De laatste wilsbeschikking, wat is het precies en waar moet je op letten als je er een gaat opstellen?
De laatste wilsbeschikking is een vorm van een testament. De meeste mensen kiezen namelijk voor een testament met daarin de wensen na overlijden. Toch wordt er ook veel gekozen voor de uiterste wilsbeschikking, daar kun je wensen ook in delen met de nabestaanden. Een wilsbeschikking wordt ook wel een codicil genoemd en kan opgesteld worden zonder dat er een notaris nodig is.
Maar hoe werkt zo’n wilsbeschikking bij uitvaart precies en hoe kun je er eentje opstellen? Er zijn natuurlijk wel een aantal regels verbonden aan een laatste wilsbeschikking opstellen, anders kan het zijn dat de uiterste wilsbeschikking niet rechtsgeldig is. Lees snel verder om alles te weten te komen over dit belangrijke onderwerp en kijk of een wilsbeschikking voor de uitvaart ook goed bij jouw situatie past.
Wat is een laatste wilsbeschikking eigenlijk?
Een laatste wilsbeschikking is een document waarin de laatste wensen en voorkeuren vastgelegd worden. Je kunt deze beschikking opstellen naast een testament maar het is ook mogelijk om dit te doen als er geen testament aanwezig is. In deze uiterste wilsbeschikking kun je aangeven hoe je je uitvaart wil inrichten en de verdeling van bepaalde bezittingen na het overlijden.
Let op, een wilsbeschikking is geen testament, het is dus niet mogelijk om geldzaken of onroerende goederen te vermelden. De verdeling van de erfenis wordt dus niet behandeld in de wilsbeschikking. Het kiezen voor een wilsbeschikking is dus vooral geschikt om aan te geven hoe de uitvaart moet verlopen. Het is daarom uitermate geschikt om een wilsbeschikking met een nabestaande op te stellen zodat deze direct weten wat de specifieke wensen bij de uitvaart zijn.
Waarom een laatste wilsbeschikking opstellen?
De belangrijkste reden om voor een laatste wilsbeschikking te kiezen is voor je eigen rust. Je kunt er op een makkelijke manier voor zorgen dat de uitvaart verloopt zoals jij dat zelf wil. Ook kun je nabestaanden helpen omdat deze precies weten wat de wensen zijn met betrekking tot de uitvaart. Het is mogelijk om de uitvaart specifiek te beschrijven, je kunt daardoor een duidelijke wens uitspreken.
Het kan tijdens een ziekbed soms behoorlijk lastig zijn om een uiterste wilsbeschikking op te stellen, we raden daarom altijd aan om dit vooraf te doen. Een wilsbeschikking opstellen kun je ook makkelijk doen door zelf een formulier in te vullen, maar een handgeschreven brief is ook nog steeds een optie.
Welke regels gelden er voor een wilsbeschikking
Het voordeel van een wilsbeschikking is dat je geen notaris nodig hebt. Zoals we eerder besproken zijn er echter wel een aantal regels waar je jezelf aan moet houden. Als je jezelf niet aan deze regels hebt gehouden is de wilsbeschikking niet rechtsgeldig. Houd daarom rekening met de volgende regels:
- De wilsbeschikking moet voorzien zijn van een datum, voor- en achternaam en een geldige handtekening
- Het is slim om een beschikking op te stellen met je familie, deze kan dan controleren voordat er een ondertekening plaatsvind
- Het is ook slim om een familielid te laten tekenen, deze kan er voor zorgen dat de wilsbeschikking nageleefd wordt in het geval van overlijden
Onderwerpen uiterste wilsbeschikking
De onderwerpen die besproken worden in een wilsbeschikking omvatten doorgaans alle zaken tijdens de uitvaart en erna. Zoals we al besproken kun je zaken zoals geld, onroerend goed en andere grote spullen van waarde niet meenemen in de beschikking.
Als je wil aangeven wie de auto of het huis erft moet dat vastgelegd worden in een testament. Een wilsbeschikking kun je prima gebruiken voor zaken zoals meubelen, sieraden of kleding. Doorgaans gaat het om zaken die veel emotionele waarde hebben.
Digitale informatie in de wilsbeschikking
Bijna iedereen in Nederland maakt gebruik van digitale hulpmiddelen. Digitale informatie is daarom ook erg belangrijk omdat er veel zaken opgeslagen worden op een computer of telefoon. De bankzaken zijn hier een prima voorbeeld van, deze worden namelijk online beheerd, en ook inloggegevens en e-mailadressen vertegenwoordigen een waarde. Goed om te weten is bijvoorbeeld dat geld opnemen van een overledene strafbaar is.
Er zijn mensen die er voor kiezen om de wachtwoorden en andere informatie te delen in een wilsbeschikking. Daardoor kunnen de nabestaanden deze informatie gebruiken om in te loggen indien dit nodig is. Denk bijvoorbeeld ook na over zaken zoals social media na het overlijden, wat moet er precies gebeuren met de accounts van de overledene?
Wat is een medische wilsbeschikking?
Het is ook mogelijk om een medische wilsbeschikking op te stellen. Deze beschikking gaat voornamelijk over de tijd voor het overlijden. In een medische wilsbeschikking worden zaken zoals een euthanasieverklaring of een behandelverbod opgenomen. Het is belangrijk om deze beschikking afzonderlijk op te stellen van de normale wilsbeschikking omdat er een verschil zit in de inhoud.
Als je voor een medische wilsbeschikking kiest is het belangrijk om je wensen en behoeften duidelijk te maken. Het gaat namelijk om de laatste fase van het leven. Je moet bijvoorbeeld een vertegenwoordiger aanwijzen die met een arts kan praten en gezamenlijk met een arts een uiteindelijke beslissing kan nemen over sommige zaken.
Kun je een laatste wilsbeschikking aanpassen of wijzigen?
Het kan natuurlijk voorkomen dat je een aantal zaken wil aanpassen in je wilsbeschikking. Dat is gelukkig gemakkelijk te realiseren. Het is alleen wel aan te raden om dit goed door te spreken met je omgeving zodat deze weten waar ze aan toe zijn. Als het om een medische wilsbeschikking gaat is het belangrijk om dit te bespreken met je arts of een aangewezen vertegenwoordiger.
Ook is het aan te raden om goed aan te geven dat het om een tweede versie van de wilsbeschikking gaat. Ook moet je controleren of de nieuwe wilsbeschikking ook nog voldoet aan dezelfde regels als bij de eerste beschikking het geval was. Ook hier geld nog steeds dat er geen rechtsgeldigheid is als er niet aan de regels wordt voldaan.
Lees meer over
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen