Kat cremeren: hoe werkt het & wat zijn de kosten?

Uw lieve kat laten cremeren? Wij begrijpen dat het een onderwerp is waar u niet graag over nadenkt, daarnaast wilt u uw loyale vriend simpelweg niet kwijt. Gelukkig zijn er voortaan tal van respectvolle en mooie manieren om afscheid te nemen. In de meeste gevallen kiezen mensen voor een crematie of een begrafenis op een speciale rustplaats voor dieren.

Het is fijn om nagedacht te hebben over het afscheid voordat het verschrikkelijke moment toeslaat, op dat moment wilt u absoluut niet bezig zijn met administratieve zaken voor bijvoorbeeld het cremeren van uw kat. Lees er hier meer over op deze pagina.

Wat moet ik doen als mijn kat is overleden?

Is uw kat helaas overleden? Gecondoleerd met dit grote verlies. Het gemis van uw kat of poes heeft een flinke impact op uw gezinssituatie, dat begrijpen we goed. Na jarenlange liefde komt er altijd een verschrikkelijk moment waarop afscheid genomen moet worden. Wilt u uw kat cremeren? Hieronder hebben we 5 stappen voor u uiteengezet:

 1. Informeer alle nabestaanden: een kat of poes wordt gezien als een waardig familielid, licht dan ook alle nabestaanden in. Denk hierbij aan kinderen, maar ook aan uw eigen partner. Houd het kort, duidelijk en vooral eerlijk. Weggelopen of aan het slapen? Wij raden het niet aan, vaak wordt er gedacht dat de kat weer terugkomt, helaas is dit niet het geval.
 2. Welke vorm van cremeren: bij het kiezen voor het cremeren kat dan kan dit op twee manieren. Namelijk een individuele of collectieve crematie. Hier komen we later in dit artikel uitvoerig op terug.
 3. Vergelijk dieren crematoria: in Nederland kunt u terecht bij ongeveer 50 dieren crematoria. Welke past het beste bij uw wensen? Heeft u vooral belang bij prijs? Of juist meer service en dicht bij huis? U kunt de dichtstbijzijnde locaties met elkaar vergelijken. 
 4. Afspraak maken: maak een afspraak met het desbetreffende crematorium. Denk goed na over het vervoer van uw overleden kat of poes. Soms kan het huisdier worden opgehaald, ook is het mogelijk om ‘m zelf naar het crematorium te brengen.
 5. Crematiebijeenkomst: de crematiebijeenkomst dient voor een waardig afscheid met de belangrijkste nabestaanden. Speechen, foto’s of muziek is allemaal mogelijk. 
 6. Cremeren kat: na de bijeenkomst vind de crematie plaats, meestal achter gesloten deuren. Aanwezig zijn is soms mogelijk en dient vooraf aangegeven te worden. Maak het in ieder geval altijd bespreekbaar.
 7. As ophalen: gekozen voor een individuele kat crematie? Na 1 of 2 dagen kunt u terecht voor het stoffelijk overschot. Dit kan worden bewaard in een urn of kan worden uitgestrooid op een gedenkwaardige plek.
 8. Stopzetten van verzekeringen & belasting: na het overlijden van uw huisdier(en) vallen er een aantal kosten weg. Wellicht hebt u een verzekering lopen, deze kan worden stopgezet.

Kat cremeren : welke mogelijkheden hebt u?

Uw kat laten cremeren staat gelijk aan een respectvolle en gedenkwaardige manier van afscheid nemen. Dit is een ongelooflijk moeilijk moment waarbij het fijn is wanneer alles goed geregeld is. Afscheid nemen in alle rust is essentieel voor een gedegen afscheid, wel zijn er een aantal regels opgesteld door het NVWA. Er zijn verschillende mogelijkheden wanneer u uw kat wil laten cremeren, namelijk de individuele of collectieve crematie:

Individuele crematie

De kat cremeren kosten zijn sterk afhankelijk van de vorm waarin uw poes of kat wordt gecremeerd. Bij de individuele crematie bevinden zich geen andere huisdieren in de oven en wordt het huisdier alleen gecremeerd. In dit geval is het mogelijk om het stoffelijk overschot mee naar huis te nemen in een urn. Tevens is het mogelijk om het as in een urnenmuur te plaatsen of uit te strooien. 

De individuele crematie van de kat is duurder dan de collectieve variant. Wel hebt u meer mogelijkheden met het stoffelijk overschot. In tegenstelling tot de collectieve variant kunt u het stoffelijk overschot mee naar huis nemen om op een waardige gedenkplek te plaatsen.

De katten urn

Na de individuele crematie blijft er een stoffelijk overschot over. Het is mogelijk om dit in een katten urn te bewaren voor een tastbare herinnering aan uw huisdieren. Voor velen kan dit van enorm belang zijn voor de rouwverwerking. Het as wordt bewaart in een speciale urn welke verkrijgbaar zijn in diverse vormen, maten en materialen.

Wellicht staat een vorm van een hart of kat u en de nabestaanden aan. Ook steeds vaker worden er pootafdrukjes genomen welke vervolgens worden afgedrukt op de urn. Geen goede gevoelens bij een urn? Het is vrijwel altijd mogelijk om het as te verwerken in een prachtig as-sieraad. 

Collectieve crematie

Is het ontvangen van de as na de crematie niet van groot belang voor u en de andere nabestaanden? Velen kiezen in dit geval voor een collectieve kat crematie. Hierbij wordt uw kat gelijktijdig gecremeerd met andere huisdieren. Vaak wordt er door het crematoria zelf gekozen voor een uitstrooiing over zee.

Kat cremeren kosten

De crematie kat kosten liggen gemiddeld rond de € 100,-. De kosten zijn voornamelijk afhankelijk van uw eigen wensen. Zo is een individuele kat crematie duurder dan een collectieve vorm. Gemiddeld liggen deze kosten op € 70,-. Om een beter beeld te creëren van de kosten kat cremeren hebben we hieronder een tabel voor u uiteengezet:

 

 

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op