Wat is de laatste wilsbeschikking precies en waar moet ik allemaal op letten bij het opstellen van een wilsbeschikking? Lees alles in onze handige gids uit 2020.

De laatste wilbeschikking is een vorm van een testament. De meeste mensen kiezen namelijk voor een testament met daarin de wensen na overlijden. Toch wordt er ook veel gekozen voor de uiterste wilsbeschikking, daar kun je wensen ook in delen met de nabestaanden. Een wilsbeschikking wordt ook wel een codicil genoemd en kan opgesteld worden zonder dat er een notaris nodig is.

Maar hoe werkt zo’n wilsbeschikking uitvaart precies en hoe kun je er eentje opstellen? Er zijn natuurlijk wel een aantal regels verbonden aan wilsbeschikking opstellen, anders kan het zijn dat de uiterste wilbeschikking niet rechtsgeldig is. Lees snel verder om alles te weten te komen over dit belangrijke onderwerp en kijk of een wilsbeschikking uitvaart ook goed bij je situatie past.

Wat is een wilsbeschikking eigenlijk?

Een wilsbeschikking is een document waarin de laatste wensen en voorkeuren vastgelegd worden. Je kunt deze beschikking opstellen naast een testament maar het is ook mogelijk om dit te doen als er geen testament aanwezig is. In deze uiterste wilsbeschikking kun je aangeven hoe je je uitvaart wil inrichten en de verdeling van bepaalde bezittingen na het overlijden.

Let op, een wilsbeschikking is geen testament, het is dus niet mogelijk om geldzaken of onroerende goederen te vermelden. Het kiezen voor een wilsbeschikking is dus vooral geschikt om aan te geven hoe de uitvaart moet verlopen. Het is daarom uitermate geschikt om een wilsbeschikking met een nabestaande op te stellen zodat deze direct weten wat de specifieke wensen bij de uitvaart zijn.

Waarom een laatste wilsbeschikking opstellen?

De belangrijkste reden om voor een laatste wilsbeschikking te kiezen is voor je eigen rust. Je kunt er op een makkelijke manier voor zorgen dat de uitvaart verloopt zoals jij dat zelf wil. Ook kun je nabestaanden helpen omdat deze precies weten wat de wensen zijn met betrekking tot de uitvaart. Het is mogelijk om de uitvaart specifiek te beschrijven, je kunt daardoor een duidelijke wens uitspreken.

Het kan tijdens een ziekbed soms behoorlijk lastig zijn om een uiterste wilsbeschikking op te stellen, we raden daarom altijd aan om dit vooraf te doen. Je kunt een wilsbeschikking opstellen makkelijk regelen door zelf een formulier in te vullen, maar een handgeschreven brief is ook nog steeds een optie.

Welke regels gelden er voor een wilsbeschikking

Het voordeel van een wilsbeschikking is dat je geen notaris nodig hebt. Zoals we eerder besproken zijn er echter wel een aantal regels waar je je aan moet houden. Als je je niet aan deze regels hebt gehouden is de wilsbeschikking niet rechtsgeldig. Je moet jezelf aan de volgende regels houden:

  • De wilsbeschikking moet voorzien zijn van een datum, voor- en achternaam en een geldige handtekening
  • Het is slim om een beschikking op te stellen met je familie, deze kan dan controleren voordat er een ondertekening plaatsvind
  • Het is ook slim om een familielid te laten tekenen, deze kan er voor zorgen dat de wilsbeschikking nageleefd wordt in het geval van overlijden

Onderwerpen uiterste wilsbeschikking

De onderwerpen die besproken worden in een wilsbeschikking omvatten doorgaans alle zaken tijdens de uitvaart en erna. Zoals we al besproken kun je zaken zoals geld, onroerend goed en andere grote spullen van waarde niet meenemen in de beschikking.

Als je wil aangeven wie de auto of het huis erft moet dat vastgelegd worden in een testament. Een wilsbeschikking kun je prima gebruiken voor zaken zoals meubelen, sieraden of kleding. Doorgaans gaat het om zaken die veel emotionele waarde hebben.

Digitale informatie in de wilsbeschikking

Bijna iedereen in Nederland maakt gebruik van digitale hulpmiddelen. Digitale informatie is daarom ook erg belangrijk omdat er veel zaken opgeslagen worden op een computer of telefoon. De bankzaken zijn hier een prima voorbeeld van, deze worden namelijk online beheerd, en ook inloggegevens en e-mailadressen vertegenwoordigen een waarde. Goed om te weten is bijvoorbeeld dat geld opnemen van een overledene strafbaar is.

Er zijn mensen die er voor kiezen om de wachtwoorden en andere informatie te delen in een wilsbeschikking. Daardoor kunnen de nabestaanden deze informatie gebruiken om in te loggen indien dit nodig is. Denk bijvoorbeeld ook na over zaken zoals social media na het overlijden, wat moet er precies gebeuren met de accounts van de overledene?

Wat is een medische wilsbeschikking?

Het is ook mogelijk om een medische wilbeschikking op te stellen. Deze beschikking gaat voornamelijk over de tijd voor het overlijden. In een medische wilsbeschikking worden zaken zoals een euthanasieverklaring of een behandelverbod opgenomen. Het is belangrijk om deze beschikking afzonderlijk op te stellen van de normale wilsbeschikking omdat er een verschil zit in de inhoud.

Als je voor een medische wilsbeschikking kiest is het belangrijk om je wensen en behoeften duidelijk te maken. Het gaat namelijk om de laatste fase van het leven. Je moet bijvoorbeeld een vertegenwoordiger aanwijzen die met een arts kan praten en gezamenlijk met een arts een uiteindelijke beslissing kan nemen over sommige zaken.

Kun je een laatste wilsbeschikking aanpassen of wijzigen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je een aantal zaken wil aanpassen in je wilsbeschikking. Dat is gelukkig gemakkelijk te realiseren. Het is alleen wel aan te raden om dit goed door te spreken met je omgeving zodat deze weten waar ze aan toe zijn. Als het om een medische wilsbeschikking gaat is het belangrijk om dit te bespreken met je arts of een aangewezen vertegenwoordiger.

Ook is het aan te raden om goed aan te geven dat het om een tweede versie van de wilsbeschikking gaat. Ook moet je controleren of de nieuwe wilsbeschikking ook nog voldoet aan dezelfde regels als bij de eerste beschikking het geval was. Ook hier geld nog steeds dat er geen rechtsgeldigheid is als er niet aan de regels wordt voldaan.

 

Lees meer over

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op