Hoe kun je een testament opstellen en waar moet je allemaal op letten tegenwoordig? Bekijk alle belangrijke onderwerpen.

Een testament opstellen kan nog best lastig zijn

Heb je nog vragen over een testament opstellen? Dat kunnen we ons voorstellen, het kan een best lastige opgave zijn. Maar wat is het testament eigenlijk? Nou, dat is redelijk eenvoudig uit te leggen. Een testament is een notariële akte waarin staat wat er met je bezittingen moet gebeuren na het overlijden. Denk daarbij aan zaken zoals geld, een huis, inboedel maar ook de schulden.

In het testament worden de erfgenamen benoemd en wordt er aangegeven wie wat krijgt na een overlijden. Let op, een testament is niet hetzelfde als een laatste wilsbeschikking. Naast de bovengenoemde zaken worden er in een testament vaak nog een aantal zaken opgenomen zoals

 • De bewindregeling
 • Benoeming van executeur
 • Een rampenclausule
 • Wie de voogdij en het bewind over de kinderen krijgt

Kosten testament opstellen

De kosten voor een testament opstellen kunnen behoorlijk uiteenlopen. Het hangt af van de notariskosten en of er specifiek maatwerk nodig is. Het is aan te raden om verschillende offertes bij notariskantoren op te vragen. Kijk dan goed naar de kosten die zijn inbegrepen zoals kantoorkosten, bewaarloon, registratiekosten en BTW. Doorgaans betaal je voor een testament ongeveer 250 tot 750 euro.

Waarom een testament opstellen?

Er kunnen veel redenen zijn waarom je een testament wil laten opstellen. Afwijken van de wettelijke erfverdeling is vaal gewenst. Een testament op maat past voor veel mensen een stuk beter om de volgende zaken te regelen:

 • Je kunt met een testament andere erfgenamen uitsluiten of toewijzen, je ziet soms dat mensen een slechtere verstandshouding hebben met een broer, zus of kind waardoor ze het testament anders willen invullen. Ook kan het dat je een stiefzoon- of dochter erfgenaam wil maken, ook kan het nodig zijn om een ex vriend(in) uit te sluiten zodat deze niet kan erven.

Ook kunnen er andere zaken in het testament worden opgenomen, denk bijvoorbeeld aan een snelle uitbetaling direct na het overlijden, of juist een uitgestelde betaling van de erfenis tot iemand er klaar voor is. Soms zie je ook dat mensen hun erfenis willen doneren aan het goede doel, allemaal redenen om een testament op te stellen.

Een erfenis opstellen kan ook goed uitkomen als je een erfdeel wil aanpassen. Doorgaans krijgen kinderen pas bij het overlijden van de langstlevende ouder hun erfdeel uitbetaald. Een testament kan hier echter verandering in brengen met een aantal toegevoegde situaties:

 • Het samenwonen of hertrouwen van de langstlevende ouder
 • Een opname van langstlevende ouder in verzorgingsinstelling
 • Als de langstlevende in de bijstand terecht komt of onder curatele staat

Onderneming en erfenis

Het kan ook zijn dat je in het testament een opvolger voor de onderneming aanwijst. Als de erfenis een onderneming bevat is het verstandig om een regeling te treggen op op te nemen wie de beoogde bedrijfsopvaler is. Als dit niet is vastgelegd gaat de onderneming naar de kinderen of partner, dit is zo vastgelegd in de Nederlandse wet.

Een anti-schoonkind bepaling

Er wordt ook regelmatig een anti-schoonkind bepaling vastgelegd in een erfenis. Als je kind in gemeenschap van goederen is getrouwd, maar niet wil dat de erfenis gedeeld wordt met de partner van je kind is deze clausule geschikt.

Als deze bepaling wordt vastgelegd, dan kun je in het testament bepalen dat de schoonzoon- of dochter niet de helft van de erfenis ontvangt. Je zorgt er dus eigenlijk voor dat de efenis niet onder de gemeenschap van goederen valt. Een scheiding zorgt er dus voor dat de schoonzoon- of dochter geen recht heeft op de erfenis.

Besparen op de erfbelasting

In veel gevallen moet er bij het ontvangen van een erfenis een bepaalde erfbelasting betaald worden, de hoogte van deze belasting hangt af van de relatie met de overledene en het vermogen dat wordt geërfd. Je kunt in een testament opnemen dat de erfenis verspreid wordt uitbetaald, daardoor kun je de erfbelasting omlaag brengen.

Lees ook: geld opnemen na overlijden

Een executeur aanwijzen

Je kunt bij een testament opstellen een executeur aanwijzen, dat is de persoon die bevoegd is om de nalatenschap af te wikkelen.

Deze persoon regelt dat alle zaken na overlijden goed opgelost worden, zoals het betalen van rekeningen of het verdelen van de erfenis. Je kunt in een testament een of meerdere personen aanwijzen als executeur testamentair.

Hoe kun je een testament schrijven?

 1. De eerste stap die je moet nemen bij een testament schrijven is het vaststellen wat er allemaal in het testament vastgelegd moet worden. De bovenstaande onderwerpen kunnen je al goed op weg helpen met bepalen wat belangrijk is om het testament op te stellen.
 2. De tweede stap die je moet zetten is een notarisafspraak maken. Doorgaans is het eerste gesprek gratis, in dat gesprek maak je duidelijke afspraken over het testament en wat er precies vastgelegd moet worden. Vervolgens legt de notaris de eisen en verlangens rondom het opstellen van het testament vast. Daarna wordt er een concept opgesteld, zodra dit gebeurt is kun je deze rustig doorlezen en eventueel nog veranderingen of aanvullingen doorvoeren.
 3. De derde stap is om een definitieve afspraak te maken om het testament te ondertekenen. Als dit gebeurt is krijg je een gewaarmerkte kopie van het testament.

Het originele concept blijft bij de notaris achter. Nog even belangrijk, de testamenten worden ingeschreven bij het centraal testamentregister of het CTR. Deze inhoud wordt nooit bekend gemaakt, en de notaris kan alleen het testamentregister raadplegen na overlijden.

Testament opvragen

Als je een testament wil opvragen na een sterfgeval dan is dat natuurlijk mogelijk. Neem contact op met de notaris die het register kan raadplegen. In het CTR staat duidelijk aangegeven wie het testament heeft opgemaakt, bij welke notaris het testament is opgemaakt en wanneer het testament is opgemaakt.

Lees hier meer

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op