Hoe kun je de beste joodse uitvaartverzekering vinden? Lees onze gids om er achter te komen welke culturele gebruiken en normen er gelden.

Goedkope joodse uitvaart

In Nederland wonen er 40.000 joden, al deze mensen hebben andere wensen en eisen aan een uitvaart als Nederlanders. Het is van groot belang dat mensen met het joodse geloof goed kijken naar de dekking van een uitvaart verzekering als daarvoor gekozen is.

De specifieke eisen en wensen die vaak samengaan met het joodse geloof

Bij het overlijden wordt het lichaam door joden gezien als onrein en moet daarna direct gewassen worden op een speciale manier. Het lichaam van de overledene is aangekleed met een wit gewaad. Je hebt daarbij verschillende stromen binnen het joodse geloof, binnen de orthodoxe stroming is er geen ruimte voor crematie en de begrafenis wordt vaak simpel ingericht.

De liberale stroming kent andere rituelen

De liberale stroming joden heeft wel de mogelijkheid tot crematie. Tijdens veel uitvaarten wordt er geen muziek gedraaid. Daarbij vinden joodse mensen het belangrijk dat er geen onderscheid gemaakt mag worden tussen de rijken en armen. Er wordt daarom ook vaak gekozen voor een relatief eenvoudige kist.

Ieder geloof kent eigen gebruiken en rituelen, zo ook tijdens de uitvaart. Vandaag vertellen we je meer over de joodse uitvaart. Wist je bijvoorbeeld dat cremeren van oorsprong binnen het Jodendom verboden is? En dat er bij de uitvaart over het algemeen geen muziek gedraaid wordt? Lees alles over de joodse uitvaart.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

  • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
  • Zorg er altijd voor dat je verschillende verzekeraars en het type verzekering goed langs elkaar legt tijdens het vergelijken.
  • Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
  • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van een goedkope begrafenisverzekering in Nederland.

Het moment van overlijden

Als er iemand bijna gaat overlijden wordt de dierbare geen moment alleen gelaten in de joodse cultuur. Als de laatste adem wordt uitgeblazen wordt er een zin uitgesproken. Hoor Israël de Heer is onze God de Heer is één. Het woord een moet daarbij gelijk vallen met het moment van sterven. Dat komt omdat de eenwording in gods naam in deze wereld de uiteindelijke bestemming is. Als iemand is overleden wordt vervolgens de psalm 91 uitgesproken.

Geen crematie

In de joodse cultuur is het normaal om een sobere begrafenis te organiseren. Cremeren is in de joodse cultuur verboden. Liberale joden maken wel gebruik van de crematie. Als iemand is overleden moet de joodse uitvaart zo snel mogelijk worden georganiseerd. Daarbij hoort een rituele reiniging en een respectvolle stilte. Bij deze reiniging worden de mannen gewassen door mannen en vrouwen alleen door vrouwen.

Sober vormgegeven

Omdat de joodse uitvaart vaak zo sober wordt vormgegeven zijn er vaak geen bloemen en muziek aanwezig op de uitvaart. Er worden meestal geen bloemen neergelegd. Dat komt door de joodse gedachte: Met lege handen komt men op de wereld en met lege handen verlaat men de aarde ook weer

Nog een gebruik bij een joodse begrafenis is dat de overleden persoon richting de tempel van Jeruzalem wordt begraven. Dat betekent dat een persoon richting het oosten wordt begraven. Vanuit daar begint de opstanding der doden, als teken van rouw wordt er vaak een scheur gemaakt in een kledingstuk van de meest betrokken nabestaanden.

Waar op letten bij joodse uitvaart en verzekeren?

Zoals besproken hebben joden vaak een ander soort uitvaart dan we gewend zijn. Het is daarom van groot belang dat er tijdens het kiezen van de uitvaartverzekering goed gekeken wordt naar de wensen van de uitvaart.

Je hebt de naturapolis waarbij de meeste producten en diensten gedekt worden maar waarbij speciale wensen niet echt in acht worden genomen. Het is daarom aan te raden om een kapitaalpolis af te sluiten zodat er geld wordt uitgekeerd.

Op deze manier kunnen de nabestaanden met het geld de uitvaart regelen. Alles kan dan naar eigen wens worden ingevuld als dit passend is binnen het uitgekeerde bedrag. Bekijk de volgende uitvaartverzekeraars om te kijken welke het beste passen: Yarden, Monuta, Ardanta & DELA.

Uitvaartverzekering voor joodse uitvaart bekijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op