Is de overlijdensrisicoverzekering aftrekbaar en aan welke voorwaarden moet je voldoen?
Een van de meest gestelde vragen die we krijgen over de ORV is of de overlijdensrisicoverzekering aftrekbaar is. Het antwoord varieert, de meeste premies zijn namelijk niet aftrekbaar. Het kan echter wel zo zijn dat je een uitkering krijgt in de vorm van een nabestaandenlijfrente, als dat het geval is kun je de premie wel fiscaal aftrekken.
Doorgaans hoef je een overlijdensrisicoverzekering niet op te geven bij de Belastingdienst tenzij er waarde door de verzekering wordt opgebouwd. Tegenwoordig komt dat niet veel meer voor, maar als dit wel het geval is moet je de waarde opgeven.
Het is lang niet altijd zo dat er belasting over de uitkering van een ORV betaald moet worden, in sommige situaties komt het wel voor dat een ORV fiscale gevolgen heeft voor de erf- en inkomstenbelasting. Lees snel verder als je er achter wil komen waar je allemaal op moet letten. Een nieuwe ORV nodig? Begin dan direct met ORV vergelijken.
De erfbelasting en overlijdensrisicoverzekering
Het kan voorkomen dat je over de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering erfbelasting moet betalen. Vroeger noemde we dat successierecht, dat komt omdat de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering als een erfenis wordt beschouwd. Dat is bijvoorbeeld ook het geval bij een huwelijk in gemeenschap van goederen, een uitkering uit een ORV wordt dan altijd meegeteld bij de erfenis. Overigens geldt er wel een vrijstelling voordat je erfbelasting moet betalen
Je hoeft geen inkomstenbelasting te betalen over de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering. Bij de erfbelasting kan het echter variëren, het hangt af van de verzekeringsnemer die op de polis staat, en de relatie tussen de verzekerde en nabestaande is ook van belang bij de uitkering.
Samenwonen of huwelijkse voorwaarden en belasting
Als je samenwoont of getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden, dan kun je er voor zorgen dat de uitkering bij overlijden van je partner niet wordt meegeteld in het erfvermogen. Het is belangrijk om er voor te zorgen dat degene die het geld bij overlijden ontvangt een verzekeringnemer is op de polis.
De officiële naam voor dit proces is premiesplitsing. De Belastingdienst kijkt namelijk naar de verzekeringnemer, deze wordt gezien als premiebetaler. De behandeling van een uitkering wordt op dat moment ook niet gezien als erfenis onderdeel.
Als je een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden hebt kun je dus erfbelasting ontlopen door premiesplitsing te gebruiken, of door de premie door iemand anders dan de verzekerde te laten betalen.
Aftrekbare kosten overlijdensrisicoverzekering
Er zijn dus geen aftrekbare kosten bij een overlijdensrisicoverzekering. Het komt echter wel vaak voor dat een overlijdensrisicoverzekering wordt afgesloten in combinatie met een hypotheek. De premie van de ORV is dan nog steeds niet aftrekbaar, maar het is wel mogelijk om een aantal financieringskosten van de belasting af te trekken. De afsluitkosten overlijdensrisicoverzekering aftrekbaar maken is dan wel mogelijk.
Het moet dan overigens wel zo zijn dat de overlijdensrisicoverzekering onlosmakelijk verbonden is aan de hypotheek. Dat betekent dat de hypotheekverstrekker het geld van de ORV ontvangt in het geval van overlijden. Zo weet de hypotheekverstrekker zeker dat deze een deel van het hypotheekbedrag sowieso ontvangt waardoor het risico flink daalt.
Vermogensrendementsheffing en ORV
De ontvanger van een uitkering na overlijden door een overlijdensrisicoverzekering kan er voor zorgen dat het vermogen van diegene stijgt. Daardoor kan het zijn dat er meer vermogen ontstaat dan vrijgesteld is in box 3. Hierdoor kan een uitkering van een ORV er voor zorgen dat je meer inkomstenbelasting moet betalen.
Bekijk meer informatie
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen