Geen uitvaartverzekering bij overlijden? Wat gebeurt er dan en wat zijn de gevolgen?
Geen uitvaartverzekering, het komt wel eens voor dat mensen inderdaad niet over een uitvaartverzekering beschikken. Niet iedereen heeft namelijk de keus gemaakt om een uitvaartverzekering af te sluiten. Vaak krijgen we vragen zoals ‘’Geen uitvaartverzekering en dan?’’ of ‘’Wel of geen uitvaartverzekering?’’.
Als je zonder uitvaartverzekering zit en je komt plots te overlijden, dan kan dit zorgen voor grote financiële gevolgen bij jouw nabestaanden. Uiteindelijk moet namelijk de crematie of begrafenis toch betaald worden.
Echter is het niet verplicht in Nederland om te kiezen voor een uitvaartverzekering, het hangt voornamelijk af van persoonlijke factoren om wel of geen uitvaartverzekering af te sluiten. Lees snel verder en kom erachter!
Wat als iemand overlijd zonder uitvaartverzekering?
Het komt nog steeds veel voor dat mensen ervoor kiezen om geen uitvaartverzekering af te sluiten. Maar wat gebeurt er precies met de persoon die is komen te overlijden als deze geen gebruik maakt van een uitvaartverzekering? Dit is eigenlijk per persoon en situatie anders.
Zo kan het zo zijn dat de overleden persoon vroeger andere maatregelen heeft genomen om een mogelijke uitvaart te kunnen bekostigen, voorbeelden hiervan zijn een depositofonds, overlijdensrisicoverzekering of een uitvaart koopsompolis.
Daarnaast kan het ook zomaar zijn dat de persoon zijn gehele leven geld aan de kant heeft gezet om een uitvaart bij overlijden te kunnen betalen, zodat de nabestaanden niet met hoge kosten komen te zitten. Kortom, als je geen uitvaartverzekering hebt zijn er genoeg andere manieren om je uitvaart te bekostigen.
Nabestaanden draaien op voor de kosten
Maar wat als de overledene nou echt niks heeft voorbereid voor de uitvaart? Vaak is het dan het geval dat de nabestaanden ervoor moeten zorgen dat de uitvaart wordt gefinancierd, over het algemeen is dit de partner, kinderen of erfgenamen uit het testament.
Dit kan zware gevolgen hebben voor de nabestaanden omdat een uitvaart niet goedkoop is. Zo wordt een uitvaart steeds duurder en betaal je gemiddeld maar liefst €8.000. Best een flink bedrag wat veel mensen niet 1, 2, 3 kunnen betalen. Meer informatie lezen over de kosten van een uitvaart? Klik dan op de link.
Als dit echt moet dan wordt er door de nabestaanden vaak gekozen voor een deel van de erfenis om de uitvaart te bekostigen, wat uiteraard ook een mogelijkheid is voor de nabestaanden.
Wat als er echt geen geld beschikbaar is bij nabestaanden voor de uitvaart?
Het komt nog wel eens voor dat nabestaanden echt niet de financiële middelen hebben om een uitvaart van hun dierbaren te kunnen betalen, ook is dan vaak de erfenis niet groot genoeg om de kosten te dekken of er zijn juist alleen maar schulden waardoor er niks beschikbaar komt.
Echter is het vanuit de wet bepaald dat de nabestaanden de rekening van de uitvaart hoe dan ook op de mat krijgen, of ze nou akkoord gaan of niet met de uitvaart. Kunnen nabestaanden nou echt niet betalen, dan kan er vaak een speciale aanvraag gedaan worden bij de gemeente voor bijstand. Dit wordt over het algemeen vaak ook de bijzondere bijstand genoemd.
Wat als er geen nabestaanden zijn om de uitvaart te bekostigen zonder uitvaartverzekering?
Ook komt het wel eens voor dat de persoon die is komen te overlijden zelf geen nabestaanden meer heeft, maar wat dan? Wanneer dit het geval is gaat de gemeente ervoor zorgen dat er een uitvaart wordt georganiseerd. Vaak wordt deze bekostigt vanuit de erfenis die de overleden persoon achterlaat, ook is dit het geval als de erfenis volledig uit schulden bestaat.
Wat als de nabestaanden niet in actie komen?
Soms is het zo dat nabestaanden van iemand die is komen te overlijden zelf niet in actie komen om een uitvaart te realiseren, maar wat als dit gebeurd? Dan gaat alsnog de gemeente opdracht geven tot de uitvaart en wordt er vervolgens alsnog geprobeerd door de gemeente om de kosten te verhalen op de nabestaanden. De uitvaart regelen zal in dit geval door de gemeente worden geregeld, dit wordt ook wel een gemeentelijke begrafenis genoemd en wordt ook gedaan wanneer er geen nabestaanden meer zijn.
De gemeente regelt de uitvaart en dus hebben de nabestaanden ook geen recht om te bepalen hoe de uitvaart eruit moet komen te zien, ook wordt vaak het huis van de overledene verzegeld door de gemeente zodat nabestaanden geen spullen meer kunnen komen ophalen.
Wel of geen uitvaartverzekering?
Wel of geen uitvaartverzekering afsluiten voor de uitvaart, wat is het slimste om te doen? Dit hangt voornamelijk af van jouw persoonlijke situatie. Wij raden altijd aan om gebruik te maken van onze uitvaartkosten berekenaar om erachter te komen wat je ongeveer kwijt gaat zijn aan kosten voor de uitvaart. Vervolgens kun je een weloverwogen keuze maken of je wel of geen uitvaartverzekering moet afsluiten. Je hebt veel keus uit verschillende soorten uitvaartverzekeringen.
Heb je geen uitvaartverzekering dan moet je dus uiteindelijk zelf je eigen uitvaart bekostigen. Dit kan met spaargeld. Wel moet je hiervoor elke maand geld aan de kant zetten, tegelijkertijd kun je ook een uitvaartverzekering kiezen die de kosten van een begrafenis of crematie volledig dekt.
Echter is het goedkoper om met eigen spaargeld de uitvaart te bekostigen, doe dit alleen als het mogelijk is. Je wilt namelijk niet je nabestaanden opzadelen met hoge kosten. Ook raden we je aan om op tijd te beginnen met het sparen, zo weet je zeker dat je er altijd goed voor staat bij een uitvaart in de toekomst.
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen