ROUWKAART MAKEN, WAAR MOET IK OP LETTEN?

Veel mensen hebben in deze periode helemaal geen geen zin of energie om dit soort dingen te regelen, toch is het schrijven van een rouwkaart of overlijdensbericht iets waar veel mensen voor kiezen. Rouwkaarten worden gebruikt om nabestaanden, kennissen en eventueel andere relaties van een overleden persoon op de hoogte te brengen van het overlijden. Het bericht wat je hierbij deelt met de mensen is erg persoonlijk en daarom ook niet zomaar een schriftelijke berichtgeving van het overlijden van iemand.

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het schrijven en versturen van dit bericht. Als je deze dingen goed hanteert wordt het verspreiden van het overlijdensbericht een stuk makkelijker, en kost het minder energie die iedereen in deze tijden goed kan gebruiken.

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies

Op 1 centrale plaats uitvaartkosten vergelijken

Betaal minder premie voor je uitvaartpolis

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

Wat is een rouwkaart?

Je kan na het overlijden van een persoon meerdere manieren kiezen om dit te delen, rouwkaart is een van die dingen. Een rouwkaart stuur je op naar de me mensen die het goed voor hadden met de overledene, naar wie je het stuurt is natuurlijk altijd een persoonlijke keuze. Een rouwkaart is een van de belangrijke zaken bij het regelen van de uitvaart.

Je kan ervoor kiezen om deze kaart zelf te schrijven of om hem te laten schrijven door een professioneel iemand. Je geeft dan je informatie en wensen aan deze persoon, en hij/zij maakt dan een passende rouwtekst. Deze kan dan natuurlijk altijd nog aangepast worden aan de verdere wensen.

Het is de moeite waard om wat extra aandacht aan de rouwkaart te besteden. Veel ontvangers van de kaart bewaren deze kaart als blijvende herinnering, waardoor er een emotionele band ontstaat. Het kan dus heel mooi zijn en goed helpen bij de rouwverwerking.

rouwkaart maken
tekst rouwkaart

Algemene informatie van persoon op de rouwkaart

Er komt een hoop informatie op de rouwkaart te staan natuurlijk, het is daarom van belang dat je goed weet wat je erop zou willen hebben en hoeveel informatie je zou willen geven over de persoon.

Er komen dus veel gegevens op de rouwkaart te staan, waaronder de naam van de overledene, de geboorte- en overlijdensdatum, de geboorte- en overlijdensplaats, de datum en tijd van de uitvaart en het adres waar de uitvaartdienst georganiseerd wordt.

Het is belangrijk dat deze informatie altijd klopt, het is dus een tip om dit altijd even te controleren voordat je de informatie aanlevert. Het kan namelijk voor scheve gezichten zorgen tijdens de uitvaart, en dat is niet iets wat je wilt tijdens de dienst.

Foto’s op de rouwkaart

Het geeft altijd een speciaal gevoel als er een foto geplaatst wordt op de rouwkaart. Sommige mensen die kiezen ervoor, sommige laten het liever achterwege. Je kan het dus ieder geval altijd zelf kiezen.

We zien steeds vaker dat mensen ervoor kiezen dat ze een vervaagde afbeelding op de achtergrond van de kaart te laten drukken, zoals de afbeelding van een rustgevend bos, een afbeelding van de zee of een foto van de overledene zelf. Denk altijd goed na over de juiste afbeelding, het gevoel moet goed zijn.

Als je de foto neemt van de overledene, kies dan de mooiste foto waarbij de persoon volledig zichzelf is. Denk hierbij aan een foto met een mooie lach of een bepaald moment in het leven waar jullie mooie herinneringen aan hebben. Veel aanbieders van uitvaarten in Nederland helpen bij het maken van de keuze’s, een aantal voorbeelden van aanbieders zijn de Dela, Monuta, Ardanta, Yarden & Nuvema.

rouwadvertentie
rouwadvertentie voorbeeld

De rouwkaart tekst

In het verleden werd er vaak een lange algemene tekst neergezet waarin ook de persoonlijke algemene informatie stond van de persoon, daarbij werd er een kort stukje verteld over de persoon die overleden was. Tegenwoordig zien we steeds meer nabestaanden voor een soort klein gedicht kiezen of een rijm. Het is natuurlijk niet verplicht meer het geeft wel iets extra een de rouwkaart of overlijdensbericht.

Kies je voor zo’n speciale tekst op de kaart? Denk dan goed na over de gebruikte tekst. Kies een tekst die goed bij de overledene past, zoals een gedichtje over zijn of haar manier van leven of persoonlijkheid. Het moet ieder geval een tekst zijn waarbij iedereen zich meteen kan inbeelden hoe de persoon was, en dat ze weten waarover gepraat wordt. Het is daarbij handig om de teksten in de rouwkaart te laten lezen door iemand anders, die er minder dicht tegenaan staat op emotioneel vlak. Je weet dan meteen hoe het verhaal overkomt en waar mensen aan gaan denken als ze dit lezen.

Mensen willen vaak hun medeleven betuigen en doet dit op verschillende manieren. Een brief naar de nabestaanden, bloemen, iets schrijven in het boek bij de uitvaart en zo zijn er verschillende manieren om dit te uiten. Wil je dit allemaal niet en hou je het liever simpel? Geef dit gewoon aan op de rouwkaart of in het overlijdensbericht.

De teksten op deze kaarten moeten bij de persoon passen die is overleden. Was degene iemand die heel veel praatte en erg sociaal was, dan mag er ook best wel een tekst staan met hierin dit verwerkt. Was degene iemand die niet veel zei en redelijk op zichzelf was? Maak het dan niet te lang. Probeer te denken zoals de overledene het zou willen hebben, al is dit in deze periode erg lastig.

Moet je een rouwadvertentie plaatsen?

Veel mensen twijfelen bij dit punt, het is namelijk wel iets uiten naar de buitenwereld, bijvoorbeeld in de krant. Als veel mensen de persoon kennen omdat deze een maatschappelijke functies bekleedde of bekend was in het zakenleven is het sowieso aan te raden.

Ook wanneer de overledene zich inzetten voor het verenigingsleven of een veel geziene gast was bij allerlei avonden of evenementen is een rouwadvertentie redelijk verstandig om te plaatsen. Je bereikt daarmee toch mensen die de overledene kende en bij de nabestaanden niet meteen in beeld kwamen om in te lichten.

Soms kiezen nabestaanden ervoor om een een rouwadvertentie in een landelijke krant te plaatsen. Er zijn echter ook vele die juist voor een lokale of regionale krant kiezen omdat ze de overledene daar gewoond en gewerkt heeft, en daar in de loop der jaren toch een naam heeft opgebouwd. Nabestaanden hebben zelf de mogelijkheid om te kiezen wat er in de overlijdensadvertentie komt, vaak wordt hiervoor de rouwkaart gebruikt. Kies een goede uitvaartpolis.

wat kost een rouwadvertentie
rouwkaarten

Moeite met rouwadvertentie schrijven?

Het is heel erg normaal dat je moeite hebt bij het maken van zo’n rouwadvertentie, het vinden van een goede tekst is lastig en daarbij spelen er natuurlijk ontzettend veel emoties mee in deze lastige dagen.

Gelukkig zijn er een aantal hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen, je bent natuurlijk niet de enigste met dit probleem. Op het internet zijn bijvoorbeeld talloze voorbeelden te vinden van rouwadvertenties, je hoeft ze niet over te nemen.

Maar je kan van deze voorbeelden ideeën opdoen en vanuit daar proberen er een zelf te maken. Vraag goede vrienden of mensen om je heen om te helpen bij het schrijven, mensen kunnen dingen van andere kanten bekijken en je zo op andere dingen brengen, waar je zelf nooit aan had kunnen denken. Je kunt ook hulp vragen aan je persoonlijke uitvaartverzorger.

Wat kost een rouwadvertentie?

De kosten van dit kunnen zoals bij eigenlijk heel het overlijdensproces zelf bepaald worden. Je kan ervoor kiezen om de advertentie zelf te maken, maar je kan er ook voor kiezen om het te laten maken door iemand die er veel ervaring mee heeft. De kosten om de advertentie te plaatsen bij de krant kunnen ook verschillen. 

Het ligt eraan bij welke krant je het wilt plaatsen en of dit landelijk is of regionaal. Het hang dus wel van een aantal dingen af hoe hoog de kosten liggen voor een rouwadvertentie. De kosten bij een regionaal blad liggen meestal rond de 500 euro. Bij een landelijke krant gaat dit als snel richting 1250 euro. Het ligt dus nadrukkelijk aan de wensen van de nabestaanden.

kosten rouwadvertentie
rouwadvertenties

Overlijdensadvertentie of rouwadvertentie?

Veel mensen raken in de war als ze al de benamingen lezen van deze advertenties. Ze betekenen eigenlijk allemaal hetzelfde. Het is goed om je te bedenken in welke krant u de rouwadvertentie gaat plaatsen.

Welke krant wordt het meest gelezen in de kringen waarin de overledene zich bewoog? Een rouwadvertentie is een prijzige aangelegenheid. Het is dus verstandig om goed te overwegen wie u wilt bereiken hiermee.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op de uitvaart

Uitvaartverzorger, wat doet het?

Een uitvaartverzorger is een persoon alle zaken rondom de uitvaart en de uitvaart zelf verzorgt. Hierdoor neemt hij deze taken weg van de familie. Bij de uitvaart zal hij rekening houden met de persoonlijke wensen van de nabestaanden en de overleden persoon. Denk...

Leningen Na Overlijden | Kom Alles Hierover Te Weten!

Het komt regelmatig voor dat er iemand komt te overlijden en dat er nog lopende leningen zijn. Maar wat gebeurt er precies met deze leningen na het overlijden en welke regels gelden er precies? We kunnen u in ieder geval melden dat de regels per lening verschillen en...

Een uitvaart wordt steeds duurder

Zoals we tegenwoordig wel gewend zijn, wordt alles steeds duurder. Zo ook uitvaarten. Dit heeft met meerdere zaken te maken en kan ervoor zorgen dat uw uitvaartverzekering niet meer is wat u dacht dat het was. Mocht u nu een uitvaartverzekering hebben, die u al een...

Denk tijdig aan uw grafrechten

Het mag misschien raar klinken, maar ook nadat u overleden bent neem u nog steeds ruimte in beslag. Dit mag dan niet meer uw probleem zijn, maar u kan veel moeite besparen door alvast over u grafrechten na te denken. Zo voorkomt u dat uw nabestaanden nog voor...

Een uitvaartspeech houden, hoe moet het?

Bijna elke uitvaart wordt het gedaan, het geven van een uitvaartspeech. Voor de meeste mensen is dit moeilijk, en vergt veel emotionele kracht. Het is daarom verstandig om van te voren er over na te denken wat u wilt zeggen. Omdat u natuurlijk goed voor de dag wilt...

Uitvaart regelen, hoe doe je dat precies?

Tegenwoordig gebeurt het nog maar zelden dat nabestaanden de uitvaart volledig zelf in de hand nemen, het neemt immers veel gestress en tijd in beslag, iets wat je eigenlijk niet wilt in tijden van afscheid. Tevens is het wel mogelijk om slecht enkele diensten van een...

Begin nu met het bekijken van de uitvaartkosten

Beoordeel nu!
Laatst geüpdatet op