Wat te doen bij overlijden in het buitenland?
Onder de Nederlandse inwoners komt overlijden in het buitenland regelmatig voor. Jaarlijks zijn er tientallen Nederlanders die buiten de landsgrenzen het leven laten. Wanneer dit gebeurt is het natuurlijk extra vervelend dat het in het buitenland gebeurt.
Het gebeurt soms natuurlijk ook dat ongevallen zorgen voor overlijden in het buitenland. Als je een uitvaartverzekering hebt afgesloten moeten er een aantal stappen worden doorlopen. Lees verder om erachter te komen waar je allemaal op moet letten bij overlijden in buitenland.
Welke verzekering biedt dekking voor het overlijden in het buitenland?
Het overlijden in buitenland neemt natuurlijk extra kosten met zich mee in vergelijking met het overlijden in het vaderland. De procedure overlijden in het buitenland is dan ook anders dan in het thuisland. Gelukkig ben je in de mogelijkheid om je met 3 verschillende verzekeringen het risico op overlijden buitenland te dekken voor alle kosten.
Je kunt namelijk de keuze maken uit een reis-, zorg- of uitvaartverzekering. Als de overledene zich begeeft in het buitenland wordt, indien afgesloten, de reisverzekering aangesproken voor het vervoer naar het vaderland, dit wordt ook wel repatriëring genoemd. Beschik je ook nog over een uitvaartverzekering dan zal deze verzekeraar de zorg overnemen wanneer je aankomt in Nederland. Het nodige vervoer zal dan ook klaar staan.
Overlijden buitenland en verschillende soorten dekkingen
Afhankelijk van de gekozen uitvaartverzekering kan het ook zijn dat nabestaanden dit regelen. Bij een natura uitvaartverzekering wordt alles automatisch geregeld door de verzekeraar, maar bij een kapitaal uitvaartverzekering beslissen de nabestaanden wat er gebeurd.
Procedure overlijden in het buitenland
De procedure overlijden in het buitenland gaat anders te werk dan het overlijden in het thuisland. Een klein voorbeeld is het melden overlijden buitenland bij de Nederlandse ambassade in het land waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Daarnaast moet er processen omtrent het vervoer in werking worden gezet. Hieronder zullen we de belangrijkste stappen van de procedure overlijden in het buitenland met je bespreken. Lees zeker mee!
Aangifte overlijden buitenland
De eerste stap die gezet moet worden is dat een arts officieel de dood vaststelt. Ook wel de aangifte overlijden buitenland genoemd. Na het melden overlijden buitenland wordt er een overlijdensakte afgegeven waarbij de laissez-passer wordt gegeven.
Dat is het document dat toestemming geeft om de overledene naar Nederland te vervoeren. Dit is een zeer belangrijke stap in de procedure van overlijden in het buitenland. Houd rekening met het feit dat het vaststellen van de dood en de oorzaak in sommige landen langer kan duren. De aangifte overlijden buitenland zal je vervolgens aan je uitvaartverzekeraar in Nederland moeten geven.
In de meeste gevallen wordt dit vervoer per vliegtuig geregeld. De overledene wordt dan met zorg in het ruim geplaatst. Het gehele proces wordt meestal door een uitvaartondernemer uit Nederland geregeld, dit is erg fijn want er komt nogal wat papierwerk kijken bij al deze zaken. Zo kun je als nabestaande zich bezig houden met de uitvaart en het rouwproces zelf.
Aangekomen in Nederland na overlijden in buitenland
Als de overledene in Nederland aan is gekomen wordt alles volgens de normale procedures ingezet. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de tijd die dit proces overlijden in buitenland inneemt. Het kan normaal langer dan 5 dagen duren voordat de uitvaart plaats kan vinden omdat de laissez-passer doorgaans behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen.
Veel gestelde vragen over overlijden buitenland
Er bestaan een flink aantal vragen over het overlijden in buitenland. Omdat we willen dat jij voorbereid op reis gaat zullen we deze vragen uiteraard nog even met je bespreken. Lees nog even met ons mee. Zo weet je precies waar je aan toe bent in deze zeer vervelende situatie. Echter weet je met een uitvaartverzekering dat je er niet alleen voor staat.
Ik woon in het buitenland en wil begraven worden in Nederland, wat nu?
Het kan natuurlijk zijn dat je als Nederlander een aantal jaren in het buitenland woont. Het kan zijn dat er in het testament aangegeven is dat deze Nederlander begraven wil worden in het land waar hij nu inwoner van is.
De wet en voorwaarden zijn duidelijk over deze situatie, er is geen regel die bepaald dat er gekozen moet worden voor een vaste locatie van begraven. Overlijden in het buitenland maakt dan ook niet uit voor je uiteindelijke rustplaats. Echter kiezen ook veel mensen voor het ter plekke begraven en hechten ze niet veel waarde aan een rustplek in Nederland.
Houd rekening met flink wat samenwerking van nabestaanden
Het is wel belangrijk om je te realiseren dat nabestaanden daarbij veel moeten samenwerken met lokale bedrijven die helpen bij de uitvaart regelen. Het kan zijn dat dit in het desbetreffende land enorm verschilt met Nederland. Mocht het een land buiten Europa zijn dan raden we je aan om vooraf goed onderzoek te doen.
Hoe zit het met het testament en erfrecht bij het overlijden in het buitenland?
Het kan zijn dat iemand die lang in het buitenland heeft gewoond daar ook overlijdt. Het erfrecht is dan vaak anders dan je gewend bent in Nederland. Het is zo geregeld dat het testament altijd leidend is. Maar in gevallen waarbij dit niet aanwezig is of niet voldoende aanwijzingen geeft kan het lokale erfrecht worden toegepast.
De tijd die hierbij gehanteerd wordt is als de overledene langer dan vijf jaar in het buitenland heeft gewoond. Leg alles goed vast want de verdeling erfenis kan in de praktijk nog wel eens problemen opleveren, aangezien het opstellen van de verklaring erfrecht hierdoor belemmerd kan worden.
Wat als er geen reisverzekering is afgesloten voor de overlijden buitenland repatriëring?
De kans is dan groot dat de kosten van overlijden buitenland voor de nabestaanden zijn. Echter zal er eerst worden gekeken naar de dekkingen van je eventuele afgesloten zorg- of uitvaartverzekering. Je kunt namelijk een aanvullende dekking hebben gekozen voor overlijden in het buitenland. Daarnaast zijn er een aantal uitvaartverzekeraars die de kosten voor het vervoer naar het vaderland vergoeden. Houd wel rekening dat dit wordt afgeschreven van het maximale verzekerde bedrag. Echter zijn er ook veel verzekerden die niet precies weten hoe zit het met de vergoeding voor repatriëring vanuit het buitenland.
Bekijk meer informatie
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen