Hoe werkt de natura uitvaartverzekering precies en waar moet ik op letten? Lees direct onze gids en bekijk alle voor- en nadelen van deze polis in 2020

Wat is een natura uitvaartverzekering precies

Je hebt in Nederland diverse polissen beschikbaar, de natura uitvaartverzekering is er daar een van. De uitvaartverzekering in natura zorgt er voor dat producten en diensten verzekerd zijn.

Je krijgt geen geldbedrag als uitkering na het overlijden omdat alleen de diensten en producten worden vergoed. Je kiest met de natura polis voor een basisdekking maar het is mogelijk om verschillende soorten dekkingen te kiezen. Wil je alle dekkingen bekijken? Begin dan met een uitvaartverzekering afsluiten.

Voordelen

De grootste voordelen van een natura uitvaartverzekering is dat je vooraf precies weet waar je aan toe bent. Er zijn geen extra kosten en de nabestaanden hebben geen omkijken naar de uitvaart omdat alles wordt geregeld door de verzekeraar. Je hebt wel wat minder keuzevrijheid, maar daar staat wel een hoop service tegenover.

Nadelen

De nadelen van een uitvaartverzekering in natura zijn simpel te vinden. Je hebt door het vaste pakket een beperkte keuzevrijheid en je moet diensten zoals een uitvaartverzorger van de verzekeraar zelf gebruiken. Natura uitvaartverzekeringen hebben over het algemeen ook beperkte keuzemogelijkheden omdat er samengewerkt wordt met een beperkt aantal uitvaartverzorgers.

Waarom kiezen voor een natura uitvaartverzekering?

Het ligt natuurlijk aan je eigen wensen en voorkeuren tijdens een uitvaart. Alle soorten uitvaartverzekeringen hebben voor- en nadelen maar in de realiteit blijkt dat iedereen een eigen wens heeft als het om dit soort verzekeringen gaat. De een heeft liever dat de vrijheid bij de nabestaanden ligt terwijl de ander graag zekerheid heeft en zo weinig mogelijk gedoe wil.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

  • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
  • Zorg er altijd voor dat je verschillende verzekeraars en het type verzekering goed langs elkaar legt tijdens het vergelijken.
  • Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
  • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van een polis in Nederland.

Hoe werkt de natura uitvaartverzekering?

Nabestaanden worden dus zo veel moeglijk ontzorgd bij de keuze voor een uitvaartverzekering natura. Al het werk wordt vooral gedaan door de uitvaartverzorger. De uitgekeerde diensten vormen een onderdeel van het gekozen pakket.

Het kan daardoor zijn dat er diensten aanwezig zijn waar de nabestaanden geen gebruik van willen maken. Het kan soms mogelijk zijn om te schuiven met de uitkering van bepaalde diensten, daardoor kan er extra gebruik worden gemaakt van bepaalde diensten. Let goed op of dit mogelijk is bij je verzekeraar, indien gewenst.

Beperking met gecontracteerde zorg

De keuze van de uitvaartverzorger is meestal beperkt tot gecontracteerde zorg. Als de nabestaanden een andere uitvaartverzorgen willen inhuren kan het zijn dat er extra kosten in rekening worden gebracht bij de nabestaanden.

Het kan zijn dat er een vrij besteedbare som van 250 euro bij de naturaverzekering wordt aangeboden, dit potje kan worden aangewend als er extra kosten worden gemaakt die buiten het standaardpakket vallen. Dit extra besteedbare budget wordt echter wel in natura, dus in diensten, uitgekeerd aan de nabestaanden.

Diverse pakketten beschikbaar

Je krijgt bij het afsluiten van een natura verzekering vaak de mogelijkheid om diverse pakketten te kiezen. Zo heb je meestal een basis en een pluspakket. Deze pakketten verschillen wel behoorlijk per uitvaartverzekeraar, een pluspakket bevat bijvoorbeeld een kist of duurdere grafsteen.

Bij de meest uitvaartverzekeraars heb je de mogelijkheid om te kiezen uit een lijst uitvaartverzorgers. Het grote voordeel daarvan is dat ze vaak werken met een lokaal team van uitvaarbegeleiders. Deze weten vaak hoe het zit met de lokale regelgeving en ze hebben goede contacten met lokale uitvaartcentra en begraafplaatsen.

Afkopen vaak niet mogelijk

Het is vaak niet mogelijk om een natura uitvaartverzekering af te kopen. Over het algemeen is het ook niet interessant om een natura polis af te sluiten. In financieel oogpunt kun je er alleen maar op verliezen. In 2014 heeft de AFM nog een onderzoek gedaan naar het afkopen van naturapolissen.

Daaruit bleek dat het zo goed als onmogelijk of hooguit onverstandig zou zijn om natura polissen af te kopen. Wilt je een natura verzekering afkopen? Dan raden wij u aan om contact op te nemen met de verzekeraar om dit goed door te spreken.

Standaard dekking natura polis

Als je kijkt naar de standaard dekking van een natura verzekering zitten de volgende onderdelen vaak in het standaardpakket. Om je een goed beeld te geven van de verwachting die je kunt hebben kun je de onderstaande tabel raadplegen.

Bekijk altijd de polisvoorwaarden

We raden je aan om het volledige overzicht van de dekking te raadplegen in de polisvoorwaarden. Het kan zijn dat de kosten toenemen voor een uitvaartverzekeraar, daaroor stijgt het risico en kan de naturapolis aangepast worden.

Nog meer mogelijkheden

Het is ook mogelijk om een uitvaartverzekering in natura en een kapitaalverzekering te combineren. Dat doe je met de combinatieverzekering, vaak wordt deze combinate gekozen om nabestaanden toch een gedeeltelijke vrije keuze te geven, en om extra kosten te dekken.

DienstKosten
Verzorging en opbaren van de overledene, in uitvaartcentrum of thuis.€ 600 - € 800
Een standaard grafkist of een standaard urn.€ 250 - € 400
Volgauto's, rouwvervoer en vervoer van de overledene.€ 200 per auto
Rouwkaarten, condoleance register en dankbetuigingen.€ 200
Vergunningen, grafrecht, grafbestemming.€ 200
Uitvaartverzorger€ 1.500
75 luxe rouwkaarten, inclusief postzegels en verzendset € 150 – € 550
75 luxe dankbetuigingen, inclusief postzegels of 100 luxe bidprentjes € 150
Rechtsbijstand voor de nabestaanden als zij een geschil hebben met een derde dat te maken heeft met het overlijden € 250 – € 550

Natura uitvaartverzekering vergelijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op