Waar moet je op letten bij een verklaring van erfrecht, lees het antwoord op al je vragen in deze handige gids

Wat is een verklaring van erfrecht?

Een verklaring van erfrecht, is een verklaring die wordt opgemaakt door een notaris. Hierin vermeldt hij, na controle van de gegevens, wie er overleden is, of diegene een testament heeft opgemaakt en wat er in het testament staat. Daarnaast verklaart hij wie er gemachtigd is om de erfenis van een overledene af te ronden. Fijn om alles duidelijk te hebben zodat je jezelf volledig kunt focussen op de uitvaart

Een verklaring van erfrecht, wanneer niet nodig?

In 2012 is besloten door de overheid, in overleg met de Nederland Vereniging van Banken, bepaald dat in sommige situaties er geen verklaring van erfrecht nodig is. De voorwaarden die hiervoor van toepassing zijn als volgt:

  • Er is sprake van een langstlevende partner (een geregistreerde partner of een echtgenote/echtgenoot)
  • De overledene heeft geen testament opgesteld.
  • Het totale saldo van alle bankrekeningen samen is minder dan €100.000.
  • Wil je direct weten wat een uitvaart regelen allemaal inhoudt? Klik dan op de link om er meer over te lezen!

Handtekening bij een erfrecht verklaring zetten.

In plaats van het gebruikelijke opmaken van verklaring, dient er nu door de langstlevende een verklaring worden getekend. Dit moet gebeuren, zodat de bank niet aansprakelijk kan gesteld worden voor de juridische en fiscale gevolgen van het vrijgeven van de rekeningen.

Houd er rekening mee dat door het tekenen hiervan, de verantwoordelijkheid van het vrijgeven van de bankrekeningen na het overlijden niet meer bij de bank ligt maar bij de langstlevende.

Als de erfenis niet positief is, omdat de overleden persoon veel schulden had, kan de verklaring geen bescherming meer bieden bij de bank. In dit geval kan een verklaring van erfrecht goed van pas komen, omdat je deze beneficiair kunt aanvaarden.

Wat betaal je voor een erfrecht verklaring?

De kosten hiervan kunnen verschillend zijn, en ligt aan de notaris. Zij staan vrij om hun eigen tarieven te bepalen. Zo kunnen zij zelf kiezen wat zij hiervoor vragen. U doet er verstandig aan om bij meerdere notarissen dit na te vragen, om zo tot de goedkoopste notaris te komen. Daarnaast kunt u altijd van te voren een prijs afspreken met de notaris.

Verklaring van erfrecht, Waarom is het nodig?

Op het moment dat iemand overlijdt, heeft een bank het recht om de rekeningen van deze personen te blokkeren. Willen erfgenamen deze rekeningen toch gebruiken, (bijvoorbeeld om schulden af te betalen) dan hebben ze hier een verklaring van erfrecht voor nodig. Op het moment dat deze verklaring aan de bank is overhandigd, kunnen de erfgenamen weer gebruik maken van deze rekening.

Vaak wordt deze rekening een ervenrekening genoemd. Niet alleen de bank kan om deze verklaring vragen, ook andere instanties kunnen hier om vragen. Mocht er hier niet om gevraagd worden, dan is het niet nodig om deze te laten maken.

Aanbieders met elkaar vergelijken

Waardering

8.9 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

8.750

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 9,74

Levenslange premielooptijd

Geen advieskosten

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.4 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 12,32

✓ Levenslang verzekerd

Altijd één vast aanspreekpunt
Deskundig & betrouwbaar
  • Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 05-08-1987 (32 jaar), niet-roker.
  • Laatste keer gecontroleerd: 07-09-2020
Laatst geüpdatet op