Hoe zit het precies met ritueelbegeleiding en de uitvaartverzekering in Nederland?

Het kan zijn dat je speciale rituelen wil uitvoeren op de uitvaart. Veel uitvaartverzekeraars hebben gelukkig oplossingen voor je geregeld zodat een crematie of begrafenis altijd zo persoonlijk mogelijk wordt ingericht. Voor bepaalde geloven zijn er specifieke gebruiken bij een uitvaart. Een ritueelbegeleider kan je in dat geval op weg helpen om je wensen voor de uitvaart waar te kunnen maken..

Ritueelbegeleiding en uitvaartverzekeringen

Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een bepaalde uitvaartspeech geschreven wil hebben of dat er een speciale afscheidsviering is. Maar hoe zit dit met de kosten? Een uitvaartverzekering helpt je om deze af te dekken. Je kunt bijvoorbeeld een ritueelbegeleider inhuren. Er zijn dan ook speciale polissen die je kunt afsluiten om de kosten voor ritueelbegeleiding te dekken.

Een begeleider kan je op weg helpen

Een ritueelbegeleider helpt je bij zulke keuzes door te adviseren bij de keuze van muziek en verdere invulling van de uitvaart. Op deze manier heb je de mogelijkheid om de begrafenis en crematie volledig op maat in te vullen, zorg dat je een uitvaartpolis kiest die hier goed bij past.

Dekking van polis

Of alle kosten van ritueelbegeleiding vergoed worden hangt af van de dekking die je gekozen hebt bij de uitvaartverzekering. De hoogte van de uitkering behoort namelijk wel binnen het budget te passen en elke wens heeft invloed op de totale kosten van de uitvaart.

Indien de kosten niet binnen het budget passen, dan kunnen de nabestaanden ervoor kiezen deze kosten zelf te betalen, je ziet regelmatig dat families samen nog wat geld inleggen om bepaalde wensen te realiseren.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

  • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
  • Zorg er altijd voor dat je verschillende verzekeraars en het type verzekering goed langs elkaar legt tijdens het vergelijken.
  • Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
  • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van een goedkope begrafenisverzekering in Nederland.

Verplicht om ritueelbegeleiding te nemen?

Nee, het is niet verplicht om deze begeleiding te nemen. Je kunt ook zelf de uitvaart persoonlijk op maat maken waardoor je geen extra kosten hoeft te maken voor onder andere ritueelbegeleiding. Je kunt jouw uitvaartverzekering dan ook bij verschillende organisaties afsluiten. De bekendste aanbieders van uitvaartverzekeringen zijn de Dela, Yarden, Monuta & Ardanta.

Kijk goed naar de voorwaarden van ritueelbegeleiding

Het is namelijk zo dat bij een naturapolis producten en diensten worden vergoedt. Een uitvaart kan dan niet geheel persoonlijk op maat worden gemaakt. De kosten van de ritueelbegeleiding zullen bij deze polis ook niet vergoed worden. Zorg dat je het volgende leest om de goedkoopste uitvaartverzekering te verkrijgen.

Veel mensen kiezen voor een kapitaalverzekering omdat er in dit geval geld wordt uitgekeerd aan de nabestaanden. De nabestaanden kunnen vervolgens een bedrag vrij besteden aan een persoonlijke uitvaart.

Het is ook mogelijk dat je een combinatie van beide verzekeringen wil maken. Dat kan bij een combinatieverzekering waarin natura en kapitaal bij elkaar komen. Als je bijvoorbeeld gebruik wil maken van ritueelbegeleiding dan kan er een bedrag uit het kapitaal gedeelte worden gehaald om deze kosten te dekken.

Welke polis past het beste bij ritueelbegeleiding?

Als je kiest voor een kapitaal uitvaartverzekering krijg je na het overlijden een bedrag uitgekeerd. Dit bedrag is volledig vrij te besteden. Het is dus mogelijk om een ritueelbegeleider in te huren, daarnaast bepalen de nabestaanden wie ze inhuren en hoe veel geld ze aan deze kostenpost willen uitgeven.

  • Een kapitaal uitvaartverzekering is een prima oplossing om ritueelbegeleiding afgedekt te verzekeren. Je hebt namelijk een geldbedrag om vrij te besteden waarmee de ritueelbegeleiding betaald kan worden.

Als je kiest voor een koopsompolis kun je de uitvaart volledig zelf invullen, ook de kosten voor ritueelbegeleiding zijn dus af te dekken.

  • Door gebruik te maken van deze sommenverzekering worden de kosten voor ritueelbegeleiding vergoed, je hoeft alleen een rekening op te sturen naar de uitvaartverzekeraar.

Een combinatie uitvaartverzekering bestaat uit 2 delen. Je hebt een vast pakket aan diensten beschikbaar en een vrij te besteden bedrag dat naar eigen wens kan worden gebruikt.

  • De combinatieverzekering heeft een vrij besteedbaar bedrag, dit bedrag kun je aanwenden om gebruik te maken van ritueelbegeleiding.

Een natura uitvaartverzekering is een uitkering in diensten en producten van de verzekeraar. Deze verzorgd de hele uitvaart en regelt een hele hoop zaken rondom de uitvaart.

  • Een naturapolis maakt gebruik van een vast pakket aan diensten, het is daarom vaak moeilijk om ritueelbegeleiding vergoed te krijgen.

Uit onderzoek kwam naar voren

De Nibud heeft laatst een onderzoek uitgevoerd naar de verzekering van uitvaartkosten. In meer dan de helft van de gevallen blijkt dat de verzekering niet voldoende is om de kosten te dekken. Dat komt omdat de berekening van de uitvaart te laag is ingeschat, het is dus belangrijk om de kosten van een uitvaart altijd goed door te rekenen en eventueel de uitvaartverzekering te laten indexeren.

Een gemiddelde uitvaart kost namelijk al snel 7.500 euro. En de meeste mensen denken dat een uitvaart rond de 6.000 euro kost. Daarbij blijven de kosten van de uitvaart jaarlijks toenemen waardoor het bedrag nog hoger komt te liggen.

Wist je dat?

Het komt maar wat vaak voor dat mensen niet precies weten hoe ze gedekt zijn door hun uitvaartverzekering. Het overgrote deel geeft wel aan dat het de nabestaanden absoluut niet met kosten wil opzadelen. Maak gebruik van onze uitvaartcalculator zodat je op de hoogte bent van de kosten voor jouw wensen bij een uitvaart.

Heb je de keuze gemaakt voor een aanbieder van een uitvaartverzekering en ben je niet helemaal tevreden met bijvoorbeeld je polisvoorwaarden of klantenservice? Dan is het altijd mogelijk om te kiezen voor een overstap naar een andere uitvaartverzekering.

Had je liever een breder pakket gehad waardoor je je uitvaartverzekering aan moet passen? Dit is mogelijk bij de flexibele uitvaartverzekeraars in Nederland, sommige kunnen nog wel een hinder veroorzaken. Lees je om deze goed in en maak een weloverwogen keuze.

Er is veel verwarring over verschillende polissen

Veel Nederlanders denken dat de overlijdensrisicoverzekering (ORV) hetzelfde is als de uitvaartverzekering maar dat is niet waar. De ORV zorgt er voor dat inkomensverlies wordt opgevangen zodat er geen problemen zijn met het betalen van de hypotheek of huur. We raden je aan om genoeg geld op je spaarrekening te zetten, ook na aftrek van zaken als huur, hypotheek of leningen en dergelijke.

Je kunt uiteraard ook een uitvaartverzekering nemen om de uitkering bij overlijden vast te zetten maar het is dan erg belangrijk om goed na te denken over de wensen bij de uitvaart.

Je kunt de uitvaartcalculator gebruiken of diverse uitvaartverzekeraars met elkaar vergelijken om een inzicht te krijgen in de mogelijkheden. Wil jij meer te weten komen over de uitvaartverzekering? Neem dan eens een kijkje in onze uitvaartverzekering informatiegids!

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.