Sterftecijfer Nederland
We denken er liever niet over na, maar elke dag komen er mensen te overlijden in Nederland. De dood hoort nu eenmaal bij het leven en is helaas niet te voorkomen en ook niet onomkeerbaar.
Ondanks dat we er vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen, kunnen we je wel wat feitelijke kennis verschaffen over het sterftecijfer in Nederland. Zo krijg je een beeld van wat het daadwerkelijke aantal sterfgevallen in Nederland is.
Met het stijgende sterftecijfer in Nederland wordt de uitvaartverzekering steeds belangrijker. Informeer jezelf goed over dergelijke onderwerpen om te voorkomen dat je onderverzekerd raakt. Vergelijk eventueel diverse uitvaartverzekeringen om te voorkomen dat je te veel betaald voor jouw dekking.
Wat is de definitie van sterftecijfer?
De definitie van ‘sterftecijfer’ kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Wat altijd hetzelfde is, is dat er bij het sterfte cijfer wordt gekeken naar het aantal sterfgevallen per saldo, per tijdseenheid. In de meeste gevallen wordt er gekeken naar het aantal sterfgevallen per 1000 inwoners per jaar.
Sterfte cijfers in Nederland worden bijgehouden door het CBS (Centraal Bureau van Statistiek). Zij zijn verantwoordelijk voor het verzamelen, controleren en publiceren van de sterftecijfers in Nederland. Aan de hand van deze cijfers kan er jaarlijks geconcludeerd worden of er sprake is van onder- of oversterfte.
Hoeveel mensen gaan er per jaar dood in Nederland?
Als we terug gaan kijken naar de afgelopen 10 jaar zien we dat er ongeveer 140.000 tot 150.000 mensen per jaar overlijden in Nederland. In 2021 waren er volgens het CBS 170.972 overleden . Terugkijkend naar voorgaande jaren hebben we in dat geval dus te maken gehad met oversterfte.
Vanaf de komst van het coronavirus in februari/maart 2020 zijn er een aantal periodes met oversterfte geweest. In 2020 waren er volgens het CBS 168.678 sterfgevallen. Ook in dat jaar hebben we dus te maken gehad met oversterfte, voornamelijk vanwege covid-19.
Hoeveel mensen gaan er per week dood in Nederland?
Hoeveel mensen overlijden er per week in Nederland en wanneer hebben we te maken met onder- of oversterfte? Het CBS publiceert elke week een schatting van het aantal overledenen in diezelfde week op basis van overlijdensberichten van gemeenten. Bij de schatting wordt ook een voorlopig sterftecijfer gegeven van het aantal sterfgevallen van twee weken terug.
Gemiddeld gaan er 2.900 mensen per week dood in Nederland. Tijdens de wintermaanden liggen het aantal sterfgevallen hoger dan in de zomermaanden, vanwege de jaarlijks terugkerende griepgolf. Voor een gedetailleerde uitleg over het aantal sterfgevallen per week kun je op deze link klikken.
Hoeveel mensen gaan er per dag dood in Nederland?
“Hoeveel mensen sterven er per dag in Nederland?” Een vraag die veel wordt gesteld en vaak lastig te beantwoorden is. Als we gaan kijken naar de sterftecijfers van het CBS kunnen we concluderen dat er gemiddeld 90 tot 100 mensen per dag overlijden in Nederland. Hierbij geldt dat er in de winter relatief meer mensen per dag overlijden dan in de zomer. Dit komt door de jaarlijks terugkerende griepgolf.
Gemiddelde leeftijd bij overlijden in Nederland
Hoe ouder we worden hoe dichterbij de dood komt. Het is iets wat niet voor iedereen even makkelijk is om mee om te gaan, toch is het echt zo. Over het algemeen zien we dat vrouwen ouder worden dan mannen en dat er meer vrouwen overlijden op late leeftijd dan mannen. In 2020 zagen we dat er 22.658 vrouwen overleden van 90 of jaar ouder en slechts 10.774 mannen.
Waar er meer vrouwen op late leeftijd overlijden zijn er vanzelfsprekend meer mannen die op jongere leeftijd sterven. Van de 70 tot 80-jarige stierven er 23.890 mannen en 16.983 vrouwen in 2020. We kunnen concluderen dat vrouwen in Nederland over het algemeen een hogere levensverwachting hebben volgens de cijfers van het CBS.
Hoe zit het met de gemiddelde levensverwachting in Nederland?
Zoals gezegd ligt de levensverwachting van vrouwen hoger dan die van mannen. Voor mannen gold er in 2021 een gemiddelde levensverwachting bij geboorte van 79,7 jaar en voor vrouwen 83,0 jaar.
Ten op zichtte van het verleden is de levensverwachting van Nederlanders flink gestegen. Dit komt mede door de verbeterde zorg en een gezondere maatschappij. Zo lag de gemiddelde levensverwachting bij geboorte in 1950 op 70,3 jaar voor mannen en 72,6 jaar voor vrouwen.
Wellicht ook interessant:
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen