Overlijden in het buitenland, wat te doen?

Overlijden in het buitenland komt regelmatig voor

Onder de Nederlandse inwoners komt overlijden in het buitenland regelmatig voor. Jaarlijks zijn er tientallen Nederlanders die buiten de landsgrenzen het leven laten. Wanneer dit gebeurt is het natuurlijk extra vervelend dat het in het buitenland gebeurt.

Het gebeurt soms natuurlijk maar ook ongevallen zorgen voor overlijden in het buitenland. Als je een uitvaartverzekering hebt afgesloten moeten er een aantal stappen worden doorlopen. Lees verder om erachter te komen waar je allemaal op moet letten bij het overlijden buitenland.

Welke verzekering biedt dekking voor het overlijden in het buitenland?

Het overlijden buitenland neemt natuurlijk extra kosten met zich mee in vergelijking met het overlijden in het vaderland. De procedure overlijden in het buitenland is dan ook anders dan in het thuisland. Gelukkig ben je in de mogelijkheid om je met 3 verschillende verzekeringen het risico op overlijden buitenland te dekken voor alle kosten.

Je kunt namelijk de keuze maken uit een reis-, zorg- of uitvaartverzekering. Aangezien de overledene zich begeeft in het buitenland wordt, indien afgesloten, de reisverzekering aangesproken voor het vervoer naar het vaderland. Dit wordt ook wel repatriëring genoemd. Beschik je ook nog over een uitvaartverzekering dan zal deze verzekeraar de zorg overnemen wanneer je aankomt in Nederland. Het nodige vervoer zal dan ook klaar staan.

Overlijden buitenland en verschillende soorten dekkingen

Afhankelijk van de gekozen uitvaartverzekering kan het ook zijn dat nabestaanden dit regelen. Bij een natura uitvaartverzekering wordt alles automatisch geregeld door de verzekeraar, maar bij een kapitaal uitvaartverzekering beslissen de nabestaanden wat er gebeurd.

Procedure overlijden in het buitenland

De procedure overlijden in het buitenland gaat anders te werk dan het overlijden in het thuisland. Een klein voorbeeld is het melden overlijden buitenland bij de Nederlandse ambassade in het land waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Daarnaast moet er processen omtrent het vervoer in werking worden gezet. Hieronder zullen we de belangrijkste stappen van de procedure overlijden in het buitenland met je bespreken. Lees zeker mee!

Aangifte overlijden buitenland

De eerste stap die gezet moet worden is dat een arts officieel de dood vaststelt. Ook wel de aangifte overlijden buitenland genoemd. Na het melden overlijden buitenland wordt er een overlijdensakte afgegeven waarbij de laissez-passer wordt gegeven.

Dat is het document dat toestemming geeft om de overledene naar Nederland te vervoeren. Dit is een zeer belangrijke stap in de procedure overlijden in het buitenland. Houd rekening met het feit dat het vaststellen van de dood en de oorzaak in sommige landen langer kan duren. De aangifte overlijden buitenland zul je vervolgens aan je uitvaartverzekeraar in Nederland moeten geven.

In de meeste gevallen wordt dit vervoer per vliegtuig geregeld. De overledene wordt dan met zorg in het ruim geplaatst. Het gehele proces wordt meestal door een uitvaartondernemer uit Nederland geregeld, dit is erg fijn want er komt nogal wat papierwerk kijken bij al deze zaken. Zo kunt u als nabestaande zich bezig houden met de uitvaart en het rouwproces zelf.

Aangekomen in Nederland na overlijden in buitenland

Als de overledene in Nederland aan is gekomen wordt alles volgens de normale procedures ingezet. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de tijd die dit proces overlijden in buitenland inneemt. Het kan normaal langer dan 5 dagen duren voordat de uitvaart plaats kan vinden omdat de laissez-passer doorgaans behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen.

Veel gestelde vragen over overlijden buitenland

Er bestaan een flink aantal vragen over het overlijden in buitenland. Omdat we willen dat jij voorbereid op reis gaat zullen we deze vragen uiteraard nog even met je bespreken. Lees nog even met ons mee. Zo weet je precies waar je aan toe bent in deze zeer vervelende situatie. Echter weet je met een uitvaartverzekering dat je er niet alleen voor staat.

Ik woon in het buitenland en wil begraven worden in Nederland, wat nu?

Het kan natuurlijk zijn dat je als Nederlander een aantal jaren in het buitenland woont. Het kan zijn dat er in het testament aangegeven is dat deze Nederlander begraven wil worden in het land waar hij nu inwoner van is.

De wet en voorwaarden zijn duidelijk over deze situatie, er is geen regel die bepaald dat er gekozen moet worden voor een vaste locatie van begraven. Overlijden in het buitenland maakt dan ook niet uit voor je uiteindelijke rustplaats. Echter kiezen ook veel mensen voor het ter plekke begraven en hechten ze niet veel waarde aan een rustplek in Nederland.

Houd rekening met flink wat samenwerking van nabestaanden

Het is wel belangrijk om je te realiseren dat nabestaanden daarbij veel moeten samenwerken met lokale bedrijven die helpen bij de uitvaart. Het kan zijn dat dit in het desbetreffende land enorm verschilt met Nederland. Mocht het een land buiten Europa zijn dan raden we u aan om vooraf goed onderzoek te doen.

Hoe zit het met het testament en erfrecht bij het overlijden in het buitenland?

Het kan zijn dat iemand die lang in het buitenland heeft gewoond. Het erfrecht is dan vaak anders dan u gewend bent in Nederland. Het is zo geregeld dat het testament altijd leidend is. Maar in gevallen waarbij dit niet aanwezig is of niet voldoende aanwijzingen geeft kan het lokale erfrecht worden toegepast. De tijd die hierbij gehanteerd wordt is als de overledene langer dan vijf jaar in het buitenland heeft gewoond. Leg alles goed vast want de verdeling erfenis kan in de praktijk nog wel eens problemen opleveren.

Wat als er geen reisverzekering is afgesloten voor de overlijden buitenland repatriering?

De kans is dan groot dat de kosten van overlijden buitenland voor de nabestaanden zijn. Echter zal er eerst worden gekeken naar de dekkingen van je eventuele afgesloten zorg- of uitvaartverzekering. Je kunt namelijk een aanvullende dekking hebben gekozen voor overlijden in het buitenland. Daarnaast zijn er een aantal uitvaartverzekeraars welke de kosten voor het vervoer naar het vaderland vergoden. Houd wel rekening dat dit wordt afgeschreven van het maximale verzekerde bedrag.

Overlijden in buitenland dekking vergelijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op