Wat zeg je als iemand overleden is? | Bekijk handige tips en zie hoe je het beste kunt troosten

Op het moment dat je te horen krijgt dat iemand in je omgeving komt te overlijden is dit altijd hartverscheurend nieuws. Iedereen gaat anders om met zo’n gebeurtenis, het is voor de persoon zelf heftig nieuws, maar ook voor alle nabestaanden.

Maar wat zeg je als iemand dood gaat? Hoe kun je het beste mensen sterkte wensen bij ongeneeslijke ziekte? Veel mensen weten niet goed hoe ze hier mee om moeten gaan, wij gaan in dit artikel dan ook een aantal tips behandelen met betrekking tot het overlijden van iemand. Want, wat zeg je als iemand overleden is? Naast een uitvaartverzekering is dit natuurlijk ook een belangrijk onderwerp. Na het lezen van dit artikel weet je op een gepaste manier afscheid te nemen van je dierbare.

Tips: als iemand overleden is wat zeg je dan?

Zoals eerder benoemd gaan wij in dit artikel een aantal tips geven, ook proberen we antwoord te geven op de vraag: wat schrijf je als iemand overleden is? We hebben daarom tien verschillende tips voor je op een rijtje gezet die je op weg kunnen helpen.

Iedereen gaat anders met zo’n gebeurtenis om, het kan dus zijn dat niet alle tips voor jou van toepassing zullen zijn, we hopen echter wel dat er een aantal bruikbare tips tussen zitten voor jouw situatie:

 • Terminaal sterkte wensen bij ongeneeslijke ziekte: zeg tegen de betreffende persoon dat je met hem/haar meeleeft en dat je het verschrikkelijk vind wat er gaande is. Geef ook aan dat zij altijd op jouw steun kunnen rekenen, altijd om jouw hulp kunnen vragen en je ten alle tijden kunnen vertrouwen.
 • Vertel de waarheid: wat zeg je tegen iemand die ziek is? Als je dit niet weet en oprecht de woorden niet kunt vinden die vertellen wat het met je doet, zeg dit dan ook eerlijk. De persoon zelf zal dit helemaal niet raar vinden, zelf kunnen ze waarschijnlijk de woorden ook niet vinden, ook moet iedereen nog verwerken wat er allemaal gebeurd.
 • Biedt een luisterend oor: geef aan dat je altijd voor degene klaar staat om over de betreffende situatie te praten en dat je altijd wilt luisteren als de persoon zijn/haar hart wilt luchten. Eenzaamheid na het overlijden komt ook nog wel eens voor. Het kan natuurlijk zijn dat de betreffende persoon nog niet klaar is voor zo’n dergelijk gesprek, respecteer dit dan ook! Op het moment dat de persoon er over wil praten zal hij/zij dit wel aangeven, geef iedereen dus de tijd om het te verwerken. 
 • Benadruk niet constant de ziekte en de dood: praten over de dood is voor de meeste mensen niet hun favoriete gespreksonderwerp. Wanneer iemand te horen krijgt dat hij/zij nog maar een korte tijd te leven heeft is dit natuurlijk nog heftiger om te verwerken. Houdt er op zo’n moment rekening mee dat de gesprekken niet iedere keer over de ziekte en de dood hoeven te gaan. Onthoud op zulke momenten altijd dat er nog veel mooie herinneringen zijn die besproken kunnen worden, neem een keer foto’s en video’s mee van vroeger om deze herinneringen te herbeleven.
 • Sta voor iemand klaar: het is erg belangrijk om er op deze momenten te zijn voor iemand, het regelen van een uitvaart is namelijk niet gemakkelijk. Er wordt echt niet van je verwacht dat je constant een gesprek gaat voeren met elkaar, jouw aanwezigheid betekent soms meer dan de woorden die gezegd kunnen worden. Biedt als het mogelijk is je hulp aan in het huishouden, kook een keer een maaltijd, ga een keer een korte wandeling maken samen of kijk samen naar een film. Houdt er ook rekening mee dat de zieke persoon misschien niet altijd op bezoek zit te wachten, iedereen heeft soms een moment voor zichzelf nodig.
 • Toon emoties: het is belangrijk dat je emoties toont, laat jezelf gaan. Huil samen, lach samen, schreeuw samen, scheld samen, kortom: verwerk het samen. Je hoeft je nooit te schamen voor je emoties, het is belangrijk om deze emoties samen te verwerken, nu het nog kan! Vergeet deze momenten ook niet in je uitvaartspeech.
 • Praat over gevoelens van nabestaande: wat zeg je tegen iemand die ongeneeslijk ziek is? Blijf in ieder geval niet de hele tijd over de persoon praten die ziek is, ook de gevoelens van de nabestaande zijn op deze momenten belangrijk. Praat daar dan ook samen over.
 • Respecteer de laatste wensen: iedere persoon heeft andere laatste wensen als zij te horen krijgen dat zij niet lang meer te leven hebben. Deze laatste wensen kunnen bijvoorbeeld opgenomen zijn in een uitvaartverzekering, respecteer deze laatste wensen altijd! De persoon heeft ze niet voor niks laten noteren, dit wordt dan ook vaak gezien als een belangrijk uitvaart etiquette.
 • Medicatie: houdt er rekening mee dat iemand die ongeneeslijk ziek is vaak zware medicijnen krijgt. Deze zware medicijnen kunnen als gevolg hebben dat de persoon erg vermoeid is of zich zelfs anders gaat gedragen. Vergeet niet dat deze persoon ook rust moet hebben, zorg er dus voor dat er niet altijd visite aanwezig is.
 • Bel of stuur een kaart: op het moment dat je er niet kunt zijn, stuur dan een kaart of bel een keer, ook op deze manier kunnen mensen sterkte wensen bij euthanasie. Ze weten uiteindelijk dat je aan ze denkt, dat is het belangrijkst. Voortaan is hier ook een handig platform voor genaamd Mensenlinq.

We hopen dat er een aantal bruikbare tips bij zitten voor jouw situatie. Ook hopen we dat we antwoord hebben gegeven op de vraag: wat zeg je als iemand is overleden? Het blijft natuurlijk voor iedereen anders en iedereen verwerkt het op zijn/haar eigen manier. We hopen dat we je een stukje op weg hebben kunnen helpen, veel sterkte met het verwerken van dit heftige nieuws.

Anderen lezen ook:

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op