De goedkoopste begrafenis organiseren. Lees de informatiegids en kom achter alle mogelijkheden!

De goedkoopste begrafenis wordt populairder

De vraag naar de goedkoopste begrafenis is de laatste jaren enorm gestegen. Niet gek want een gemiddelde begrafenis kost al snel € 6.000,- tot € 9.000,-. Op zoek zijn naar enkele besparingstips voor een budget begrafenis zijn dan ook geen schande.

Tevens zijn de kosten voor begraven en cremeren de afgelopen jaar flink gestegen. De prognose staat momenteel op een stijging tussen de 3,5% en 4,5% op jaarbasis. Gelukkig kun je de keuze de keuze maken voor een goedkope begrafenis!

Echter zijn er wel een aantal factoren waar je wel degelijk rekening mee moet houden wanneer je op zoek bent naar een budget begrafenis. Logischerwijs zal je je wensen- en voorkeurenpakket hoogstwaarschijnlijk moeten inperken. Op deze pagina zullen we je alles vertellen over de goedkoopste begrafenis zodat jij precies weet welke stappen je moet ondernemen. Lees je mee?

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

 • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Zorg er altijd voor dat je verschillende aanbieders en diensten goed langs elkaar legt tijdens het vergelijken.
 • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van de goedkoopste begrafenis aanbieder in Nederland.
goedkoopste begrafenis

Wat is de goedkoopste begrafenis?

We spreken over de goedkoopste begrafenis wanneer je kiest voor de meest normale en eenvoudige dekking. De gemiddelde uitvaart kost ongeveer € 6.500,-. Wanneer je je wensen zodanig inperkt kun je beschikken over een budget begrafenis voor rond de € 5.000,-. We zullen hieronder even voor je verduidelijken wat je voor zo’n normale en eenvoudige goedkope begrafenis ontvangt wanneer je overlijdt. Lees mee zodat je je eigen situatie en wensen goed in kaart kan brengen. De goedkoopste begrafenis moet natuurlijk wel passend zijn.

 • Vervoer van de overledene naar het begrafeniscentrum
 • Een zeer simpele en eenvoudige doodskist
 • De opbaring door een begrafenisverzorger
 • 100 rouwkaarten en dankbetuigingen
 • Vier dragers voor de doodskist
 • Gebruik van een aula voor na de begrafenisdienst
 • 1 volgauto
 • 1 rouwauto
 • Een condoleanceboek
 • 100 maal koffie en cake na de begrafenis
 • Algemeen graf

Het is geen enorm breed dienstenpakket maar de inhoud is wel alles wat je echt nodig hebt. De keuze voor de goedkoopste begrafenis kan dan ook een slimme keuze zijn.

goedkope begrafenis in kartonnen kist

Hoe kan ik mijn eigen budget begrafenis in kaart brengen?

Zoals we je hebben verteld is je eigen wensen en voorkeuren pakket een belangrijke factor wanneer je op zoek bent naar een budget begrafenis. Hoe meer wensen je hebt, hoe duurder de begrafenis wordt. Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan het hoeveel mensen die je wil ontvangen tijdens de begrafenis. Logischerwijs moeten het dienstenpakket worden verbreed waardoor de kosten van de begrafenis aanzienlijk stijgen.

Echter beschikken wij over een zogenaamde begrafenis calculator waarmee je aan de hand van je eigen wensen binnen enkele seconden weet hoeveel jouw budget uitvaart ongeveer gaat kosten.

Zo weet je ook voor welk verzekerde bedrag jij het beste kunt kiezen wanneer je op zoek bent naar een verzekering. Laat de voordelen van deze makkelijke tool niet liggen en weet hoeveel jouw budget begrafenis gaat kosten! 

Kenmerken van de goedkoopste begrafenis aanbieder

De goedkoopste begrafenis kan verzorgd worden door tal van verschillende aanbieders. Allereerst zul je moeten nagaan of je bent verzekerd tegen de kosten die de begrafenis met zich meebrengt. Kijk ook naar welke variant je hebt gekozen. Ben je niet verzekerd?

Dan is de goedkoopste begrafenis nog belangrijker. De nabestaanden draaien in dit soort situaties vrijwel altijd op de voor de kosten. Gelukkig is het mogelijk om een goedkope begrafenis te regelen met de goedkoopste aanbieders op de markt.

Echter zul je wel rekening moeten houden met een zeer beperkt dienstenpakket. Het is dan ook het meest eenvoudige begrafenis waar je uit kunt kiezen.

Als we kijken naar een budget begrafenis laat deze zich natuurlijk voornamelijk kenmerken door de kosten. Kies je voor een crematie dan zul je ongeveer € 1.450,- moeten betalen. Bij een traditionele begrafenis betaal je voor deze variant € 100,- meer.  

Dienstenpakket van de goedkoopste begrafenis

 • De mogelijkheid voor een digitale rouwkaart
 • Het melden en verdere formaliteiten melden bij het overlijden
 • De opbaring van de overledene
 • Een zeer eenvoudige en standaard kist (velen kiezen voor een goedkope begrafenis in kartonnen kist)
 • Transport van de overledene naar het rouwcentrum
 • Aangifte van overlijden bij de burgerlijke stad
 • Zeer eenvoudig rouwstuk
 • Algemeen graf
 • Gedenkteken tijdens de begrafenis
 • Asbestemming bij een crematie

In principe is alles aanwezig wat essentieel is voor een goed geregelde begrafenis. Je zult wel zien dat het aanzicht erg sober kan uitvallen. Daarnaast zul je ook rekening moeten houden met het feit dat de goedkoopste begrafenis niet altijd even flexibel is. De crematie of begrafenis moet namelijk plaatsvinden op een locatie waarmee de verzorger een contract heeft afgesloten. De keuzevrijheid is dan ook erg beperkt.

Budget begrafenis dienstenpakket uitbreiden

De goedkope begrafenis aanbieder biedt je vaak de mogelijkheid om het standaard dienstenpakket uit te breiden. Houd wel rekening met meerkosten. Sommige mensen laten zich verleiden en besluiten om het standaardpakket van de goedkoopste begrafenis uit te breiden. Echter is het in dit geval vaak slimmer om voor een reguliere variant te kiezen. Aanvullende diensten zijn vaak namelijk flink duurder.

Wil je bijvoorbeeld ook gebruik maken van een afscheidsdienst in het rouwcentrum? De kosten hiervoor liggen op € 400,-. Nog meer uitbreiden? Dan betaal je € 1.050,- voor een aula plechtigheid en koffie en cake. Goed om te weten is dat vrijwel alle diensten zo goedkoop mogelijk zijn geregeld. Dit kan je er dan ook vanaf zien. Houd hier dan ook zeker rekening mee tijdens goedkoopste begrafenis vergelijken.

Hoe kan ik mijn eigen budget begrafenis in kaart brengen?

Zoals we je hebben verteld is je eigen wensen en voorkeuren pakket een belangrijke factor wanneer je op zoek bent naar een budget begrafenis. Hoe meer wensen je hebt, hoe duurder de begrafenis wordt. Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan het hoeveel mensen die je wil ontvangen tijdens de begrafenis. Logischerwijs moeten het dienstenpakket worden verbreed waardoor de kosten van de begrafenis aanzienlijk stijgen.

Echter beschikken wij over een zogenaamde begrafenis calculator waarmee je aan de hand van je eigen wensen binnen enkele seconden weet hoeveel jouw budget uitvaart ongeveer gaat kosten.

Zo weet je ook voor welk verzekerde bedrag jij het beste kunt kiezen wanneer je op zoek bent naar een verzekering. Laat de voordelen van deze makkelijke tool niet liggen en weet hoeveel jouw budget begrafenis gaat kosten! 

budget begrafenis

Verschil tussen de reguliere en goedkope begrafenis

Voordat je de keuze maakt voor de goedkoopste begrafenis raden we het je aan om even de verschillen met een reguliere begrafenis te bekijken. De goedkoopste begrafenis aanbieder zal bijvoorbeeld geen rouwadvertentie plaatsen in een landelijke krant.

Er zal worden bezuinigd op het vervoer tijdens de begrafenis en op het eten en drinken na de begrafenis of crematie.

Ook kan het zo zijn bij een goedkope begrafenis dat het opbaren van de overledene en de aula plechtigheid achterwege worden gelaten, dit zijn namelijk behoorlijk hoge kostenposten en door deze te schrappen kan de begrafenis een stuk goedkoper worden uitgevoerd.

In sommige gevallen komt de begrafenisverzorger niet bij de nabestaanden thuis maar de begrafenis zal telefonisch besproken worden. Wil je persoonlijk contact en een echte ondersteuning? Dan raden we het je niet aan om voor de goedkoopste begrafenis te kiezen.

Een goedkope begrafenis afsluiten

Als u een goedkope begrafenis wilt afsluiten dan zult u de verschillende begrafenisverzekeringen moeten vergelijken om zo een budget begrafenis te vinden. Een gemiddelde uitvaart kost tegenwoordig rond de € 6.500,-. en zoals ik al schreef de kosten voor een begrafenis zullen alleen maar stijgen. Een goedkope begrafenis is er al vanaf ruim € 1.450.

Er zijn mede door de crisis meer consumenten welke hierdoor liever een goedkope begrafenis willen dan een uitgebreide duurdere uitvaart. Denk altijd wel goed na voordat je besluit om een goedkope begrafenis af te sluiten.

Een betrouwbare goedkope begrafenis

Bij de goedkoopste begrafenis hoort een goedkope, betrouwbare verzekering. Het verzekerde bedrag van een goedkope verzekering is stukken lager dan die van een reguliere verzekering. Dit ligt natuurlijk ook voor de hand omdat verzekeraars de premie laten afhangen van het totale bedrag dat verzekerd moet worden.

Als u echt op de kosten wilt besparen dan is de goedkope verzekering een goede optie, maar houd in het achterhoofd dat als u uitgebreidere persoonlijke wensen heeft dan zult u al snel een wat duurdere verzekering moeten afsluiten.

Goedkope begrafenis aanbieders vergelijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op