Hypotheek bij overlijden, hoe zit het precies en wat moet je erover weten?
Op het moment dat u samen met uw partner een huis heeft gekocht en dus een hypotheek heeft afgesloten, hoe zit het dan met de hypotheek na overlijden van uw echtgenoot? Dat is een vraag die bij veel mensen opkomt op het moment dat zoiets dergelijks gebeurt. Zoals u ondertussen al zult weten is een hypotheek een grote lening waarbij uw huis als onderpand wordt gebruikt.
Op het moment dat u of uw partner komt te overlijden, zal de hypotheek alsnog terugbetaald moeten worden. Heeft u geen partner? Dan zal de schuld overgenomen worden door de erfgenamen, een hypotheek valt dus ook onder het nalatenschap. Maar hoe zit het nou met de tenaamstelling van een hypotheek na overlijden? Ook daar gaan wij in dit artikel meer informatie over geven.
Hypotheek en overlijden: erfgenamen
Moet ik de hypotheek overnemen na het overlijden ouders? Dit verschilt per situatie. De kredietverstrekker zal in eerste instantie naar de eerste erfgenaam toe stappen, in de meeste gevallen is dit de echtgenoot of de geregistreerde partner van de overleden persoon. Mocht deze persoon er niet meer zijn, bijvoorbeeld in het geval van het overlijden van beide ouders, dan zijn de kinderen de volgende in het rijtje.
Op het moment dat de erfgenamen de erfenis aanvaarden zijn zij ook verplicht om de hypotheeklasten over te nemen. Ook de verzekering premies, onroerend goed belasting en de kosten van gas, water en licht komen ten laste van de erfgenamen. U kunt er echter ook voor kiezen om een erfenis beneficiair te aanvaarden. Op het moment dat u hier voor kiest ontvangt u uw deel van de erfenis pas nadat de schulden zijn afbetaald.
Mocht het zo zijn dat de schulden hoger zijn dan de erfenis, dan kan de kredietverstrekker deze schulden niet overzetten naar een beneficiair erfgenaam. De overnamen van een hypotheek na overlijden van beide ouders is dus afhankelijk van de keuze die u maakt, uiteraard geldt dit ook voor een hypotheek na overlijden van de partner, hier gelden echter wel een aantal andere regels voor. Voor meer informatie kunt u terecht op deze pagina van de Belastingdienst.
Overlijdensrisicoverzekering kan uitkomst bieden
Wilt u geen hypotheek overnemen na overlijden partner? Dan kunnen u en uw partner er voor kiezen om een ORV af te sluiten. Op het moment dat u deze verzekering afsluit voorkomt u dat uw nabestaande met een hypothecaire schuld komen te zitten die zij misschien niet kunnen betalen.
In bijna alle gevallen wordt het verzekerde bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden wanneer de verzekerde komt te overlijden. De nabestaanden kunnen er vervolgens voor kiezen om met deze levensverzekering uitkering een deel van de hypotheek af te lossen, ze kunnen er ook voor kiezen om deze uitkering te gebruiken als extra maandelijks inkomen.
Wij hopen dat we u voldoende geïnformeerd hebben met betrekking tot een hypotheek bij overlijden partner. U weet nu dat u niet perse de hypothecaire schuld hoeft over te nemen van bijvoorbeeld uw ouders, dit kan bijvoorbeeld door middel van beneficiair aanvaarden. Meer over de overlijdensrisicoverzekering hypotheek? Druk op de link.
Denk van te voren goed na of u weet dat de overleden persoon veel schulden heeft gemaakt in zijn/haar leven, als dit het geval is kan het verstandig zijn om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Zo komt u niet met de schulden te zitten. Houdt er ook rekening mee dat er verschillende regels gelden met betrekking tot een hypotheek bij overlijden partner.
Andere lezen ook:
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen