Waar moet je allemaal op letten als het gaat om de medische acceptatie bij een begrafenisverzekering? Lees er alles over in onze gids en bekijk alle ins- en outs over dit belangrijke onderwerp.

Medische acceptatie bij een begrafenisverzekering

Een medische acceptatie is standaard bij het afsluiten voor een begrafenispolis, voor dat je toegelaten wordt tot de verzekeraar wordt er gevraagd of je een vragenlijst wil invullen. 

Oordeel van de verzekeraar

Na het invullen van deze vragenlijst wordt er een conclusie getrokken door een arts. Na dit oordeel wordt er een beslissing genomen over de medische acceptatie. Voor de meeste mensen levert een medische vragenlijst niet direct problemen op, maar er zijn genoeg gevallen bekend waarin medische acceptatie een flinke hobbel op de weg naar verzekeren is.

Gezondheidsverklaring

Het kan ook zijn dat je een gezondheidsverklaring moet afgeven. Je moet dan een aantal vragen beantwoorden over je gezondheid. De vragen die gesteld worden moeten eerlijk worden beantwoord. Als de gezondheidsverklaring is ingeleverd en beoordeeld hoor je van de begrafenisverzekeraar of je geaccepteerd bent.

Om je meer inzicht te geven in de medische acceptatie van een begrafenisverzekering hebben we de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Lees snel verder om op de hoogte te zijn van alle voorwaarden, regels en mogelijkheden bij de diverse verzekeraars.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

  • De medische acceptatie wordt bij begrafenisverzekeraars beoordeeld door medisch acceptanten die speciaal zijn opgeleid. Deze acceptanten staan onder leiding van een ervaren medisch adviseur, deze adviseur is een arts.
  • Doorgaans ontvang je binnen 7 dagen een aanvullende vragenlijst. Het kan voorkomen dat er wordt gevraagd om toestemming te geven voor het opvragen van medische gegevens bij je behandelende arts. Uiteraard wordt je hier door de verzekeraars over geïnformeerd indien dit nodig is.
  • Het is mogelijk om een herbeoordeling aan te vragen als de termijn voor afwijzing is verstreken. Het kan natuurlijk zijn dat je gezondheid vooruit is gegaan. Bij de meest verzekeraars kun je een herbeoordeling van je aanvraag een keer per vijf jaar aanvragen.

Niet toegelaten tot polis

Als je bijvoorbeeld ziek bent kan het zijn dat je niet toegelaten wordt, gelukkig zijn er wel oplossingen voor dit soort gevallen. Je kunt namelijk ook beschikken over begrafenisverzekeringen zonder medische acceptatie.

Wel zijn er aparte voorwaarden als je een polis afsluit zonder medische acceptatie. Toch blijft verzekeren zonder acceptatie altijd lastig, als een verzekeraar geen gebruik maakt van de medische acceptatie heeft deze geen enkel inzicht in uw gezondheid.

Medische acceptatie en een chronische ziekte

Zoals we al besproken hebben is er voor een verzekeraar geen verplicht om iemand toe te laten. Als je bijvoorbeeld een chronische ziekte hebt, dan kan de medische acceptatie van de verzekeraar er voor zorgen dat je niet toegelaten wordt.

We willen nogmaals benadrukken dat een chronische ziekte zeker niet altijd tot een afwijzing leidt, de carenzjaren zorgen er voor dat er een behoorlijk risico wordt afgedekt.

Er kan ook voor een andere oplossing gekozen worden, indien je chronisch ziek bent is het ook mogelijk dat de verzekeraar een hogere premie rekent voor de polis. Begin daarom met een vergelijk begrafenisverzekering om de beste aanbieder uit te kiezen.

Bij een chronische ziekte is het van belang om alle verzekeraars goed langs elkaar te houden, misschien nog belangrijker dan het normaliter al is, dat komt omdat het van cruciaal belang is hoe een begrafenisverzekeraar omgaat met je ziekte en de gevolgen die hier tegenover staan.

Carenzjaren

Verzekeraars die geen gebruik maken van medische acceptatie hebben een bepaalde voorwaarde voor de begrafenisverzekering en dat zijn de zogenoemde carenzjaren.

De carenzjaren zijn het aantal jaren van een bepaalde periode na het afsluiten van de begrafenisverzekering waarin de begrafenisverzekeraar niet volledig uitkeert. Het kan natuurlijk zijn dat u de vragenlijst heeft ingevuld en dat de verzekeraar de polis afkeurt. Er wordt door de verzekeraar een aantal carenzjaren gerekend.

  • Het komt ook vaak voor dat een verzekeraar tot 4 carenzjaren rekend, wat betekent dat er pas na 4 jaar volledige dekking is.Als u eerder komt te overlijden dan zal er slechts een deel van de kosten gedekt worden door de begrafenisverzekeraar.

Wachtjaren

Deze wachtjaren gaan direct op het moment in als de polis is afgesloten. Als je in de wachtjaren komt te overlijden dan zul je alleen het bedrag inclusief rente uitgekeerd krijgen dat aan premie is opgebouwd.

Ook worden de kosten die de begrafenisverzekeraar heeft gemaakt van het opgebouwde kapitaal worden afgehaald. Na deze wachtjaren wordt de polis gewoon op de normale manier uitgekeerd. Indien je zou komen te overlijden door een ongeval in de wachtjaren, dan wordt er ook normaal uitgekeerd.

Risicovol ingeschat door verzekeraar

Een begrafenisverzekering zonder medische acceptatie wordt door de verzekeraar dus als risicovol aangemerkt. De wachtjaren worden toegepast omdat je een deel van de premie kan betalen, daardoor heeft de verzekeraar een gedeelte van het kapitaal binnen waardoor het risico omlaag gaat. Het kan zo zijn dat je komt te overlijden terwijl je nog geen premie hebt betaald, en dat risico wil de begrafenisverzekeraar afdekken

Medische acceptatie en begrafenisverzekering bekijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op