Katholieke begrafenis rituelen, wat moet je er over weten?
Een Katholieke begrafenis, ook wel eens kerkelijke uitvaart genoemd, is in veel gevallen anders dan de meesten gewend zijn. Hierbij komen namelijk een aantal rituelen om de hoek kijken die worden uitgevoerd voor het geloof. Nog niet zo heel lang geleden mochten katholieken na hun dood alleen begraven worden, maar dit is sinds 1963 veranderd.
Paus Paulus VI keurde op 5 juli 1963 namelijk een versoepeling goed voor crematie na de dood. Vanaf dat moment was cremeren ook bij katholieke begrafenissen toegestaan. Daarnaast is 2 november een belangrijke dag voor de katholieken, het is dan namelijk Allerzielen dag.
Deze dag staat in het middelpunt van de overledenen die worden herdacht. Katholieken bezoeken op deze dag het graf van hun dierbaren. Zij maken het graf schoon en zetten bloemen neer om de overledene te herdenken.
Rituelen katholieke begrafenis, wat gebeurt er voor de uitvaart?
Als we spreken over katholieke begrafenis rituelen, dan spelen sacramenten hierbij een belangrijke rol. Dit zijn rituele tekenen waarbij de gelovigen de nabijheid van God willen ervaren. Wanneer je als gelovige in levensgevaar bent dan krijg je het zogeheten ‘Oliesel’, of zoals ze tegenwoordig liever zeggen de ‘ziekenzalving’.
Het sacrament dat wordt toegepast bij een stervende wordt ook wel het laatste sacrament of het sacrament der stervende genoemd. Zoals we hierboven al hebben benoemd moet men volgens het oude katholieke geloof begraven worden. Toch kiezen steeds meer katholieken ervoor om gecremeerd te worden, waar de kerk dan ook geen problemen mee heeft.
De dag voor de kerkelijke uitvaart vindt er meestal een ‘avondwake‘ plaats, dit is een herdenking mis in de kerk. Daarnaast is het ook vaak mogelijk om nog afscheid te nemen van de overledene, omdat de overleden persoon namelijk ligt opgebaard in een rouwcentrum of in zijn eigen woning.
Katholieke begrafenis rituelen tijdens de uitvaart
Ook tijdens de uitvaart zijn er veel katholieke begrafenis rituelen die worden toegepast. Tijdens een uitvaartdienst in de kerk wordt er namelijk gebruik gemaakt van kaarsen, wijwater en wierook voor bepaalde rituelen. De kaarsen staan hierbij symbool als de verbondenheid met Jezus Christus, ook wel het licht van de wereld genoemd. Voor het uitvoeren van alle rituelen kun je ook en ritueelbegeleider inschakelen die ervoor zorgt dat alles op rolletjes verloopt.
Het wijwater wordt gebruikt om het graf en de doodskist te zegenen en deze rein te beschermen tegen het kwade. Met de wierook wordt de overledene bewierookt als teken van waardering die de nabestaanden hebben voor deze persoon. Bovendien is het gebruikelijk dat één van de naaste familieleden een In Memoriam, ook wel uitvaartspeech genoemd, uitspreekt tijdens de uitvaartmis.
Er wordt bij een katholieke begrafenis muziek gespeeld, zodat er emoties in mensen loskomen en zij deze zonder meer mogen uiten. Tijdens de dienst wordt er ook vaak een ‘herinneringsprentje’ uitgedeeld ter nagedachtenis van de overleden persoon.
Het is vandaag de dag niet meer nodig om katholieke begrafenis kleding te dragen tijdens de mis, tenzij dit wordt gevraagd door de nabestaanden. Vroeger was het namelijk heel normaal dat vrouwen in zwarte mantelpakjes en mannen in jacquet met hoge hoed naar de begrafenis kwamen.
Wat zijn de katholieke begrafenis rituelen na de uitvaart?
Het is gebruikelijk voor katholieken dat de nabestaanden samen met genodigden de uitvaart op een goede manier afsluiten. Dit gebeurt meestal in de vorm van een koffietafel, waarbij er vanzelfsprekend koffie, broodjes en andere lekkernijen worden geserveerd.
Soms kan het ook zijn dat een kleine groep genodigden koffie en cake nuttigen in een ruimte van het crematorium of op een andere locatie in de buurt. Daarentegen vindt er steeds vaker een afscheidsborrel plaats. Hierbij wordt het leven van de overledene gevierd onder het genot van een hapje en een drankje.
Dan zijn er ook nog herdenkingsdiensten die in de loop van het jaar gehouden kunnen worden. Dit gebeurt dan in de vorm van ‘intenties’, die je bij de kerk kunt bestellen. Niet alleen nabestaanden, maar ook een uitvaartvereniging waar de overledene lid van was kunnen deze intenties tot één jaar na overlijden (jaargetijde) bestellen. Verder worden alle overledenen van dat jaar tijdens Allerzielen op 2 november herdacht in de kerk.
Wellicht ook interessant:
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen