Wat is een euthanasieverklaring en wat moet je erover weten?
Misschien heb je wel eens gehoord van een euthanasieverklaring, maar wat houdt dat nou precies in? Daar gaan wij jou op deze pagina meer over vertellen. Laten we daarom beginnen met de vraag: “Wat is een euthanasieverklaring?” In een euthanasieverklaring worden de wensen voor levenseinde vastgelegd.
Zo staat er in deze verklaring wanneer de behandelend arts mag overgaan tot levensbeëindiging. Mocht het eenmaal zover komen dat de arts volgens jouw verklaring zou over moeten gaan tot levensbeëindiging? Dan zijn zij echter niet verplicht om dit ook daadwerkelijk te doen.
Dit document wordt namelijk ook wel een schriftelijk euthanasieverzoek genoemd en wil zeggen dat dit niet verplicht is om te volgen. Verder lezen of direct de uitvaartverzekering vergelijken in 2022? Het is helemaal aan jou!
Euthanasieverklaring aanvragen, hoe doe ik dat?
Het is niet nodig om een speciale aanvraag te doen voor een euthanasieverklaring. Dit komt omdat jij jou aanvraag voor euthanasie moet opschrijven in een zogeheten schriftelijk euthanasieverzoek. Daarnaast zijn verschillende medici van mening dat een euthanasieverzoek ieder jaar weer opnieuw zou moeten worden vastgelegd.
De reden hiervoor is dat mensen die dichter bij de dood komen vaak ruimer denken over levensverlenging. Bovendien zijn er 2 verschillende manieren om een euthanasieverklaring op te schrijven. Dit kun je doen door het op te nemen in je levenstestament of als aparte verklaring. Hierbij heeft de verklaring in het levenstestament vaak minder waarde, omdat deze is vastgelegd bij een notaris.
De artsen die jou behandelen zullen dan meestal zeggen dat zij deze wens nog samen met jou willen vastleggen in een apart schriftelijk euthanasieverzoek, omdat zij uiteindelijk ook de beslissing moeten maken om daadwerkelijk over te gaan tot levensbeëindiging. Hierdoor is een euthanasieverklaring met een arts meer waard in tegenstelling tot een euthanasieverklaring bij de notaris.
De euthanasieverklaring opstellen, waar moet ik op letten?
Wil jij al een euthanasieverklaring opstellen? Dan is het van belang dat je dit allereerst bespreekt met jouw naasten. Een euthanasieverzoek wordt namelijk pas echt goedgekeurd en uitgevoerd als men te maken krijgt met uitzichtloos en ondragelijk lijden.
Daarnaast mag een behandelend arts geen euthanasie uitvoeren als er geen schriftelijk euthanasieverzoek is, mits de patiënt nog volledig bij kennis is en een gezond verstand heeft om dit zelf te bepalen. Soms is het al te laat en ben je niet meer zelf bekwaam, maar had je het toch liever anders gehad. Om die reden is het belangrijk dat je het volgende duidelijk opschrijft in jouw euthanasieverzoek:
- In welke omstandigheden je geen middelen wenst die kunnen leiden tot een langer leven
- Onder welke omstandigheden je daadwerkelijk zou over willen gaan tot euthanasie door aan te geven wat jij zelf beschouwt als uitzichtloos en ondragelijk lijden
Zorg ervoor dat je deze 2 onderwerpen zo duidelijk mogelijk omschrijft in jouw schriftelijk euthanasieverzoek.
Wat is een wilsverklaring euthanasie?
Een wilsverklaring, ook wel laatste wilsbeschikking genoemd, is een document die dient als aanvulling op de euthanasieverklaring. De euthanasieverklaring is eigenlijk zelfs een onderdeel van deze wilsverklaring. Hierin vermeldt je bijvoorbeeld dat je in sommige gevallen niet meer wil worden gereanimeerd. Ook beschrijf je de situaties waarin jij vindt dat je ondragelijk en uitzichtloos lijdt en over wilt gaan op euthanasie. Hierbij maakt het niet uit of je het document typt op met de hand opschrijft.
Wat staat er precies in een wilsverklaring?
In de wilsverklaring worden al jouw wensen opgenomen die in verband staan met het levenseinde. Denk hierbij aan verschillende behandelingen waarvan je kunt kiezen of je deze wel of niet wil. Als er in de wilsverklaring staat dat jij als persoon een behandeling niet meer wilt, dan moet de arts zich hier aan houden.
Bijvoorbeeld als het gaat om het feit dat je niet meer gereanimeerd wilt worden. Mocht er in de wilsverklaring staan dat je een bepaalde behandeling wel wilt? Dan is de arts niet verplicht om dit ook daadwerkelijk te doen. Hierbij kun je denken aan een geval waarbij het gaat om euthanasie.
Wilsverklaring opstellen: welke onderdelen zijn er?
Een wilsverklaring bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Hierin schrijf je al jouw wensen op die in verband staan met levenseinde. Hieronder hebben wij een lijstje opgesteld van de verschillende onderdelen van een euthanasie wilsverklaring, zodat jij precies kunt zien wat er allemaal in moet komen te staan.
- Behandelverbod: Schrijf op welke behandelingen er niet meer mogen worden uitgevoerd om het leven te verlengen. Voor het geval dat je bijvoorbeeld in een coma ligt en dit niet zelf meer kunt zeggen.
- Medisch onderzoek: Je kunt opschrijven of je toestemming geeft om deel te nemen aan medisch onderzoek of juist niet. Hiermee zorg je ervoor dat je nabestaanden af weten wat je wensen zijn.
- Verklaring-niet-reanimeren: In dit formulier schrijf je op dat je in geval van een hartstilstand niet meer wil worden gereanimeerd. Hiervoor is het ook mogelijk om een speciale metalen penning te dragen die aangeeft dat je niet wilt worden gereanimeerd.
- De euthanasieverklaring: Een belangrijk onderdeel van de wilsverklaring is natuurlijk de euthanasieverklaring, waarin jij aangeeft wat jij beschouwt als ondragelijk en uitzichtloos lijden en je over zou willen gaan op euthanasie.
- Een vertegenwoordiger kiezen: In de wilsverklaring kun je opschrijven wie er voor jou praat als jij niet meer in staat bent om het zelf te doen. Deze persoon wordt dan gezien als een wettelijke vertegenwoordiger die medische beslissingen voor jou kan maken.
- Handtekening en persoonlijke gegevens: Om de wilsverklaring officieel te maken is het belangrijk dat je onderaan het document duidelijk je naam, datum en handtekening vermeldt.
Houd er rekening mee dat je deze onderwerpen goed behandeld in de wilsverklaring.
Wilsverklaring bij dementie, wat kan je doen in deze situatie?
Personen met beginnende dementie zijn vaak zelf nog in staat om te vragen naar euthanasie. Wel zijn deze personen vaak angstig voor het feit dat ze later volledig afhankelijk zijn van anderen. Daarom wordt bij een euthanasieverklaring dementie beschouwt als angst en ook zeker meegenomen in beoordeling.
Bij een verdere staat van dementie is het voor veel mensen niet meer mogelijk om aan te geven wanneer zij ondragelijk en uitzichtloos lijden. Daarom is het belangrijk dat je een euthanasieverklaring bij dementie al eerder hebt vastgelegd en dit daarom regelmatig bespreekt met je arts, voordat het te laat is.
Anderen lezen ook:
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen