Overlijdensrisicoverzekering afkopen, maar weet je niet hoe? Kom alles te weten en weet wat je kunt verwachten!

Overlijdensrisicoverzekering afkopen, hoe werkt het?

Er zijn steeds meer verzekerden die de keuze maken voor hun overlijdensrisicoverzekering afkopen. Echter weten niet veel mensen hoe dit in zijn werk gaat, het heeft namelijk een aantal gevolgen. Allereerst is het goed om te weten dat er gedurende de looptijd geen kapitaal wordt opgebouwd, in tegenstelling tot de uitvaartverzekering.  Daarnaast willen we nog even aanhalen dat overlijdensrisicoverzekering afkopen ook nog wel eens stopzetten of opzeggen overlijdensrisicoverzekering wordt genoemd.

Je kunt ook te maken hebben met een gemengde overlijdensverzekering. Naast een dekking voor overlijden, bouw je ook kapitaal op. In dit geval zal je op zoek moeten naar je afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering. Het klinkt wellicht wat ingewikkeld. We zullen op deze pagina dan ook alles vertellen over het afkopen overlijdensrisicoverzekering, lees je mee?

Verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen, hoe zit het met afkopen?

Er bestaan een aantal verschillende verzekeringen welke je een dekking bieden wanneer je plotseling komt te overlijden. Binnen de overlijdensrisicoverzekering kun je de keuze maken voor een standaard dekking.

Hierbij krijg je het verzekerde bedrag uitbetaald wanneer je gedurende de looptijd overlijdt. Je bouwt hiermee geen kapitaal op. Dit type overlijdensrisicoverzekering afkopen is dan ook niet mogelijk. We spreken bij deze variant dan ook over het stopzetten of opzeggen overlijdensrisicoverzekering.

Kapitaal overlijdensrisicoverzekering afkopen

Naast de reguliere variant kun je ook de keuze maken voor een kapitaal overlijdensrisicoverzekering. In dit geval wordt er wel degelijk een kapitaal opgebouwd. De uitbetaling van het verzekerde bedrag kent dan ook verschillen met de reguliere variant. Je zult namelijk het vooraf afgesproken bedrag ontvangen op een vooraf afgesproken datum. Het kapitaal wordt opgebouwd middels het (gedeeltelijk) betalen van de premie gedurende de afgesproken looptijd.

Beschik je over de kapitaal overlijdensrisicoverzekering en wil je de polis stop zetten? In deze situatie spreken we pas over het afkopen overlijdensrisicoverzekering. Je hebt waarschijnlijk al flink wat premie betaald en deze kun je (gedeeltelijk) terug krijgen.

Je kunt de overlijdensrisicoverzekering opzeggen geld terug garantie. Houd wel altijd rekening met het feit dat de afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering altijd minder bedraagt dan de totaal betaalde premie. Dit is dan ook één van de grootste nadelige gevolgen.

Gemengde overlijdensrisicoverzekering afkopen, waar op te letten?

We hebben hier boven twee varianten van de overlijdensrisicoverzekering met je besproken. Bij een aantal verzekeraars ben je in de mogelijkheid om beide dekkingen te combineren. In dit geval spreken we over een gemengde overlijdensrisicoverzekering.

Maar hoe zit het dan wanneer je de polis wil stopzetten? Spreken we over het opzeggen of overlijdensrisicoverzekering stopzetten of toch over het afkopen overlijdensrisicoverzekering? We zullen het je uitleggen.

Je beschikt over de standaard variant overlijdensrisicoverzekering waarmee je geen kapitaal opbouwt. Hierbij ontvang je het verzekerde bedrag wanneer je binnen de looptijd komt te overlijden. Deze dekking kun je combineren met een kapitaal overlijdensrisicoverzekering waarmee je wel kapitaal opbouwt.

Hierbij maak je vooraf een afspraak over de hoogte van het uit te keren bedrag. Daarnaast zul je een keuze moeten maken wanneer het bedrag uitgekeerd dient te worden. Je weet zeker dat de verzekeraar een bedrag uitbetaald. Veel mensen kiezen dan ook steeds vaker voor de combinatie dekking.

Overlijdensrisicoverzekering stopzetten of afkopen overlijdensrisicoverzekering?

Wanneer je besluit om de combinatie dekking van beide varianten stop te zetten zul je rekening moeten houden met het feit dat je maar gedeeltelijk de overlijdensrisicoverzekering afkopen. Zoals we je hadden verteld bestaan er verschillende benamingen voor de handeling die je moet ondernemen bij het stopzetten van de polis. Ze lijken veel op elkaar maar hebben wel degelijk een andere betekenis. We zullen de benamingen even op een rijtje zetten:

  • Afkopen overlijdensrisicoverzekering
  • Opzeggen overlijdensrisicoverzekering
  • Overlijdensrisicoverzekering stopzetten

Twee benamingen hebben eigenlijk dezelfde betekenis. De overlijdensrisicoverzekering stopzetten en het opzeggen overlijdensrisicoverzekering kunnen we als hetzelfde beschouwen.

Je zult in dit geval geen afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering ontvangen. Bij de standaard dekking bouw je namelijk geen kapitaal op. Het risico voor de verzekeraar wordt afgedekt door maandelijkse premie.

Afkopen overlijdensrisicoverzekering bij het opbouwen van kapitaal

We spreken eigenlijk pas over de overlijdensrisicoverzekering afkopen wanneer je over een dekking beschikte waarmee gedurende de looptijd een kapitaal werd opgebouwd (dit is niet het geval bij een standaard dekking van een overlijdensrisicoverzekering).  

Je kunt de overlijdensrisicoverzekering afkopen wanneer je over een kapitaal overlijdensrisicoverzekering of combinatie overlijdensrisicoverzekering beschikt en de dekking wil stopzetten.

De hoogte van het bedrag dat je terug krijgt van de verzekeraar noemen we de afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering. Het is verstandig om eerst onderzoek te doen naar de precies afkoopwaarde van jouw polis. Het is helaas niet zo simpel als overlijdensrisicoverzekering opzeggen, geld terug.

Je zult namelijk nooit het bedrag dat je in premie hebt betaald volledig retour krijgen. In de meeste gevallen zal de verzekeraar haar gemaakte kosten gedurende de looptijd van de afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering aftrekken. We zullen je hieronder meer vertellen over de afkoopwaarde wanneer je besluit om de polis stop te zetten.

De afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering, hoe zit het?

Wanneer je het besluit maakt om gedurende de looptijd je polis stop te zetten kun je in een aantal gevallen de zogenaamde afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering ontvangen.

Je hebt namelijk premie betaald en een bepaalde waarde opgebouwd. Echter bestaat er vaak wel wat onduidelijkheid over dit onderwerp. We zullen het hieronder voor je proberen te verduidelijken.

Wat is afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering?

De afkoopwaarde van de overlijdensrisicoverzekering is de waarde van de polis, welke je retour krijgt, bij het tussentijds beëindigen van de polis.

We spreken dan ook alleen over de afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering wanneer je gedurende looptijd besluit om de polis stop te zetten. Hierdoor vervalt de dekking.

Echter is er vaak wel al een flink kapitaal opgebouwd door de voorheen betaalde maandelijkse premie.

Wat kan ik verwachten van de afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering?

Het klinkt wellicht logisch dat de afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering bij elke verzekeraar op dezelfde manier wordt berekend. Echter is dit niet het geval. We hebben hieronder 3 acties beschreven die de meeste overlijdensrisicoverzekeraars hanteren wanneer je polis stop zet. Zo weet jij wat je kunt verwachten van de afkoopwaarde van jouw polis.

  • De waarde van de premie die al hebt betaald wordt terug betaald. In dit geval spreken we over het terugbetalen van de premiereserve door de verzekeraar.
  • Je hebt gedurende de looptijd geen kapitaal opgebouwd. We spreken niet over afkopen maar over overlijdensrisicoverzekering stopzetten. Je zult geen afkoopwaarde terug krijgen van de verzekeraar.
  • Heb je gedurende de looptijd voldoende premie betaald volgens de voorwaarden? Het is mogelijk dat je verzekeraar de huidige polis omzetten naar een premievrije overlijdensrisicoverzekering.

Hoogte van de afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering

Je zult je waarschijnlijk afvragen hoe de hoogte van de afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering wordt berekend. Zoals we je hebben verteld zul je altijd minder terug krijgen dan dat je daadwerkelijk in premie hebt betaald. Er zijn namelijk een aantal factoren welke de hoogte van de afkoopwaarde bepalen.

De maandelijkse premie en het rendement zijn twee erg belangrijke factoren. Daarnaast heeft de verzekeraar in de periode dat de polis nog actief was kosten gemaakt. Het overgrote deel van de verzekeraars zal deze kosten van de afkoopwaarde aftrekken. Houd hier rekening mee wanneer je vooraf een berekening wil maken.

Overlijdensrisicoverzekering aanbieders bekijken

Waardering

8.5 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

100.000,-

Kinder dekking?

Ja

Maandelijkse premie

€ 6,91

Premielooptijd van 20 jaar

€ 10,50 eenmalige kosten

Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

Waardering

8.5 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 100.000,-

Kinder dekking?

Nee

Maandelijkse premie

€ 7,20

✓ Premielooptijd van 20 jaar

€ 69,00 eenmalige kosten

✓ Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

  • Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 01-01-1983 (36 jaar), niet-roker.
  • Laatste keer gecontroleerd: 10-05-2020
Laatst geüpdatet op