Hoe zit het tegenwoordig met de etiquette tijdens een uitvaart in Nederland? Lees snel verder om er achter te komen.

Hoe zit het met de etiquette tijdens een uitvaart in Nederland?

Etiquette bij een begrafenis en crematie is een belangrijk onderwerp. Als er iemand ter overlijden komt wordt er een uitvaart georganiseerd. Het kan dan voorkomen dat er op het rouwkaartje dat je ontvangen hebt gesproken wordt over bepaalde etiquette. Simpel gezegd, een etiquette tijdens een uitvaart zijn belangrijke waarden voor de nabestaanden of overleden persoon.

Over het algemeen hebben de meeste mensen in Nederland dezelfde soort etiquette, om je op weg te helpen hebben we de meest gebruikte etiquette bij een uitvaart op een rijtje gezet zodat je alles te weten komt over de gebruiken in Nederland.

Etiquette 1: Zorg dat je op tijd arriveert

De belangrijkste etiquette bij een uitvaart is simpel, zorg er voor dat je op tijd bent. Het is ontzettend ongepast om te laat op een uitvaart te arriveren. Zorg er dus voor dat je op tijd vertrekt, rekening houd met parkeren en eventuele files.

Etiquette 2: Zet je telefoon uit en gebruik deze niet

Het is belangrijk om de telefoon uit te zetten, of op zijn minst de vliegtuigstand in te schakelen. Een telefoon die afgaat tijdens een uitvaart is hoogst ongewenst en een trillende telefoon horen afgaan is ook geen prettige toevoeging.

Etiquette 3: Zorg er voor dat je gepast gekleed bent

De begrafeniskleding is ook nog steeds een belangrijk onderwerp. Mantelpakjes en hoge hoeden worden niet meer gedragen, maar er wordt toch een bepaalde vorm van begrafeniskleding gewenst die past bij de situatie. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Nette zwarte kleding met dichte schoenen
  • Geen lichte kleuren, draag donkergrijs of donkerblauw
  • Kies bedekte kleding met weinig bloot
  • Zorg er voor dat je de rouwkaart bekijkt voor een dresscode. Als deze aanwezig is dien je jezelf hier aan te houden
  • Geen slippers dragen, of kleding met gaten en scheuren

Etiquette 4: De reactie op een overlijden

Als er iemand overleden is, dan is het netjes als je iets laat horen. Ga even langs bij de nabestaanden of geef een belletje om een steuntje in de rug te bieden. Door dit te doen laat je weten dat je er voor de nabestaanden bent. Indien je niet naar de uitvaart kunt komen, laat dit dan weten aan de nabestaanden zodat deze weten dat je niet aanwezig bent.

Etiquette 5: Zorg er voor dat je sobere make-up draagt

Voor vrouwen is het natuurlijk vrij normaal dat je make-up draagt, dit is ook het geval tijdens een uitvaart. Veel vrouwen kiezen er voor om dit sober te doen op de dag van de begrafenis. Waterproof mascara is ook een keuze die vaak gemaakt wordt, daardoor zijn de ogen bij een uitvaart vak minder zwart doorlopen.

Etiquette 6:  Foto’s en social media

Het is hoogst ongepast om foto’s of video’s van een uitvaart op social media te plaatsen of gebruiken. Zeker als dit niet in samenspraak met de familie van de overleden persoon gaat. Als je dit wil doen is het slim om eerst in gesprek te gaan met de nabestaanden. Foto’s maken is ook een ongepaste zaak, alleen als de nabestaanden het hier mee eens zijn kun je dit doen. (social media na overlijden)

Etiquette 7: Geen jonge kinderen op de uitvaart

Het is doorgaans niet gebruikelijk om kleine kinderen mee te nemen naar een uitvaart in Nederland, alleen als de overledene heel dichtbij staat zien we dit gebeuren.

Etiquette 8: Hoe gaat een condoleance in zijn werk in Nederland

Een condoleance wordt op verschillende manieren geregeld. Een traditionele condoleance in Nederland gaat als volgt. De familie staat op een rij, daarna kan iedereen een condoleance doen bij de nabestaanden. Ook zien we vaak dat de condoleance wat minder formeel verloopt, je ziet dan vaak dat de familieleden verspreid in een ruimte spreken met bezoekers.

Als je iemand wil condoleren, doe dit dan vanuit het hart een zorg er voor dat het kort blijft. De kans is groot dat er nog meer mensen staan te wachten, de familie wordt tijdens de condoleance al vaak aangesproken en het kan zijn dat de nabestaanden geen tijd hebben om uitgebreid te praten.

Etiquette 9: Iets meenemen voor de nabestaanden of overledene

Het kan zijn dat je graag iets meeneemt naar de uitvaart. Ga dit dan eerst afstemmen met de uitvaartondernemer. Het is natuurlijk normaal dat je bloemen wil meenemen, als je die bij de kist wil neerleggen, leg ze dan altijd naast de kist. De bloemen op de kist zijn van de familie, ook kiezen sommige mensen er voor om een zogenoemd troostgeschenk te geven.

 

Bekijk meer informatie

Waardering

8.9 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

8.750

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 9,74

Levenslange premielooptijd

€ 15,00 eenmalige kosten

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.4 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 12,32

✓ Levenslang verzekerd

Altijd één vast aanspreekpunt
Deskundig & betrouwbaar
  • Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 05-08-1987 (32 jaar), niet-roker.
  • Laatste keer gecontroleerd: 10-05-2020
Laatst geüpdatet op