Lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap, bij welke universiteiten is dit mogelijk & wat gebeurt er precies?
Wil jij jouw lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap nadat je bent overleden? Dan is het verstandig om de informatie op deze pagina goed door te lezen, zodat je precies weet wat er met jouw lichaam gebeurt als je deze na overlijden afstaat aan de wetenschap. Mensen kiezen er soms voor om hun lichaam na overlijden te doneren aan de wetenschap.
Zo kunnen studenten het medisch vak leren door onderzoek te doen en specialisten kunnen lichamen gebruiken om nieuwe operatietechnieken te ontwikkelen. Maar wat komt hier nou nog allemaal bij kijken en waar kan jij je aanmelden? Het heeft natuurlijk wel een aantal gevolgen voor bijvoorbeeld de begrafenis. Je leest er meer over op deze pagina.
Waar krijgen de nabestaanden mee te maken?
Je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap kan soms nare gevolgen hebben voor nabestaanden. Daarom is het van belang dat je hen hier goed over informeert als je de keuze hebt gemaakt. Het lichaam moet namelijk binnen 24 uur overgebracht worden, waardoor je naasten bijna direct afscheid moeten nemen. Daarnaast is het dus ook niet mogelijk om het lichaam te laten cremeren of te begraven.
Het is daarom van belang dat je de nabestaanden helpt om jouw laatste wensen zo goed mogelijk uit te voeren. Dit kun je doen door aan te geven waar je een kopie hebt liggen van de wilsbeschikking (document met wensen voor je uitvaart) met daarop het codicilnummer. Zo weten de nabestaanden precies wat je laatste wensen zijn en kunnen zij deze na behoren realiseren.
Lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap: waar kan ik mij aanmelden?
Wil jij jouw lichaam afstaan aan de wetenschap na overlijden? Dan is het van belang dat je bij leven contact opneemt met een universiteit in Nederland (anatomisch instituut). De voorwaarden voor het aanmelden kunnen erg verschillen per universiteit. Wel dien je in ieder geval bij elke universiteit een codicil te maken waarin je met de hand opschrijft dat je lichaam na overlijden ter beschikking wordt gesteld aan de wetenschap.
Vervolgens ontvangen jij en je huisarts hier een kopie van, maar het originele document zal worden bewaard op het anatomisch instituut. Mocht jij later ooit twijfels hebben over je besluit? Dan kun je dit altijd weer wijzigen. Dit moet dan wel schriftelijk worden gemeld bij het desbetreffende instituut of mortuarium.
Orgaan- of lichaamsdonatie?
Wanneer personen geregistreerd staan als orgaan- en weefsel donor, dan krijgt dit altijd voorrang. Bij orgaan- en weefseldonatie worden organen of weefsel uit het lichaam gehaald en gebruikt voor transplantatie bij patiënten die dit nodig hebben. Wanneer deze procedure klaar is krijgen de nabestaanden het lichaam weer terug, zodat zij de overleden persoon alsnog kunnen cremeren of begraven. Maar bij lichaamsdonatie werkt het net even anders.
De overleden persoon wil zijn hele lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Hier heeft diegene namelijk voor gekozen toen hij/zij nog in leven was. Het lichaam wordt dan overgebracht naar een anatomisch instituut waar het lichaam wordt onderzocht voor wetenschappelijk en medische doeleinden.
Hierbij is het wel zo dat de nabestaanden het lichaam nooit meer terugkrijgen en zij de overledene dus niet kunnen begraven of cremeren. Ben je zowel orgaan- als lichaam donor? Dan krijgt de orgaandonatie altijd voorrang. De organen die nodig zijn worden er dan uitgehaald en vervolgens wordt het lichaam alsnog overgebracht naar het anatomisch instituut.
Houd er rekening mee dat sommige universiteiten geen lichamen accepteren die zijn gebruikt voor orgaandonatie. Daarom is het van belang dat je jezelf goed laat informeren als je nog in leven bent.
Bij welke universiteiten kan ik mijn lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap?
Er zijn in Nederland meerdere universiteiten waar je lichaam afstaan aan de wetenschap na overlijden mogelijk is. Hierbij is het wel slim om te kijken naar een universiteit in de buurt. Zo kun jij onder andere je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap in Nijmegen, je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap in Maastricht en nog veel meer. Hieronder hebben wij een aantal verschillende universiteiten op een rijtje gezet, waar het mogelijk is om je aan te melden voor lichaam donatie.
- Je kunt jouw lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap AMC Amsterdam
- Je kunt een lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap Erasmus universiteit
- Je kunt je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum)
- Je kunt het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen)
Dit zijn een aantal universiteiten waarbij het mogelijk is om je aan te melden om je lichaam af te staan aan de wetenschap. Het is wel verstandig om van te voren goed na te denken over je keuze, want voor je nabestaanden kan het een grote ingreep zijn.
Wellicht ook interessant:
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen