Waar moet je allemaal op letten als wil beginnen met overstappen van uitvaartverzekering? Lees onze gids en kom alles te weten over dit belangrijke onderwerp.

Overstappen uitvaartverzekering interessant in 2020?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je graag wil overstappen van uitvaartverzekering. Misschien is de premie te hoog of is de service van de uitvaartverzekeraar onder de maat? Dat kan natuurlijk zo zijn, maar we kunnen over het algemeen stellen dat het overstappen van uitvaartverzekering niet altijd in je voordeel uitpakt.

Twee opties voor overstappen

Op dit moment heb je twee verschillende opties als je een overstap direct wil doorzetten. De eerste stap die je kunt zetten is het premievrij maken van je polis, of je kiest er voor om deze af te kopen. De tweede optie die je hebt is een nieuwe polis afsluiten.

Bij de eerste optie kun je alle banden verbreken met de uitvaartverzekeraar, je hoeft geen premie meer te betalen. Bij de tweede optie kies je voor een bijverzekering, dit wordt meestal gedaan als de dekking niet voldoende blijkt na het afsluiten van de eerste polis.

Meestal is overstappen onverstandig

Het overstappen van een uitvaartverzekering is in de meeste gevallen financieel gezien niet interessant. Dat komt omdat je bijna altijd geld inlevert. Ondanks dat kan het toch zijn at je de overstap wil doorzetten omdat je bij een andere verzekeraar een stuk lagere premie kunt verzilveren.

We raden je aan om altijd een goede en onafhankelijk vergelijking te maken van alle aanbieders zodat je zeker weet dat je naar de beste verzekeraar overstapt. Om je op gang te helpen hebben we alle mogelijkheden voor het overstappen uitvaartverzekering op een rijtje gezet.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

 • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Zorg er altijd voor dat je verschillende verzekeraars en het type verzekering goed langs elkaar legt tijdens het vergelijken.
 • Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
 • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van een goedkope begrafenisverzekering in Nederland.

Optie 1, polis afkopen of premievrij maken

Als je wil overstappen van uitvaartverzekering kun je kiezen voor de eerste optie. Dat betekent dat je er voor gaat zorgen dat je huidige polis wordt afgekocht, de dekking vervalt in dit geval en je hoeft geen maandelijkse premie meer te betalen. Het kan zijn dat je recht hebt ook een afkoopwaarde, je krijgt dan een deel van de betaalde premie terug omdat je al meerdere jaren premie hebt overgemaakt.

Afkopen is nooit voordelig

In principe is het afkopen van de polis nooit voordelig, dat komt omdat de afkoopwaarde altijd lager ligt dan de premie die je tot nu toe betaald hebt.

Sommige verzekeraars brengen daarnaast ook nog kosten in rekening voor het overstappen van uitvaartverzekering. Het is niet meer mogelijk om je huidige polis mee te nemen naar een andere verzekeraar tegen betere voorwaarden.

Premievrij maken

Een andere optie is het premievrij maken van de uitvaartverzekering. De verzekering blijft op dat moment actief, maar je stopt met het betalen van premie.

Je uitkering kan daardoor wel lager uitvallen, verzekeraars brengen namelijk kosten in rekening om een polis premievrij te maken. Doorgaans is dit een eenmalig bedrag of een bepaald percentage van het opgebouwde kapitaal.

Optie 2, een nieuw polis afsluiten en bijverzekeren

De tweede optie die je kunt gebruiken om over te stappen is het afsluiten van een andere verzekering. Dat kun je doen bij een andere verzekeraar. De premie is dan waarschijnlijk wel een stuk hoger in vergelijking met de oudere polis omdat je ouder bent geworden. Ook kan het zijn dat er veranderingen hebben plaatsgevonden in de gezondheidssituatie.

Daardoor kan de premie ook verhoogd worden. Je sluit in ieder geval een duurdere polis af, daardoor kan het overstappen van een uitvaartpolis tegenvallen en niet interessant zijn. Toch kan het zijn dat je een tweede polis nodig hebt omdat de dekking niet afdoende is.

Op dat moment kun je kiezen voor bijverzekeren. Je laat je huidige polis dan doorlopen en je sluit een extra verzekering af die een aanvulling vormt op je huidige polis.

Als je toch een overstap wil maken moet je in ieder geval op de volgende zaken letten:

 • Hoogte verzekerde bedrag en uitkering
 • Het type verzekering, natura, kapitaal of combinatie
 • De looptijd van de premie, tot wanneer je premie betaalt

Overstappen uitvaartverzekering slim?

Het overstappen van uitvaartverzekering is in veel vallen niet interessant omdat je geld zult verliezen. Toch kan een overstap interessant zijn als je bijvoorbeeld betere voorwaarden kunt krijgen bij een andere verzekeraar. Op dat moment kan een overstap toch interessant zijn. We raden je aan om te beginnen met de beste uitvaartverzekering vergelijken om een goede overstap te maken.

Overstappen uitvaartverzekering in Nederland

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op