Overlijdensrisicoverzekering en roken, alles wat je moet weten

Overlijdensrisicoverzekering roken, alles van A-Z

De overlijdensrisicoverzekering roken is voor velen een breed vraagstuk. Want hoe zit dat nou precies met de overlijdensrisicoverzekering en roken? We kunnen je sowieso stellen dat het geen positieve gevolgen heeft voor de dekking van deze verzekering. Roken is niet alleen slecht voor je gezondheid maar ook voor de maandelijkse premie.

Wanneer je een overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten wordt er door de verzekeraar een persoonlijk risicoprofiel opgesteld. Hoe groot is de kans dat je gedurende de looptijd overlijdt? Aan de hand van het profiel wordt deze vraag beantwoord. Logischerwijs zal de premie overlijdensrisicoverzekering roken aanzienlijk stijgen. Het risico op overlijden wordt namelijk aanzienlijk vergroot.

Wil je alles te weten komen over roken en overlijdensrisicoverzekering? Hieronder hebben we alle belangrijke aandachtspunten over overlijdensrisicoverzekering roken voor je besproken.

Overlijdensrisicoverzekering roken controle

Je kunt eigenlijk niet onder de overlijdensrisicoverzekering roken controle uit. Iedereen die een polis wil afsluiten tegen het risico van overlijden moet namelijk de overlijdensrisicoverzekering roken controle uitvoeren. Er bestaat nog weleens onduidelijkheid over deze controle. Sommige denken namelijk direct aan een medische fysieke test, dit is niet het geval.

Zoals we je in de intro hadden verteld wordt er voor iedere verzekerde een persoonlijk risicoprofiel opgesteld. Aan de hand van een aantal vragen wordt je gezondheid in kaart gebracht. Een belangrijke vraag tijdens de overlijdensrisicoverzekering roken controle is natuurlijk de vraag of je rookt. Logischerwijs zullen de overlijdensrisicoverzekering kosten roken gaan stijgen wanneer je deze vraag met een “ja” beantwoord.

Overlijdensrisicoverzekering niet roken

De overlijdensrisicoverzekering niet roken, hoe zit het in deze situatie dan? Het merendeel van de mensen rookt namelijk niet meer en is op de hoogte van de schade.

Om deze ontwikkelingen nog verder te stimuleren bestaat er een zogenaamde niet rokers-korting bij een aantal verschillende overlijdensrisicoverzekeraars.

Echter zul je wel goed rekening moeten houden met de bijbehorende voorwaarden. Er zijn de laatste jaren namelijk flink wat veranderingen plaats gevonden.

Niet rokers-korting ontvangen gedurende de looptijd

In vergelijking met een aantal jaren geleden is de niet-rokers korting niet meer zo gebruikelijk als het was. Ergens begrijpen wij dit wel. Er is namelijk nog maar een kleine groep rokers waardoor de korting eigenlijk geen meerwaarde meer heeft.

Eerst was het zo dat je een niet-rokers korting ontving tijdens het afsluiten. Soms werd er ook een korting geboden wanneer je gedurende de looptijd stopt met roken. Over dit laatste bestaat er veel onduidelijkheid onder de consument.

Aegon heeft haar voorwaarden aangepast en biedt geen niet-rokers kortingen wanneer de verzekerde gedurende de looptijd de keuze maakt voor het stoppen met roken. Mits je voldoet aan de voorwaarde dat je minimaal 2 jaar stopt.

Beloning voor overlijdensrisicoverzekering niet roken

Bij een overlijdensrisicoverzekering niet roken hoort natuurlijk wel een beloning. Je zult dan ook altijd als niet-roker een lagere premie ontvangen dan een verzekerde die dit wel doet.

Ben je langer dan 2 jaar gestopt met roken dan zul je ook in aanmerking komen voor de niet-rokers korting. Houd wel rekening met de voorwaarden van je overlijdensrisicoverzekeraar. Zoals hierboven beschreven zijn er namelijk wat zaken veranderd omtrent deze niet-rokers korting gedurende de looptijd.

Als we de premie overlijdensrisicoverzekering vergelijken met een niet roker kan het wel tot 50% schelen. Natuurlijk spelen er ook andere factoren mee zoals je leeftijd bij het afsluiten.

Overlijdensrisicoverzekering stoppen met roken

De overlijdensrisicoverzekering stoppen met roken is geen onbelangrijk onderwerp. Je zult namelijk een aantal dingen moeten aanpassen om voordeel qua premie te behalen. Zoals we je hebben verteld kun je profiteren van de niet-rokers kortingen wanneer je stopt met roken gedurende de looptijd.

Tevens is het niet verplicht om te melden dat je gestopt bent met roken, echter mag je niet overlijdensrisicoverzekering roken liegen. Dit kan zeer nadelige gevolgen opleveren. We zullen je uitleggen welke stappen je moet ondernemen met een overlijdensrisicoverzekering stoppen met roken.

Premie overlijdensrisicoverzekering roken

De premie overlijdensrisicoverzekering roken en stoppen heeft een positieve invloed op elkaar. Je wordt gezonder en gaat ook nog eens een lagere premie per maand betalen. Dit heeft simpelweg te maken met de risicoverkleining op overlijden. Roken is nou eenmaal niet gezond. Zoals we je hebben verteld kan de premie overlijdensrisicoverzekering roken wel 50% verschillen met een niet roker.

Houd echter wel rekening met het feit dat je minimaal twee jaar gestopt moet zijn met roken. Daarnaast wordt je aan deze verplichting gehouden door een zogenaamde niet-rokers verklaring. Dit is het bewijs dat je gestopt bent met roken. Ben je over je overlijdensrisicoverzekering roken liegen? Dan kan het zijn dat je geen of maar een gedeeltelijke dekking ontvangt.

Je hebt twee mogelijkheden

Ben je gestopt met roken gedurende de looptijd van je overlijdensrisicoverzekering? Je kunt profiteren van een lagere premie. Dit kun je behalen op twee verschillende manieren. De meeste verzekerden maken gebruik van de niet-rokerskorting welke van kracht is. Houd rekening dat voorwaarden kunnen zijn veranderd waardoor de niet-rokers gedurende de looptijd niet kunnen profiteren van een lagere premie.

Deze mensen maken vaak de keuze voor een overstap naar een alternatieve verzekeraar met een goedkopere premie overlijdensrisicoverzekering roken. Ben je dit van plan? Vergelijk alle verzekeraars met elkaar middels onze vergelijker en beschik over de best passende deal.

Overlijdensrisicoverzekering af en toe roken

Doorgaans is het zo geregeld dat je verplicht bent om te melden dat je een roker bent voordat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. In de voorwaarden staat heel duidelijk vermeld dat iemand duidelijk moet zijn over zijn slechte gewoontes zoals roken. Indien dit niet gedaan wordt dan is het mogelijk dat de verzekeraar minder of helemaal niets uitkeert na het overlijden.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je begint met roken als je al een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten. Ook dan ben je verplicht om dit direct te melden aan je overlijdensrisicoverzekeraar. Dus ook bij een overlijdensrisicoverzekering af en toe roken zul je dit aan moeten geven.

Overlijdensrisicoverzekering roken liegen

Overlijdensrisicoverzekering roken liegen wordt je ten allen tijden afgeraden. Sommige verzekerden kiezen ervoor om de premie flink te laten dalen. Echter kan het voorkomen dat je al die jaren premie betaald hebt, overlijdt, en vervolgens geen of ingekorte dekking ontvangt. Voorkom dit en ben eerlijk tijdens de overlijdensrisicoverzekering roken controle. Daarnaast teken je ook de zogenaamde niet-roken verklaring.

Overlijdensrisicoverzekering en roken premies vergelijken in 2020

Waardering

8.5 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

100.000,-

Kinder dekking?

Ja

Maandelijkse premie

€ 6,91

Premielooptijd van 20 jaar

€ 10,50 eenmalige kosten

Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

Waardering

8.5 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 100.000,-

Kinder dekking?

Nee

Maandelijkse premie

€ 7,20

✓ Premielooptijd van 20 jaar

€ 69,00 eenmalige kosten

✓ Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

  • Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 01-01-1983 (36 jaar), niet-roker.
  • Laatste keer gecontroleerd: 10-05-2020
Laatst geüpdatet op