Is resomeren iets voor jou en wat moet je erover weten?

Een lichaam resomeren wordt in Nederland steeds populairder. Vandaag de dag heb je ook nog andere keuzemogelijkheden dan alleen de begrafenis of crematie na overlijden. Een van deze mogelijkheden is resomeren.

Omdat de vraag naar deze manier van ontbinding steeds groter wordt hebben we een aantal belangrijke punten voor je beschreven over resomeren Nederland. Lees je met ons mee? Wellicht is het iets voor jou en is het een manier om te overwegen en hier goed op te letten tijdens een uitvaartverzekering vergelijken?

Wat is resomeren?

Wat is resomeren? Het is de nieuwe manier van ontbinding en een (duurzame) vervanger van de crematie of begrafenis. Op deze manier word je lichaam niet verbrandt of begraven, maar ontbonden door water.

Volgens de ontwikkelaar is dit een milieuvriendelijke manier om het lichaam op korte termijn te laten ontbinden. Zo blijft er net zoals bij een crematie alleen nog wat poeder over, die je vervolgens kan uitstrooien of laten opbergen in een urn.

In sommige landen is het dan ook al mogelijk om de keuze te maken voor begraven, cremeren of resomeren. In Nederland is het wettelijk nog niet mogelijk, maar er is genoeg potentieel aan het resomeren van lichaam verbonden om het een duurzame manier van ontbinden te maken in de toekomst. Toch zijn er nog enkele critici de er zijn twijfels bij hebben.

Lichaam resomeren of cremeren, de overeenkomsten en verschillen

In de meeste gevallen van resomeren uitvaart vertoont de uitvaart veel gelijkenissen met een crematie. Wel kan hier, in tegenstelling tot de crematie, geen houten kist voor worden gebruikt. Tijdens het resomeren van een lichaam wordt de overledene uit de kist gehaald, en in een wollen omhulsel gewikkeld.

Daarna wordt het lichaam in de betreffende machine gestopt, die aan de hand van hydrolyse het lichaam ontbindt. In deze machine worden de chemische verbindingen in het lichaam afgebroken tot een steriele oplossing. Dit hele proces neemt ongeveer drie uur in beslag.

Hoe werkt resomeren?

Tijdens dit hele proces lost het menselijke vlees op en blijft er alleen nog wat vloeistof en as over. Dit hele proces is uiteindelijk milieuvriendelijker dan een crematie, en nog goedkoper ook. Uit onderzoek van het TNO is gebleken dat de maatschappelijke kosten hiervan bijna niks zijn. Daarnaast kunnen andere niet-oplosbare bestandsdelen geïsoleerd worden. De resomeren kosten liggen dan ook erg laag.

Resomeren en cryomeren is duurzaam

Denk hierbij aan bijvoorbeeld protheses of gouden vullingen. Via een goed uitgedacht recycling beleid kunnen deze weer worden hergebruikt of door de familie worden behouden als aandenken aan de persoon. Daarnaast gaat de kist niet mee de machine in, waarmee deze dus ook kan worden hergebruikt. Het resomeren van een lichaam wordt in Nederland door velen aanschouwd als een duurzame oplossing, net zoals cryomeren.

Verwerking na de hydrolyse

Als de hydrolyse is voltooid, blijft er uiteindelijk een mengeling van vloeistof en as over. De vloeistof wordt uiteindelijk via de waterzuivering verwerkt, waarmee de milieulasten zo laag mogelijk blijven. Wat er uiteindelijk overblijft is een as vorm, wat 3% procent is van het menselijk overschot. Dit kan vervolgens bewaard worden in een urn of worden uitgestrooid, net zoals bij een crematie.

Resomeren in Nederland, is het mogelijk?

Tegenwoordig wordt de techniek van resomatie al toegepast in het buitenland. Echter wel voor het verwerken van dierlijk afval. In Europa wordt er wel potentie gezien in deze vorm, maar men blijft wel kritisch. Zo is er volgens de Europese Unie nog te weinig garantie dat het lozen van de vloeistof niet schadelijk is voor de waterwegen.

Ook de Nederlandse Wet op de Lijkbezorging houdt het momenteel bij de normale uitvaarten, zoals bijvoorbeeld een begrafenis of crematie. In andere woorden, het is nog niet toegestaan in Nederland om een resomatie uit te voeren. Op dit moment zijn er echter wel al meerdere stemmen om het in de toekomst uit te laten voeren.

Wat vinden de Nederlanders van resomeren lichaam?

Ook als is het wettelijk nog niet toegestaan in Nederland, is uit onderzoek gebleken dat de gemiddelde bewoner geen moeite heeft met alternatieve methodes voor een uitvaart. Uit onderzoek van PanelWizard is gebleken dat 19% procent van de Nederlanders wel overweegt om te kiezen voor resomeren lichaam.

Wel willen ze dan beter worden voorgelicht worden over wat het precies inhoudt, aangezien nog niet veel Nederlanders bekend zijn met de term. Daarnaast gaven ze hierbij aan dat de resomeren kosten het niet hoger mogen zijn dan een klassieke uitvaart, meer dan de helft geeft aan dat ze niet meer geld dan normaal willen uitgeven aan een uitvaart voor een duurzamer alternatief. De resomeren prijs is dan ook niet onbelangrijk.

Meerdere onderzoeken

Oud-Minister Plasterk, heeft in het verleden ook een vraag naar onderzoek gedaan bij een onafhankelijk draagvlak. Dit onderzoek gaf nog zelf een hoger percentage, hierbij zou namelijk 25% van de ondervraagde Nederlanders een resomatie overwegen.

Op dit moment ligt de kwestie bij de tweede kamer, die zal moeten beslissen of ze over gaan tot een wijziging van de Wet op de Lijkbezorging. Knelpunt hierbij is dat ze in Groot-Brittannië het resomeren hebben afgewezen, vanwege de vele vraagtekens bij het verwerken van de vloeibare mensenresten. Dit zal hoogstwaarschijnlijk in Nederland roet in het eten gooien.

Lichaam laten resomeren, waar is het mogelijk?

In verschillende Amerikaanse staten (Maine, Florida, Minnesota en Oregon) is het toegestaan. Het resomeren van Kadavers wordt verder in andere staten al toegepast op kadavers. Daarnaast wordt het al wereldwijd toegepast om dieren te vernietigen die zijn gebruikt bij medische testen.

Dit omdat het resomeren ervoor zou zorgen dat de ziekmakende deeltjes volledig worden vernietigd. Hoewel het in Groot-Brittanië afgewezen is, blijft de Britse onderneming Resomation Limited echter lobbyen om het voor andere toepassing te introduceren.

Resomeren uitvaart en de kritiek

Hoewel de voordelen van een resomatie groot lijken, zijn er toch veel overheden die er niet veel van willen weten. Er blijft een afhoudende houding op deze manier van een uitvaartverzorging.

Zo hebben water verwerkingsbedrijven al vraagtekens geplaatst bij de verwerkingscapaciteit van de installaties met betrekking tot de vloeibare menselijke resten in het rioolwater. Ook zou de lozing niet altijd kunnen voorkomen dat overblijfsel in contact komt met andere mensen.

Stoffen op industrieel niveau zijn toch niet duurzaam?

Verder is er veel kritiek op het feit of het daadwerkelijk wel zo milieubewust zo zijn. Bij het resomeren wordt er immers gebruik gemaakt van kaliumhydroxide, wat een stof is dat op industrieel niveau wordt gemaakt. Het is niet duidelijk of er installaties zijn die voldoende hoeveelheden kalium chloride kunnen verwerken tot kaliumhydroxide, daarbij vergt dit ook nog eens een heleboel energie.

Het is niet altijd even duidelijk of bij onderzoeken naar het resomeren wel rekening wordt gehouden met de kosten hiervan. Verder is kaliumhydroxide een corrosieve stof en kan het schade toebrengen aan het waterleven. Hier zal nog verder onderzoek naar moeten worden gedaan.

Duurzame uitvaart in Nederland, is het mogelijk?

Aangezien resomeren wettelijk nog niet mogelijk is, is dit geen mogelijkheid in Nederland. Omdat er nog veel pijnpunten liggen over dit onderwerp, zal er hier eerst nog veel onderzoek naar gedaan moeten worden. Er is wel vraag naar de duurzame uitvaart. Toch zijn er wel andere alternatieven om je uitvaart zo duurzaam mogelijk te maken.

Zo kun je drukwerk van gerecycled papier laten maken, voor duurzaam geteelde bloemen kiezen of een milieuvriendelijke opbaring. Daarnaast heb je nog de optie voor een bio kist, maar vaak zijn duurzame uitvaarten wel wat prijziger.

Wil je toch voor resomeren kiezen, dan moeten we eerst maar eens afwachten wat de tweede kamer ervan vindt. Zo wordt er ook al gebruik gemaakt van speciale duurzame vervoersmiddelen voor naar de uitvaart.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.