Uitvaartvereniging belangrijk tijdens het rouwen? Alles van A-Z over de uitvaartvereniging in 2020

Een uitvaartvereniging is te vergelijken met een uitvaartverzekering, maar is toch een heel stuk anders. Zo werkt een uitvaart vereniging met leden die contributie betalen. Al deze leden hebben bij overlijden recht op een (gedeeltelijk) betaalde uitvaart.

De meeste hebben de rechtsvorm ‘vereniging’, waardoor de leden in de Algemene Leden Vergadering (ALV) het meeste gezag hebben. Uitvaartverenigingen bestaan al heel lang en zijn ontstaan vanuit de burenplicht. Ieder dorp had namelijk zijn eigen vereniging, maar deze zijn in verloop van de jaren grotendeels overgenomen door uitvaartverzekeringen. Toch zijn er nog heel veel uitvaartverenigingen actief in Nederland.

Wat doet een uitvaartvereniging precies?

Een van de belangrijkste taken van een uitvaartvereniging is om de uitvaart van haar leden te verzorgen. Hierbij wordt er natuurlijk gekeken naar de wensen van de overledene.

In de meest gevallen worden er bij uitvaartverenigingen bodes ingeschakeld die alles kan regelen zoals het vervoer, de opbaring, advies, hulp bij het kiezen van een kist en rouwadvertenties. De uitvaartverenigingen hebben vaak afspraken gemaakt met bodes, waardoor leden recht hebben op een korting krijgen voor de uitvaart.

Daarnaast zorgt de uitvaart vereniging ervoor dat de rekeningen van de begrafenis of crematie worden betaald. Vervolgens wordt de vergoeding bepaald door het lidmaatschap en deze zal dan ook worden afgetrokken van de kosten.

De kosten die dan overblijven worden gefactureerd aan de nabestaande(n) van de overledene. Bovendien wordt de vergoeding bepaald aan de hand van de betaald contributie.

Welke uitvaartverenigingen zijn actief en waar?

Zoals we hierboven hebben benoemd zijn er nog vele uitvaartverenigingen actief in Nederland. Wel is het zo dat je alleen lid kunt worden van een uitvaartvereniging bij jou in de buurt. Wij hebben daarom een tabel opgesteld van een aantal uitvaartverenigingen, zodat jij precies kunt zien waar zij actief zijn.

Uitvaartvereniging:Actief in de plaats:
neutrale uitvaartvereniging stadskanaalMaarsstee (Groningen)
uitvaartvereniging de Laatste Eer
Nieuw-Weerdinge (Drenthe)
Barneveld (Gelderland)
Geldermalsen (Gelderland)
uitvaartvereniging zuid oost Drenthe/ uitvaartvereniging zuidoost DrentheCoevorden (Drenthe)
uitvaartvereniging VoerendaalVoerendaal (Limburg)
uitvaartvereniging HollandscheveldHollandscheveld
Winschoter uitvaartverenigingWinschoten (Groningen)
uitvaartvereniging TolbertLeek (Groningen)
uitvaartvereniging VroomshoopVroomshoop (Overijssel)
uitvaartvereniging WieringermeerMiddenmeer (Noord-Holland)
onderlinge uitvaartvereniging Veendam WinschotenWinschoten (Groningen)
uitvaartvereniging BeetsterzwaagBeetsterzwaag (Friesland)
uitvaartvereniging BuitenpostBuitenpost (Friesland)

Het verschil tussen een uitvaartvereniging en een uitvaartverzekering

Een uitvaart vereniging heeft veel weg van een uitvaartverzekering, omdat het doel (bijna) hetzelfde is. Toch verschillen zij in veel verschillende opzichten van elkaar. Hieronder lees je namelijk precies wat de grote verschillen zijn tussen een uitvaart vereniging en een uitvaartverzekering.

Uitvaartvereniging:

 • Je betaalt maandelijks een ledencontributie
 • Leden hebben inzage en zeggenschap over de gang van zaken en ontwikkelingen binnen de vereniging
 • Er is geen sprake van een winstoogmerk
 • De verenigingen zijn lokaal georganiseerd
 • Er wordt merendeels gewerkt met vrijwilligers
 • Het is alleen mogelijk om lid te worden als je in de omgeving woont

Uitvaartverzekering:

 • Je betaalt maandelijks premie
 • Verzekerden hebben geen enkele invloed op het beleid van de verzekeraar
 • Meestal is er spraken van een winstoogmerk
 • De uitvaartverzekeraar is landelijk georganiseerd
 • De medewerkers worden betaald aan de hand van lonen
 • Het afsluiten van een verzekering kan ongeacht waar jij woont

Uitvaartvereniging of uitvaartverzekering kiezen?

Nu je weet wat het verschil is tussen een uitvaartverzekering en een uitvaartvereniging komt de volgende vraag: “Is het verstandiger om lid te worden van een uitvaart vereniging of om een uitvaartverzekering af te sluiten voor jouw uitvaart?” Bij een uitvaart vereniging ben je wel een stuk goedkoper uit, maar hiervoor is het noodzakelijk dat je in de buurt woont.

Mocht dit niet het geval zijn in jouw situatie? Dan zit er niks anders op dan of te sparen voor je uitvaart of een uitvaartverzekering af te sluiten. Wanneer je voor de laatste opties kiest is het verstandig om de verschillende aanbieders van uitvaartverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Hieronder aan deze pagina vindt je de vergelijker die jou helpt met het vergelijken en afsluiten van de beste uitvaartverzekering die aansluit op jouw persoonlijke situatie. Op deze manier is het eenvoudig om te besparen op de maandelijkse premie, omdat je filters kunt gebruiken zoals ‘goedkoopste eerst’. Als je gaat vergelijken raden we je aan om jouw uitvaartwensen van tevoren al op papier te zetten, zodat je gelijk alles volledig kunt invullen.

Voor- en nadelen van een uitvaartvereniging:

Een lidmaatschap bij een uitvaartvereniging is meestal veel goedkoper dan bij een uitvaartverzekering. Dit komt mede door het ontbreken van het winstoogmerk en omdat er veel vrijwilligers werken bij een vereniging.

Daarnaast heb je als lid inzage en invloed op het beleid van de vereniging. Bovendien heb je bij een uitvaartvereniging zelf de keuze uit een begrafenisondernemer.Bij de meeste natura uitvaartverzekeringen ben je aangewezen tot een begrafenisondernemer die een contract heeft met de verzekeringsmaatschappij.

Verder is gebleken dat een lidmaatschap bij een vereniging de saamhorigheid en de leefbaarheid van de omgeving stimuleert. Er is alleen één nadeel, dat is namelijk dat je alleen lid kunt worden als je in de omgeving woont van de desbetreffende uitvaartvereniging.

Uitvaartvereniging lid worden, waar moet je op letten?

Ben je nog op zoek en wil je graag meer weten over de mogelijkheden rondom een uitvaartvereniging en uitvaartverzekering? Maak dan gebruik van de vergelijker onderaan deze pagina.

Op deze manier kom je er namelijk achter welke aanbieder het goedkoopst is en de beste voorwaarden heeft. Het is heel belangrijk om de voorwaarden van verschillende verzekeraars door te lezen om vervelende verassingen in de toekomst te voorkomen.

Daarnaast heb je na het online afsluiten van een verzekering wettelijk 30 dagen de tijd om de verzekering zonder reden of boete te beëindigen. De 30 dagen gelden pas vanaf het moment dat de verzekering bevestigd is en je de polis hebt ontvangen.

Vind je het lastig om zelf een verzekering af te sluiten? Dan is het ook mogelijk om deze af te sluiten via een bemiddelaar. Deze zoekt namelijk alles voor jou uit, zodat je zelf meer tijd over houdt voor andere zaken. Bovendien geeft deze bemiddelaar altijd advies op maat, omdat hij/zij op de hoogte is van jouw persoonlijke situatie.

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op