Hoe zit het met diabetes en de overlijdensrisicoverzekering, hoe werkt dit en kun je jezelf verzekeren?
Wil je met diabetes een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Dan zal je merken dat dit lastiger is dan voor de meesten. Wij snappen dat dit heel vervelend kan zijn aangezien je hier weinig aan kunt veranderen. In dit artikel gaan we je daarom alles vertellen over het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering met diabetes. Is er bijvoorbeeld een speciale diabetes overlijdensrisicoverzekering en wat zijn dan de voorwaarden? We vertellen je er graag meer over.
Wat is diabetes en hoe heeft dit invloed op mijn ORV?
Diabetes of suikerziekte, een vervelende aandoening die er voor zorgt dat het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Daardoor wordt er te weinig insuline aangemaakt, en reageert het lichaam niet goed meer op insuline. De meeste mensen hebben last van diabetes type 2, het lichaam krijgt te weinig insuline en reageert niet goed meer op insuline
De andere variant is diabetes type 1, het lichaam vernielt bij deze aandoening cellen die insuline aanmaken. Het afweersysteem maakt dus een fout, als je last hebt van dit type moet je elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Het is dan ook niet mogelijk om iets te eten zonder te berekenen hoeveel insuline er nodig is.
Hoe zit het met de overlijdensrisicoverzekering voor diabetes?
Maar hoe zit het bij een overlijdensrisicoverzekering met diabetes? Laatst kwam nog in het nieuws dat mensen met diabetes soms wel tot 500% meer premie moeten betalen in vergelijking tot ‘gezonde’ mensen. Diabetesvereniging Nederland voerde een onderzoek uit omdat ze zagen dat mensen met diabetes te maken kregen met enorme premieverhogingen voor de overlijdensrisicoverzekering.
Medische verklaring overleggen in het geval van diabetes
Dit gebeurt omdat diabetespatiënten bij het afsluiten van een ORV een medische verklaring moeten voorleggen aan de verzekeraar. Vaak wordt er na het onderzoek dan een zogenaamde diabetestoeslag van 230 procent gerekend. Het vervelende is dat de hoogte van deze toeslag moeilijk te voorspellen is bij het afsluiten.
Diabetes toeslag is variabel
Het bedrag van deze polis is vrij variabel en de premie verschilt veel per verzekeringsmaatschappij, in sommige gevallen zagen we zelfs dat de premie opliep met 500%. Veel mensen vragen zich dan ook af of je met diabetes nog wel een overlijdensrisicoverzekering kan afsluiten zonder absurde bedragen te betalen.
Gelukkig is het mogelijk om een ORV te vinden die accepteert in het geval van diabetes. Toch kan het zo zijn dat een overlijdensrisicoverzekeraar je niet accepteert of een hogere premie rekent. Het is dan een kwestie van alle aanvragen langs elkaar houden en te vergelijken om te zien welke polis het beste bij je past.
Bekijk meer informatie
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen