Resomeren wordt steeds populairder, kom alles te weten van A-Z!

Resomeren iets voor jou?

Het resomeren lichaam wordt in Nederland steeds populairder. Vandaag de dag heb je ook nog andere keuzemogelijkheden dan alleen de begrafenis of crematie na overlijden. Een van deze mogelijkheden is resomeren.

Omdat de vraag naar deze manier van ontbinding steeds groter wordt hebben we een aantal belangrijke punten voor je beschreven over resomeren Nederland. Lees je met ons mee? Wellicht is het iets voor jou en is het een manier om te overwegen en hier goed op te letten tijdens uitvaartverzekering vergelijken?

Wat is resomeren?

Wat is resomeren? Het is de nieuwe manier van ontbinding en een (duurzame) vervanger van de crematie of begrafenis. Op deze manier wordt u lichaam niet verbrandt of begraven, maar ontbonden door water.

Volgens de ontwikkelaar is dit een milieuvriendelijke manier om het lichaam op korte termijn te laten ontbinden. Zo blijft er net zoals bij een crematie alleen nog wat poeder over, die je vervolgens kan uitstrooien of laten opbergen in een urn.

In sommige landen is het dan ook al mogelijk om de keuze te maken voor begraven, cremeren, resomeren. In Nederland is het wettelijk nog niet mogelijk maar er is genoeg potentieel aan resomeren lichaam verbonden om het een duurzame manier van ontbinden wordt in de toekomst. Toch zijn er nog enkele critici de er zijn twijfels bij hebben. 

Lichaam resomeren of cremeren, de overeenkomsten en verschillen

In de meeste gevallen van resomeren uitvaart vertoont de uitvaart veel gelijkenissen met een crematie. Wel kan hier, in tegenstelling tot de crematie, geen houten kist voor worden gebruikt. Tijdens het resomeren van een lichaam word de overledene uit de kist gehaald, en in een wollen omhulsel gewikkeld.

Daarna wordt het lichaam in de betreffende machine gestopt, die aan de hand van hydrolyse het lichaam ontbindt. In deze machine worden de chemische verbindingen in het lichaam afgebroken tot een steriele oplossing. Dit hele proces neemt ongeveer drie uur in beslag.

Hoe werkt resomeren?

Tijdens dit hele proces lost het menselijke vlees op en blijft er alleen nog wat vloeistof en as over. Dit hele proces is uiteindelijk milieuvriendelijker dan een crematie, en nog goedkoper ook. Uit onderzoek van het TNO is gebleken dat de maatschappelijke kosten hiervan bijna niks zijn. Daarnaast kunnen andere niet-oplosbare bestandsdelen geïsoleerd worden. De resomeren kosten liggen dan ook erg laag.

Resomeren en cryomeren is duurzaam

Denk hierbij aan bijvoorbeeld protheses of gouden vullingen. Via een goed uitgedacht recycling beleid kunnen deze weer worden hergebruikt of door de familie worden behouden als aandenken aan de persoon. Daarnaast gaat de kist niet mee de machine in, waarmee deze dus ook kan worden hergebruikt. Het resomeren lichaam wordt in Nederland door velen aanschouwd als een duurzame oplossing.

Verwerking na de hydrolyse

Als de hydrolyse is voltooid, blijft er uiteindelijk een mengeling van vloeistof en as over. Het vloeistof wordt uiteindelijk via de waterzuivering verwerkt, waarmee de milieulasten zo laag mogelijk blijven. Wat er uiteindelijk overblijft is een as vorm, wat 3% procent is van het menselijk overschot. Dit kan vervolgens bewaard worden in een urn of worden uitgestrooid, net zoals bij een crematie.

Resomeren Nederland, is het mogelijk?

Tegenwoordig wordt de techniek van resomatie al toegepast in het buitenland. Echter wel voor het verwerken van dierlijk afval. In Europa wordt er wel potentie gezien in deze vorm, maar men blijft wel kritisch. Zo is er volgens de Europese Unie nog te weinig garantie dat het lozen van het vloeistof niet schadelijk is voor de waterwegen.

Ook de Nederlandse wet op de lijkbezorging houdt het momenteel bij de normale uitvaarten, zoals bijvoorbeeld een begrafenis of crematie. In andere woorden, het is nog niet toegestaan in Nederland om een resomatie uit te voeren. Op dit moment zijn er al de eerste stemmen om het in de toekomst uit te laten voeren.

Wat vinden de Nederlanders van resomeren lichaam?

Ook als is het wettelijk nog niet toegestaan in Nederland, is uit onderzoek gebleken dat de gemiddelde bewoner geen moeite heeft met alternatieve methodes voor een uitvaart. Uit onderzoek van PanelWizard is gebleken dat 19% procent van de Nederlanders wel overweegt om te kiezen voor resomeren lichaam.

Wel willen ze dan beter worden voorgelicht worden over wat het precies inhoudt, aangezien nog niet veel Nederlanders bekend zijn met de term. Daarnaast gaven ze hierbij aan dat de resomeren kosten het niet hoger mogen zijn dan een klassieke uitvaart, meer dan de helft geeft aan dat ze niet meer geld dan normaal willen uitgeven aan een uitvaart voor een duurzamer alternatief. De resomeren prijs is dan ook niet onbelangrijk.

Meerdere onderzoeken

Oud-Minister Plasterk, heeft in het verleden ook een vraag naar onderzoek gedaan bij een onafhankelijk draagvlak. Dit onderzoek gaf nog zelf een hoger percentage, hierbij zou namelijk 25% van de ondervraagde Nederlanders een resomatie overwegen.

Op dit moment ligt de kwestie bij de tweede kamer, die zal moeten beslissen of ze over gaan tot een wijziging van de Wet op de Lijkbezorging. Knelpunt hierbij is dat ze in Groot-Brittannië het resomeren hebben afgewezen, vanwege de vele vraagtekens bij het verwerken van de vloeibare mensenresten. Dit zal hoogstwaarschijnlijk in Nederland roet in het eten gooien.

Lichaam laten resomeren, waar is het mogelijk?

In verschillende Amerikaanse staten (Maine, Florida, Minnesota en Oregon) is het toegestaan. Het resomeren van Kadavers wordt verder in andere staten al toegepast op kadavers. Daarnaast wordt het al wereldwijd toegepast om dieren te vernietigen die zijn gebruikt bij medische testen.

Dit omdat het resomeren ervoor zou zorgen dat de ziekmakende deeltjes volledig worden vernietigd. Hoewel het in Groot-Brittanië afgewezen is, blijft de Britse onderneming Resomation Limited echter lobbyen om het voor andere toepassing te introduceren.

Resomeren uitvaart en de kritiek

Hoewel de voordelen van een resomatie groot lijken, zijn er toch veel overheden die er niet veel van willen weten. Er blijft een afhoudende houding op deze manier van een uitvaartverzorging.

Zo hebben water verwerkingsbedrijven al vraagtekens geplaatst bij de verwerkingscapaciteit van de installaties met betrekking tot de vloeibare menselijke resten in het rioolwater. Ook zou de lozing niet altijd kunnen voorkomen dat overblijfsel in contact komt met andere mensen.

Stoffen op industrieel niveau zijn toch niet duurzaam?

Verder is er veel kritiek op het feit of het daadwerkelijk wel zo milieubewust zo zijn. Bij het resomeren wordt er immers gebruik gemaakt van kaliumhydroxide, wat een stof is dat op industrieel niveau wordt gemaakt. Het is niet duidelijk of er installaties zijn die voldoende hoeveelheden kalium chloride kunnen verwerken tot kaliumhydroxide, daarbij vergt dit ook nog eens een heleboel energie.

Het is niet altijd even duidelijk of bij onderzoeken naar het resomeren wel rekening wordt gehouden met de kosten hiervan. Verder is kaliumhydroxide een corrosieve stof en kan het schade toebrengen aan het waterleven. Hier zal nog verder onderzoek naar moeten worden gedaan.

Duurzame uitvaart in Nederland, is het mogelijk?

Aangezien resomeren wettelijk nog niet mogelijk is, is dit geen mogelijkheid in Nederland. Omdat er nog veel pijnpunten liggen over dit onderwerp, zal er hier eerst nog veel onderzoek naar gedaan moeten worden. Er is wel vraag naar de duurzame uitvaart. Toch zijn er wel andere alternatieven om je uitvaart zo duurzaam mogelijk te maken.

Zo kun je drukwerk van gerecycled papier laten maken, voor duurzaam geteelde bloemen kiezen of een milieuvriendelijke opbaring. Daarnaast heb je nog de optie voor een bio kist, maar vaak zijn duurzame uitvaarten wel wat prijziger.

Wil je toch voor resomeren kiezen, dan moeten we eerst maar eens afwachten wat de tweede kamer ervan vindt. Zo wordt er ook al gebruik gemaakt van speciale duurzame uitvaartvervoersmiddelen.

Alle uitvaartverzekeraars met elkaar vergelijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op