Geld opnemen na overlijden strafbaar? | Bekijk nu welke documenten je nodig hebt & lees je in!

Geld opnemen na overlijden is niet iets wat zomaar kan. Als iemand overlijdt moet er veel geregeld worden, zo ook de bankzaken van de overledene. Wat er gebeurt met het geld wat nog op de rekening staat van de overledene, hoe banken omgaan met het overlijden van een cliënt en wat de regels zijn om dit alles in goede banen te laten verlopen bespreken we hier.

Let er op dat je niet zomaar geld van een rekening kunt halen van een overledene, zelfs niet als partner van de overledene. In sommige gevallen is dit zelfs strafbaar. Geld opnemen overledene is iets waaraan speciale regels zijn gebonden, ook met een uitvaartverzekering. Lees dan ook snel verder voor alle informatie omtrent dit belangrijke onderwerp.

Geld opnemen na overlijden strafbaar

Zoals gesteld kan geld opnemen na overlijden strafbaar zijn. Dit gaat dan over geld opnemen van rekening overledene. De stelregel is dat na het overlijden van de partner of andere dierbare het niet is toegestaan om geld van de rekening af te halen, zonder iets te regelen. Maar, wat moet je dan regelen?

Documenten die je nodig hebt

Er zijn enkele documenten die nodig zijn om na overlijden geld opnemen mogelijk te maken. Het lijstje ziet er al volgt uit:

  • Een verklaring van het centraal testamentenregister (CTR). Deze is gratis aan te vragen bij de bank of bij de notaris;
  • Geld opnemen na overlijden kan niet zonder een kopie van je eigen identiteitsbewijs;
  • Een vrijwaringsformulier, dit formulier zorgt ervoor dat de bank niet aansprakelijk kan worden gesteld voor claims van andere erfgenamen. De verantwoordelijkheid komt als het ware bij jou te liggen;
  • De akte van overlijden is ook nodig om geld opnemen overledene legaal te maken;
  • Een verklaring van erfrecht met daarin gesteld wie de erfgenamen zijn. Dit is niet altijd verplicht, maar kan geen kwaad om aan te vragen.

Geld opnemen van rekening overledene is dus nog niet zo makkelijk. Dit heeft natuurlijk als achterliggende gedachte dat niet zomaar iedereen er met het geld van een overleden persoon vandoor kan gaan. We staan bekend in Nederland om de velen regels, wat betreft deze regel is deze erg passend. In de praktijk kwamen frauduleuze handelingen niet altijd boven water.

Verklaring van erfrecht

De verklaring van erfrecht kent drie voorwaarden waaronder deze niet verplicht is om aan te vragen. Het geld opnemen na overlijden strafbaar stellen kan als je je niet direct aan deze regels houdt. De verklaring is niet verplichting indien:

  • Er géén testament is;
  • Er een langstlevende partner (echtgenoot of geregistreerde partner) is;
  • Het saldo op de bankrekening niet hoger is dan €100.000,-.

Dit zijn cumulatieve voorwaarden. Dit betekent dat er aan al deze voorwaarden voldaan moet zijn. Wordt er aan één van deze voorwaarden niet voldaan? Dan is geld opnemen na overlijden niet toegestaan zonder verklaring van erfrecht.

Geld opnemen na overlijden strafbaar bij bankrekening op naam van één persoon

Zoals je wel kunt voorstellen weten niet gelijk alle partijen dat een persoon is overleden. Zodra je dit aan de bank doorgeeft blokkeert de bank de rekening van de overledene. Dit om te voldoen aan het basisprincipe van geld opnemen na overlijden strafbaar. Dit zorgt ervoor dat niemand geld op de rekening kan zetten of er geld af kan halen.

Het creëert tegelijk ook een probleem. Abonnementen, huur en verzekeringen kunnen ook niet meer worden afgeschreven, terwijl deze wel doorlopen. Als je deze zaken regelt voor de overledene moet je hier rekening mee houden. In sommige gevallen kun je na overlijden geld opnemen om dit soort zaken toch te regelen. Hieronder dit en enkele andere uitzonderingen:

Geld opnemen na overlijden wel mogelijk

Sommige banken blokkeren de rekening van de overledene volledig, zoals hierboven gesteld. Er zijn echter uitzonderingen. Waardoor er toch een vorm van geld opnemen van rekening overledene mogelijk is gemaakt. In de volgende tabel hebben we dit overzichtelijk proberen te maken:

BankenWat gebeurt er?
Rabobank Blokkeert de rekening Automatische incasso's lopen door, indien er voldoende geld op de rekening staat. Dit doen ze maximaal 3 maanden.
Triodos Bank Blokkeert de rekening Automatische incasso' lopen door, geen limiet.
ASN Bank Blokkeert de rekening Erfgenamen kunnen de bank de opdracht geven automatische incasso's door te laten lopen*
Regio Bank Blokkeert de rekening Erfgenamen kunnen de bank de opdracht geven automatische incasso's door te laten lopen*
SNS Bank Blokkeert de rekening Erfgenamen kunnen de bank de opdracht geven automatische incasso's door te laten lopen*

* Bij de laatste drie banken is geld opnemen na overlijden niet mogelijk en geld opnemen na overlijden strafbaar, maar toch kunnen erfgenamen zorgen dat de rekening betaald blijven voor de overledene. Dit kan bij de huur bijvoorbeeld erg belangrijk zijn voor de nog levende partner. Ook kan door deze vorm van na overlijden geld opnemen alle verzekeringen, gas, water en licht betaald worden.

Geld opnemen van rekening overledene bij gezamenlijke rekening

Geld opnemen van rekening overledene is dus niet helemaal de bedoeling, maar hoe zit het met een gezamenlijke rekening? Geld opnemen na overlijden bij een gezamenlijke rekening blijft mogelijk. Hoewel dit natuurlijk een vorm is, is dit wel mogelijk.

De uitzondering ontstaat wanneer erfgenamen bezwaar tegen deze toegang door de andere eigenaar van de rekening. Op dat moment kan de bank de rekening blokkeren en is geld opnemen van rekening overledene natuurlijk niet meer mogelijk.

Geld opnemen na overlijden bij machtiging

Ben je door iemand gemachtigd om zijn of haar bankrekening te beheren? Dan zal deze machtiging komen te vervallen bij het overlijden van deze persoon. Na overlijden geld opnemen is in dit geval ook niet de bedoeling. Dit is tevens het geval bij een volmacht, die wordt vastgelegd in het levenstestament. Ook dan geldt weer: geld opnemen na overlijden strafbaar.

Waardering

8.9 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

8.750

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 9,74

Levenslange premielooptijd

€ 15,00 eenmalige kosten

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.4 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 12,32

✓ Levenslang verzekerd

Altijd één vast aanspreekpunt
Deskundig & betrouwbaar
  • Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 05-08-1987 (32 jaar), niet-roker.
  • Laatste keer gecontroleerd: 10-05-2020
Laatst geüpdatet op