Geen uitvaartverzekering bij overlijden, lees alle gevolgen & weet precies waar je aan toe bent!

Geen uitvaartverzekering en nu?

Geen uitvaartverzekering, het komt wel eens voor dat mensen inderdaad niet over een uitvaartverzekering beschikken. Niet iedereen heeft namelijk de keus gemaakt om een uitvaartverzekering af te sluiten. Vaak krijgen we vragen zoals ‘’Geen uitvaartverzekering en dan?’’ of ‘’Wel of geen uitvaartverzekering?’’.

Als je zonder uitvaartverzekering zit en je komt plots te overlijden, dan kan dit zorgen voor veel grote gevolgen bij jouw nabestaanden. Uiteindelijk moet namelijk de crematie of begrafenis toch betaald worden.

Echter is het niet verplicht in Nederland om te kiezen voor een uitvaartverzekering, het hangt voornamelijk af van persoonlijke factoren of je wel of geen uitvaartverzekering moet afsluiten. Lees snel verder en kom erachter!

Wat als iemand overlijd zonder uitvaartverzekering?

Het komt nog steeds veel voor dat mensen ervoor kiezen om geen uitvaartverzekering af te sluiten. Maar wat gebeurt er precies met de persoon die is komen te overlijden als deze geen gebruik maakt van een uitvaartverzekering? Dit is eigenlijk per persoon en situatie anders.

Zo kan het zo zijn dat de overleden persoon vroeger andere maatregelen heeft genomen om een mogelijke uitvaart te kunnen bekostigen, voorbeelden hiervan zijn een depositofonds, overlijdensrisicoverzekering of een uitvaart koopsompolis.

Daarnaast kan het ook zomaar zijn dat de persoon zijn gehele leven geld aan de kant heeft gezet om een uitvaart bij overlijden te kunnen betalen, zodat de nabestaanden niet met hoge kosten komen te zitten.

Nabestaanden draaien op voor de kosten

Maar wat als de overledene nou echt niks heeft voorbereid voor de uitvaart? Vaak is het dan het geval dat de nabestaanden ervoor moeten zorgen dat de uitvaart wordt gefinancierd, over het algemeen is dit de partner, kinderen of erfgenamen uit het testament.

Dit kan zware gevolgen hebben voor de nabestaanden omdat een uitvaart niet goedkoop is, maar liefst gemiddeld rond de €8.000. Best een flink bedrag wat veel mensen niet 1 2 3 kunnen betalen. Meer informatie lezen over de kosten van een uitvaart? Klik dan op de link. 

Als dit echt moet dan wordt er door de nabestaanden vaak gekozen voor een deel van de erfenis om de uitvaart te bekostigen.

Wat als er echt geen geld beschikbaar is bij nabestaanden voor de uitvaart?

Het komt nog wel eens voor dat nabestaanden echt niet de financiële middelen hebben om een uitvaart van hun dierbaren te kunnen betalen, ook is dan vaak de erfenis niet groot genoeg om de kosten te dekken of er zijn juist alleen maar schulden waardoor er niks beschikbaar komt.

Echter is het vanuit de wet bepaald dat alsnog de nabestaanden de rekening van de uitvaart op de mat krijgen, of ze nou akkoord gaan of niet met de uitvaart. Kunnen nabestaanden nou echt niet betalen, dan kan er vaak een speciale aanvraag gedaan worden bij de gemeente voor bijstand. Dit wordt over het algemeen vaak ook de bijzondere bijstand genoemd. 

Wat als er geen nabestaanden zijn om de uitvaart te bekostigen zonder uitvaartverzekering?

Ook komt het wel eens voor dat de persoon die is komen te overlijden zelf geen nabestaanden meer heeft, maar wat dan? Wanneer dit het geval is gaat de gemeente ervoor zorgen dat er een uitvaart wordt georganiseerd. Vaak wordt deze bekostigt vanuit de erfenis die de overleden persoon achterlaat, ook is dit het geval als de erfenis volledig uit schulden bestaat.

Wat als de nabestaanden niet in actie komen?

Soms is het zo dat nabestaanden van iemand die is komen te overlijden zelf niet in actie komen om een uitvaart te realiseren, maar wat als dit gebeurd? Dan gaat alsnog de gemeente opdracht geven tot de uitvaart en wordt er vervolgens alsnog geprobeerd door de gemeente om de kosten te verhalen op de nabestaanden. De uitvaart regelen gebeurt door de gemeente in dit geval. 

De gemeente regelt de uitvaart en dus hebben de nabestaanden ook geen recht om te bepalen hoe de uitvaart eruit moet komen te zien, ook wordt vaak het huis van de overledene verzegeld door de gemeente zodat nabestaanden geen spullen meer kunnen komen ophalen.

Wel of geen uitvaartverzekering?

Wel of geen uitvaartverzekering afsluiten voor de uitvaart, wat is het slimste om te doen? Dit hangt voornamelijk af van jouw persoonlijke situatie. Wij raden altijd aan om gebruik te maken van onze uitvaartkosten berekenaar om erachter te komen wat je ongeveer kwijt gaat zijn aan kosten voor de uitvaart. Vervolgens kun je een weloverwogen keus maken of je wel of geen uitvaartverzekering moet afsluiten. Je hebt veel keus uit verschillende soorten uitvaartverzekeringen

Heb je geen uitvaartverzekering dan moet je dus uiteindelijk zelf je eigen uitvaart bekostigen. Dit kan met spaargeld. Wel moet je hiervoor elke maand geld aan de kant zetten, tegelijkertijd kun je ook een uitvaartverzekering kiezen die de kosten van een begrafenis of crematie volledig dekt.

Echter is het goedkoper om met eigen spaargeld de uitvaart te bekostigen, doe dit alleen als het mogelijk is. Je wilt namelijk niet je nabestaanden opzadelen met dure kosten. Ook raden we je aan om op tijd te beginnen met het sparen, zo weet je zeker dat je er altijd goed voor staat bij een uitvaart in de toekomst.

Alle aanbieders van uitvaartverzekeringen met elkaar vergelijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op