RESOMEREN - LEES ER HIER ALLES OVER!

Tegenwoordig kun je niet alleen meer een begrafenis of een crematie houden als u bent overleden, maar zijn er ook nog andere mogelijkheden. Een van deze mogelijkheden is resomeren. Op deze manier wordt u lichaam niet verbrandt of begraven, maar ontbonden door water. Volgens de ontwikkelaar is dit een milieuvriendelijke manier om het lichaam op te termijn te laten ontbinden.

Zo blijft er net zoals bij een crematie alleen nog wat poeder over, die je vervolgens kan uitstrooien of laten opbergen in een urn. In nederland is het wettelijk nog niet mogelijk maar er is genoeg potentieel hieraan verbonden om dit in de toekomst uit te voeren. Toch zijn er nog enkele critici de er zijn twijfels bij hebben. 

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies

Op 1 centrale plaats uitvaarten vergelijken

 

Betaal minder premie voor je uitvaart

 

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

 

Verschillen en overeenkomsten met een crematie

In de meeste gevallen van resomatie vertoont de uitvaart veel gelijkenissen met een crematie. Wel kan hier, in tegenstelling tot de crematie, geen houten kist voor worden gebruikt. Bij de resomatie wordt het lichaam uit de kist gehaald, en in een wollen omhulsel gewikkeld. Daarna wordt het lichaam in een machine gestopt, die aan de hand van hydrolyse het lichaam ontbindt. In deze machine worden de chemische verbindingen in het lichaam afgebroken tot een steriele oplossing. Dit hele proces neemt ongeveer drie uur in beslag.

Hoe gaat dit proces in zijn werk?

Tijdens dit hele proces lost het menselijke vlees op en blijft er alleen nog wat vloeistof en as over. Dit hele proces is uiteindelijk milieuvriendelijker dan een crematie, en nog goedkoper ook. Uit onderzoek van het TNO is gebleken dat de maatschappelijke kosten hiervan bijna niks zijn. Daarnaast kunnen andere niet-oplosbare bestandsdelen geïsoleerd worden.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld protheses of gouden vullingen. Via een goed uitgedacht recycling beleid kunnen deze weer worden hergebruikt of door de familie worden behouden als aandenken aan de persoon. Daarnaast gaat de kist niet mee de machine in, waarmee deze dus ook kan worden hergebruikt.

Verwerking na de hydrolyse

Als de hydrolyse is voltooid, blijft er uiteindelijk een mengeling van vloeistof en as over. Het vloeistof wordt uiteindelijk via de waterzuivering verwerkt, waarmee de milieulasten zo laag mogelijk blijven. Wat er uiteindelijk overblijft is een as vorm, wat 3% procent is van het menselijk overschot. Dit kan vervolgens bewaard worden in een urn of worden uitgestrooid, net zoals bij een crematie.

resomeren
resomatie

Toepassing in Nederland

Tegenwoordig wordt deze techniek al toegepast in het buitenland, voor het verwerken van dierlijk afval. In Europa wordt er wel potentie gezien in deze vorm, maar men blijft wel kritisch. Zo is er volgens de Europese Unie nog te weinig garantie dat het lozen van het vloeistof niet schadelijk is voor de waterwegen. Ook de nederlandse wet op de lijkbezorging houdt het momenteel bij de normale uitvaarten, zoals bijvoorbeeld een begrafenis of crematie. In andere woorden, het is nog niet toegestaan in Nederland om een resomatie uit te voeren. Op dit moment zijn er al de eerste stemmen om het in de toekomst uit te laten voeren. De NOS heeft hier een mooi artikel over geschreven, klik op de link om meer over resomeren te lezen.

Nederlanders staan open voor andere vormen van uitvaarten

Ook als is het wettelijk nog niet toegestaan in Nederland, is uit onderzoek gebleken dat de gemiddelde bewoner geen moeite heeft met alternatieve methodes voor een uitvaart. Uit onderzoek van PanelWizard is gebleken dat 19% procent van de Nederlanders wel overweegt om een resomatie uit te voeren. Wel willen ze dan beter worden voorgelicht worden over wat het precies inhoudt, aangezien nog niet veel nederlanders bekend zijn met de term. Daarnaast gaven ze hierbij aan dat het niet meer mag kosten dan een klassieke uitvaart, meer dan de helft geeft aan dat ze niet meer geld dan normaal willen uitgeven aan een uitvaart voor een duurzamer alternatief.

Oud-Minister Plasterk, heeft in het verleden ook een vraag naar onderzoek gedaan bij een onafhankelijk draagvlak. Dit onderzoek gaf nog zelf een hoger percentage, hierbij zou namelijk 25% van de ondervraagde Nederlanders een resomatie overwegen. Op dit moment ligt de kwestie bij de tweede kamer, die zal moeten beslissen of ze over gaan tot een wijziging van de Wet op de Lijkbezorging. Knelpunt hierbij is dat ze in Groot-Brittannië het resomeren hebben afgewezen, vanwege de vele vraagtekens bij het verwerken van de vloeibare mensenresten. Dit zal hoogstwaarschijnlijk in Nederland roet in het eten gooien.

Waar wordt het wel al toegepast

In verschillende Amerikaanse staten (Maine, Florida, Minnesota en Oregon) is het toegestaan. Het resomeren van Kadavers wordt verder in andere staten al toegepast op kadavers. Daarnaast wordt het al wereldwijd toegepast om dieren te vernietigen die zijn gebruikt bij medische testen. Dit omdat het resomeren ervoor zou zorgen dat de ziekmakende deeltjes volledig worden vernietigd. Hoewel het in Groot-Brittanië afgewezen is, blijft de Britse onderneming Resomation Limited echter lobbyen om het voor andere toepassing te introduceren.

Resomeren en de kritiek erop

Hoewel de voordelen van een resomatie groot lijken, zijn er toch veel overheden die er niet veel van willen weten. Er blijft een afhoudende houding op deze manier van een uitvaartverzorging. Zo hebben water verwerkingsbedrijven al vraagtekens geplaatst bij de verwerkingscapaciteit van de installaties met betrekking tot de vloeibare menselijke resten in het rioolwater. Ook zou de lozing niet altijd kunnen voorkomen dat overblijfsel in contact komt met andere mensen.

Waar is nog meer kritiek op?

Verder is er veel kritiek op het feit of het daadwerkelijk wel zo milieubewust zo zijn. Bij het resomeren wordt er immers gebruik gemaakt van kaliumhydroxide, wat een stof is dat op industrieel niveau wordt gemaakt. Het is niet duidelijk of er installaties zijn die voldoende hoeveelheden kalium chloride kunnen verwerken tot kaliumhydroxide, daarbij vergt dit ook nog eens een heleboel energie.

Het is niet altijd even duidelijk of bij onderzoeken naar het resomeren wel rekening wordt gehouden met de kosten hiervan. Verder is kaliumhydroxide een corrosieve stof en kan het schade toebrengen aan het waterleven. Hier zal nog verder onderzoek naar moeten worden gedaan.

Hoe kunt u dan wel een duurzame uitvaart houden in Nederland?

Aangezien resomeren wettelijk nog niet mogelijk is, is dit geen mogelijkheid in Nederland. Omdat er nog veel pijnpunten liggen over dit onderwerp, zal er hier eerst nog veel onderzoek naar gedaan moeten worden. Toch zijn er wel andere alternatieven om je uitvaart zo duurzaam mogelijk te maken.

Zo kun je drukwerk van gerecycled papier laten maken, voor duurzaam geteelde bloemen kiezen of een milieuvriendelijke opbaring. Daarnaast heb je nog de optie voor een bio kist, maar vaak zijn duurzame uitvaarten wel wat prijziger. Wil je toch voor een resomatie kiezen, dan moeten we eerst maar eens afwachten wat de tweede kamer ervan vindt. Zo wordt  er ook al gebruik gemaakt van speciale duurzame uitvaartvervoersmiddelen. Klik op de link om er meer over te lezen

Benieuwd naar wat er allemaal geregeld moet worden na het overlijden van een dierbare? Klik dan op de link om naar het artikel te gaan om  meer te lezen over zaken die geregeld moeten worden bij een overlijden.

resomeren kritiek

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op uitvaarten

Een uitvaart wordt steeds duurder

Zoals we tegenwoordig wel gewend zijn, wordt alles steeds duurder. Zo ook uitvaarten. Dit heeft met meerdere zaken te maken en kan ervoor zorgen dat uw uitvaartverzekering niet meer is wat u dacht dat het was. Mocht u nu een uitvaartverzekering hebben, die u al een...

Denk tijdig aan uw grafrechten

Het mag misschien raar klinken, maar ook nadat u overleden bent neem u nog steeds ruimte in beslag. Dit mag dan niet meer uw probleem zijn, maar u kan veel moeite besparen door alvast over u grafrechten na te denken. Zo voorkomt u dat uw nabestaanden nog voor...

Een uitvaartspeech houden, hoe moet het?

Bijna elke uitvaart wordt het gedaan, het geven van een uitvaartspeech. Voor de meeste mensen is dit moeilijk, en vergt veel emotionele kracht. Het is daarom verstandig om van te voren er over na te denken wat u wilt zeggen. Omdat u natuurlijk goed voor de dag wilt...

Verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht, is een verklaring die wordt opgemaakt door een notaris. Hierin vermeldt hij, na controle van de gegevens, wie er overleden is, of diegene een testament heeft opgemaakt en wat er in het testament staat. Daarnaast verklaart hij wie er...

Welke uitvaartondernemer moet je nou kiezen?

Het zijn vaak onderwerpen waar je helemaal niet meer bezig wilt zijn, in deze lastige periodes. Toch is het kiezen van een goede uitvaartondernemer een belangrijk iets, je wilt tenslotte altijd dat de uitvaart tot in de puntjes goed geregeld is. De uitvaart is een...

Hoe Werkt De Verdeling Van De Erfenis?

In deze periode is het voor nabestaanden en mensen in omgeving lastig om te denken aan bijzaken zoals bijvoorbeeld de erfenis. Toch zijn het dingen die geregeld moeten worden, mensen hechten soms veel waarden aan spullen van overledene, en in sommige gevallen wilde...

Begin nu met het vergelijken van alle uitvaartkosten

Beoordeel nu!
Laatst geüpdatet op