Waar moet je allemaal op letten als je een kapitaal begrafenisverzekering wil afsluiten? Lees onze gids en kom er achter wat de voor- en nadelen zijn en maak de beste keuze in 2020.

Kapitaal begrafenisverzekering vinden in 2020

Tegenwoordig is de kapitaal begrafenisverzekering een erg populaire keuze geworden. Het grote kenmerk van deze polis is dat de uitkering volledig bestaat uit een uitkering in geld. In het geval van overlijden ontvangen de nabestaanden een geldbedrag dat is vastgesteld in de afgesloten polis.

Het geld dat vrijkomt na het overlijden kan gebruik worden om alle kosten van de begrafenis af te dekken zodat de nabestaanden hier geen zorgen over hoeven te hebben. Over het algemeen kiezen mensen voor deze polis omdat je een grote mate van keuzevrijheid hebt. Lees verder om te kijken of deze polis de beste begrafenisverzekering is voor je wensen.

Voordelen van kapitaal begrafenisverzekering

Het grote voordeel van een kapitaal begrafenisverzekering is dus dat je voor een groot deel zelf kunt bepalen waar het vrijgekomen bedrag aan uitgegeven gaat worden. Daardoor kun je dus zelf een begrafenisondernemer, kist of rouwvervoer regelen.

Het is echter wel belangrijk om te weten dat deze verantwoordelijkheid volledig bij de nabestaanden ligt. Doorgaans is het zo geregeld dat de nabestaanden met het geldbedrag de volledige begrafenis zelf moeten regelen zonder tussenkomst van de verzekeraar.

Je hoeft niet alles alleen te regelen

Dat wil overigens niet zeggen dat de nabestaanden alles alleen moeten doen, je kunt een deel van het vrijgekomen bedrag bijvoorbeeld gebruiken voor een begrafenisondernemer die je als nabestaande ondersteunt bij alle belangrijke onderdelen van het organiseren van een begrafenis.

Veel mensen die kiezen voor de kapitaal begrafenisverzekering hebben behoefte aan keuzevrijheid. In het geval van specifieke wensen kan deze polis een perfecte oplossing zijn omdat je als nabestaande de touwtjes zelf in handen hebt.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

 • Overleg eerst met de nabestaanden of naasten voordat je deze polis afsluit. De nabestaanden moeten de begrafenis organiseren met het vrijgekomen geldbedrag, het is een goed idee om alle begrafeniswensen vooraf kenbaar te maken.
 • Als het verzekerde bedrag lager is dan de begrafeniskosten moeten de nabestaanden het tekort zelf aanvullen. Andersom is dit ook zo geregeld, als de kosten van de begrafenis minder zijn dan het kapitaal dat opgebouwd is mogen de nabestaanden het overgebleven bedrag houden.
 • Als je kiest voor deze polis heb je de mogelijkheid om in een later stadium over te gaan tot het afkopen van de polis. Als je bijvoorbeeld niet tevreden bent, of zelf genoeg kapitaal hebt opgebouwd kan het prettig zijn om te beginnen met begrafenisverzekering afkopen.
 • Kinderen tot 18 jaar zijn bijna altijd gratis meeverzekerd bij deze polis.

Aandachtspunten voor het afsluiten

Het eerste waar je op moet letten is het verzekerde bedrag, als verzekerde wil je namelijk zeker weten dat alle kosten gedekt kunnen worden door de nabestaanden.

Het is daarbij erg belangrijk om goed na te denken over de specifieke wensen die je hebt zodat je precies weet welk bedrag je wil gaan uitgeven aan de begrafenis. Als je de wensen eenmaal in kaart hebt gebracht kun je een kostenplaatje gaan maken om vanuit daar een verzekerd bedrag te kiezen voor je kapitaal begrafenisverzekering.

Is de polis waardevast?

Daarbij raden we je aan om goed te kijken of de polis ook waardevast is, het kan namelijk zo zijn dat door de jaarlijkse indexatie de waarde van je verzekering mee blijft stijgen met de inflatie. Dit kan er voor zorgen dat je onder- of oververzekerd raakt en dat wil natuurlijk niemand, zo’n situatie kan eigenlijk alleen maar tot verliezers leiden en een begrafenis is over het algemeen al duur genoeg.

Afkopen kapitaal begrafenisverzekering

Net zoals bij veel andere verzekeringen is het ook mogelijk om een kapitaal begrafenisverzekering af te kopen. Afkopen van een begrafenisverzekering zou je kunnen overwegen als je niet meer tevreden bent met jouw huidige uitvaartverzekeraar of polis.

Ook kun je hiervoor kiezen als je op dat moment zelf kapitaal genoeg hebt om een begrafenis te kunnen financieren. Ben wel bewust van het feit dat je minder geld krijgt als je ervoor kiest om je kapitaal verzekering af te kopen. In de meeste gevallen is dit een stuk minder als het opgebouwde kapitaal in de looptijd.

Het is namelijk zo dat je afspraken hebt gemaakt met de uitvaartverzekeraar over het opbouwen van kapitaal toen je de kapitaal begrafenisverzekering hebt afgesloten. Bij het afkopen krijg je het opgebouwde kapitaal min de kosten van de verzekeraar terug.

Voordelen van kapitaal begrafenisverzekering

Maar wat zijn nu eigenlijk de specifieke voordelen van deze vorm van verzekeren. Je kunt natuurlijk ook voor een natura begrafenisverzekering kiezen waarbij je vooraf voor een groot deel weet wat voor diensten en producten je geleverd gaat krijgen. Waarom kiezen veel mensen dan toch voor deze verzekeringsvorm?

Flexibiliteit

Een van de grote voordelen is de flexibiliteit die je hebt met een kapitaal begrafenisverzekering. Je hebt namelijk altijd de beschikking over een verzekerd bedrag zonder dat je verplicht bent om bepaalde diensten af te nemen. Daarnaast zijn de premies lager omdat je alleen betaalt voor de diensten die je afneemt

Nabestaanden kunnen het verzekerde bedrag vrij besteden

Daardoor heb je de mogelijkheid om de gehele invulling van je begrafenis zelf te laten regelen door de nabestaanden. Ook heb je nog altijd de mogelijkheid om een begrafenisondernemer in te huren die je helpt bij allerlei zaken.

Ideaal als je nog niet precies weet wat je wensen zijn

Een kapitaal begrafenisverzekering is dus een ideale optie als je nog niet zo goed weet hoe de begrafenis er precies uit moet zien of dat je iemand bent die heel graag alles zelf regelt zonder al te veel bemoeienis of invloed van derden. Er zijn genoeg mensen die erg goed nadenken over het laatste afscheid en die maanden tevoren alles al geregeld hebben met de nabestaanden.

Als je nog niet zo goed weet hoe je de begrafenis wil invullen biedt de polis enorme flexibiliteit waardoor de wensen op een later moment ingevuld kunnen worden door de nabestaanden. Zo heb je in ieder geval nog genoeg tijd om aanpassingen of andere wensen in te vullen zonder dat je vastzit aan een vast dienstenpakket.

Nadelen van kapitaal begrafenisverzekering

Elke polis heeft natuurlijk zijn voordelen, maar er zijn ook nadelen aan het afsluiten van de kapitaal begrafenisverzekering. Om je goed inzicht te geven in deze factoren hebben we een lijstje gemaakt van de belangrijkste nadelen van deze polis.

Nabestaanden moeten veel regelen

Als je een kapitaal begrafenisverzekering afsluit wil je keuzevrijheid. Dit heeft echter wel gevolgen voor de nabestaanden, deze moeten na het overlijden namelijk vrij veel zelf regelen.

Het is voor de nabestaanden natuurlijk mogelijk om een begrafenisondernemer in te schakelen om extra ondersteuning te krijgen, maar dit is niet verplicht. Zorg er daarom voor dat je vooraf goed overleg hebt gepleegd met de nabestaanden, zo weet je zeker dat alle wensen zijn doorgenomen en dat er na het overlijden geen onduidelijkheid bestaat.

Waardevermindering polis

Het kan zijn dat de waarde van de polis afneemt. Door het stijgen van de prijzen, ook wel inflatie genoemd kan het zijn dat de nabestaanden na het overlijden te weinig geld uitgekeerd krijgen om de begrafenis te bekostigen. Wil je dit risico niet lopen? Dan raden we aan om te kiezen voor een kapitaal begrafenisverzekering met indexatie. Bij deze polis zal de hoogte van het verzekerde bedrag mee blijven stijgen.

Bedrag hoeft niet verplicht uitgegeven te worden

Het is bij deze polis niet verplicht om het totale uitgekeerde bedrag aan de begrafenis te besteden. Er zijn gevallen bekend van nabestaanden die een bedrag uitgekeerd hebben gekregen zonder dat dit besteed werd aan de begrafenis. Dat kan zorgen voor ruzie in de familie, natuurlijk komt dit niet vaak voor maar de keuzevrijheid kan ook nadelige consequenties hebben.

Belasting en fiscale vrijstelling

Het is ook belangrijk om goed te kijken naar de belasting en fiscale effecten van een kapitaal begrafenisverzekering. Het is namelijk zo dat verzekeringen die een bedrag in een keer uitkeren bij overlijden of leven in de bezittingen van box 3 vallen. Het kan zijn dat je voor de volgende polissen in aanmerking komt voor een vrijstelling:

 • een kapitaalpolis die alleen uitkeert bij overlijden
 • een kapitaalpolis die u op of vóór 14 september 1999 hebt afgesloten

De polis waar we het nu over hebben keert alleen uit bij overlijden. Het is belangrijk om te weten dat het voor de vrijstelling moet gaan om een verzekering die uitkeert bij overlijden van:

 • Uzelf
 • De fiscale partner
 • Een bloed- of aanverwant, zoals kinderen, broers of ouders.

Er geldt nog een regel om in aanmerking te komen voor vrijstelling. De polis moet namelijk los zijn afgesloten. De polis mag dus geen combinatie vormen met een verzekerde uitkering bij in leven zijn op een bepaalde datum.

Kapitaal begrafenisverzekering bekijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op