Overlijdensrisicoverzekering psychische klachten, wat moet je erover weten?
Een overlijdensrisicoverzekering bij psychische klachten, we gaan er op deze pagina wat dieper op in. Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is in Nederland niet verplicht vanuit de wet, dit betekent dat je zelf mag kiezen of je gebruik wil maken van deze soort verzekering. Toch zijn er enkele situaties waarin je eigenlijk niet zonder overlijdensrisicoverzekering kan. Graag meer informatie over overlijdensrisicoverzekeringen lezen? Klik op de link.
Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek, vaak wordt er vanuit de hypotheekverstrekker verplicht dat je gedekt bent door een levensverzekering. Maar hoe werkt dit als je vroeger of nu nog steeds te kampen hebt met psychische klachten? Dit kan het verkrijgen van een overlijdensrisicoverzekering in sommige gevallen wat lastiger maken. Lees snel verder over de overlijdensrisicoverzekering na psychische klachten.
Overlijdensrisicoverzekering bij psychische klachten; er wordt gelet op risico van overlijden
Wanneer je gaat kijken voor een overlijdensrisicoverzekering terwijl je nu of vroeger last hebt gehad van psychische klachten, dan wordt er allereerst gekeken door de verzekeraar naar het risico op overlijden.
Het risico van de verzekeraar mag niet te groot zijn, want overlijd je vóór de einddatum van de verzekering dan moet de verzekeraar een bedrag uitkeren aan de nabestaanden, de zogenoemde uitkering levensverzekering na overlijden. Ook vinden verzekeraars over het algemeen dat psychische klachten het risico verhogen, dit kan soms dus lastig zijn.
Ook als je geen last meer hebt van psychische klachten
Het kan dus zomaar zijn dat je allang geen last meer hebt van psychische klachten en alsnog geweigerd wordt voor een overlijdensrisicoverzekering omdat de verzekeraar het risico te groot vindt. We spreken hier dan over klachten zoals depressie of eetstoornissen.
Ook komt het vaak voor dat mensen met zelfmoordpogingen in het verleden moeite hebben met het vinden van een geschikte overlijdensrisicoverzekering, dit omdat ze vaak geweigerd worden na het invullen van de gezondheidsverklaring.
Invullen van gezondheidsverklaring bij psychische klachten
Als je een overlijdensrisicoverzekering aanvraag hebt gedaan dan krijg je vanzelf te maken met de gezondheidsverklaring, ofwel de medische acceptatie.
Dit is eigenlijk altijd omdat je een verzekering op je leven wilt afsluiten en de verzekeraar graag het risico op overlijden wilt inschatten. Ook met psychische klachten moet je de gezondheidsverklaring invullen.
We raden je aan om alle vragen altijd naar waarheid in te vullen. Het kan zo zijn dat de verzekeraar wat meer informatie wil over bijvoorbeeld bezoek aan de psycholoog of de huisarts. Zorg er daarom voor dat je dit soort gegevens alvast klaar hebt liggen.
Is het wel eerlijk voor mensen met psychische klachten?
Is het eigenlijk wel eerlijk dat mensen met psychische klachten zo behandeld worden als ze een overlijdensrisicoverzekering willen afsluiten? Als je in het verleden last hebt gehad van depressiviteit en daar nu eindelijk vanaf bent, dan heb je geen zin om hier nogmaals aan herinnerd te worden als je in de toekomst een overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten.
Maar als we gaan kijken vanuit het oogpunt van de verzekeraars, dan zit er eigenlijk niks anders op dan zo te werk gaan. Mensen die vroeger last hebben gehad van een depressie hebben meer kans om terug te vallen in een depressie in de toekomst, hierdoor wordt het risico dus groter voor de verzekeraars.
Helaas zijn sommige mensen vatbaarder voor een depressie dan anderen en is het niet fijn dat ze hierdoor benadeeld worden bij het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering, maar we snappen de verzekeraars anderzijds ook. Wellicht kom je wel in aanmerking voor een eenmalige overlijdensuitkering, dit staat namelijk los van de overlijdensrisicoverzekering.
Bekijk meer informatie
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen