De overlijdensrisicoverzekering verplicht anno 2020? Kom alles te weten met onze informatiegids!

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht of niet?

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht of niet? Vanaf 1 januari 2018 is het niet langer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het is goed om te weten dat deze verplichting niet werd opgelegd door de overheid maar door de kredietverstrekker voor bijvoorbeeld een hypotheek. Tot en met 2017 was de levensverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie.

Zoals we al zeiden is hier vanaf 2018 verandering in gekomen. Desalniettemin raden we het je aan om in verschillende situaties de keuze te maken voor een dekking van de levensverzekering.

Daarnaast kan het zijn dat de overlijdensrisicoverzekering verplicht bij hypotheek is. We raden het je dan ook zeker aan om jezelf in te lezen over of de overlijdensrisicoverzekering verplicht is in jouw situatie!

Wanneer is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

We hebben je hierboven verteld dat de overlijdensrisicoverzekering in de standaardsituatie niet meer verplicht is. Echter zijn er een aantal situaties waarbij het nog wel degelijk verplicht wordt gesteld. Niet perse door de wet maar vaak door een kredietverstrekker. Wanneer is overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Is een overlijdensrisicoverzekering hypotheek verplicht of niet?

Is de overlijdensrisicoverzekering verplicht bij hypotheek of toch niet? Het is wellicht wat onduidelijk omdat in 2018 de verplichting voor het afsluiten bij een hypotheek met NHG garantie verviel. Toch is de kans nog steeds groot dat een hypotheekverstrekker je verplicht om een levensverzekering verplicht bij hypotheek af te sluiten.

In principe is er dus niet heel veel veranderd. De hypotheekverstrekker wil de zekerheid hebben dat de hypotheek zeker wordt afbetaald en als je niet akkoord gaat met het afsluiten van een overlijdensrisico dekking maak je een redelijke kans op afwijzing.

Overlijdensrisicoverzekering verplicht bij annuiteitenhypotheek?

Veel mensen vragen zich af: is de overlijdensrisicoverzekering verplicht bij annuiteitenhypotheek? Volgens de wet hoef je er niet een verplicht af te sluiten. Echter kan de verstrekker het je wel verplichten. De meeste mensen die over deze vorm beschikken kiezen voor een annuïtair dalende hypotheek.

Het verzekerde bedrag zal gedurende de maanden gaan dalen en je premie zal stijgen. Hierdoor zal de premie van de overlijdensrisicoverzekering gedurende de looptijd gelijk blijven.

Hypotheek levensverzekering verplicht bij welke aanbieders?

Wel zijn er een aantal verstrekkers die je het niet verplichten om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Echter zul je wel rekening moeten houden dat het minder zekerheid biedt voor jezelf, je gezin en de hypotheekverstrekker. Dit kan vervolgens weer leiden tot kostenstijgingen.

Het verschilt dus per hypotheek aanbieder of de overlijdensrisicoverzekering verplicht is of niet. Je zult rekening moeten houden of je over een NHG garantie beschikt. Hierdoor wordt het risico verlaagd en is de overlijdensrisicoverzekering hypotheek verplicht niet altijd het geval.

Is een levensverzekering verplicht bij een lening?

Als we nadenken over nog een situatie wanneer overlijdensrisicoverzekering verplicht is komen we uit op reguliere leningen zoals het persoonlijk- of doorlopend krediet. In tegenstelling tot de veelvoorkomende verplichting voor een overlijdensrisicoverzekering bij het afsluiten van een hypotheek is dit bij een lening niet het geval.

Is overlijdenrisicoverzekering verplicht bij een hoge lening waarde?

Maar is een levensverzekering verplicht bij een lening met een aanzienlijke waarde? In sommige gevallen zal een lening boven de € 10.000,- moeten worden gedekt met een overlijdensrisicoverzekering. Wordt het niet verplicht gesteld dan is het alsnog verstandig om er naar te kijken. Kom jij plotseling te overlijden en heb je openstaande schulden? Deze schulden worden in dit geval doorgeschoven naar je nabestaanden.

hypotheek levensverzekering verplicht

Overlijdensrisicoverzekering verplicht of niet tijdens het huren van een huis?

We hebben je zonet verteld dat een overlijdensrisicoverzekering hypotheek verplicht wordt gesteld bij het kopen van een huis. Niet gek want de hypotheekaanbieder verstrekt een grote lening waardoor het risico relatief hoog ligt.

Door middel van een Nationale Hypotheek Garantie en levensverzekering wordt dit risico aanzienlijk verlaagd waardoor je een lagere rente ontvangt.

Maar hoe zit dit als je een huis huurt? Als je een woning huurt dan ben je wettelijk niet verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het is echter wel aan te raden om dit te doen. Het kan namelijk zo zijn dat je partner overlijdt, je wil dan wel graag in je huidige huurhuis blijven wonen.

De kosten ineens alleen dragen is voor veel mensen geen optie, en dan komt de overlijdensrisicoverzekering echt van pas. Met deze dekking zorgt u ervoor dat de lastenstijging wordt gedragen door de uitkering die door de verzekeraar wordt gestort na het overlijden van een van de verzekerden.

Vergelijk alle aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen

Waardering

8.5 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

100.000,-

Kinder dekking?

Ja

Maandelijkse premie

€ 6,91

Premielooptijd van 20 jaar

€ 10,50 eenmalige kosten

Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

Waardering

8.5 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 100.000,-

Kinder dekking?

Nee

Maandelijkse premie

€ 7,20

✓ Premielooptijd van 20 jaar

€ 69,00 eenmalige kosten

✓ Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

  • Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 01-01-1983 (36 jaar), niet-roker.
  • Laatste keer gecontroleerd: 10-05-2020
Laatst geüpdatet op