Uitkering overlijdensrisicoverzekering, lees het verschil tussen netto & brutto | Alles van A-Z op een rijtje!

Heb je weleens afgevraagd wat er gebeurt als je overlijdt? Hoe zit het met het geld als je sterft? Wat gebeurt er met je financiën als je partner overlijdt? Dit zijn de vragen waar het om gaat. Belangrijke vragen, want wie na het overlijden van een geliefde achterblijft, wil naast het verlies geen geldzorgen hebben.

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is een levensverzekering die een bedrag uitkeert als je binnen de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering plotseling komt te overlijden. De uitkering ORV stelt je nabestaanden in staat om het verlies van je inkomen tijdelijk op te vangen.

\Bijvoorbeeld om de hypotheek of de huur te blijven betalen of om te zorgen voor de kosten voor de kinderen. Je kunt zelf bepalen hoeveel je verzekert, hoe lang de verzekering loopt en wie de uitkering krijgt in geval van overlijden.

Sommige mensen vragen zich af of de uitkering overlijdensrisicoverzekering na het overlijden een bruto of een netto uitkering ORV is. Weer anderen vragen zich af hoe de uitkering overlijdensrisicoverzekering belast is. Daarover kun je hieronder meer lezen.

Hoe is de uitkering overlijdensrisicoverzekering belast?

Veel mensen denken dat er altijd belasting betaald moet worden over de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering. Dat is niet waar. Over de uitkering wordt niet altijd belasting geheven. In specifieke gevallen kan een overlijdensrisicoverzekering echter wel fiscale gevolgen hebben: voor de inkomstenbelasting en de erfbelastingen.

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is het daarom verstandig om te weten of er nog belasting betaald moet worden over de uitkering. Hieronder vind je een overzicht van de bruto of netto uitkering overlijdensrisicoverzekering die worden uitbetaald en welke belastingen wel of niet van toepassing zijn.

Verschil bruto en netto uitkering overlijdensrisicoverzekering

Heb je een overlijdensrisicoverzekering en vraag je je af wat is het verschil bruto en netto uitkering ORV? De fiscale regels die voor jou gelden, zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie. Hieronder krijg je een algemeen beeld van de regels. Het is altijd goed om voor jezelf uit te zoeken welke regels van toepassing zijn op je persoonlijke situatie. Direct meer belangrijke informatie over de overlijdensrisicoverzekering? Klik hier!

Inkomstenbelasting

Je betaalt geen loonbelasting over de overlijdensrisicoverzekering gedurende de looptijd van de verzekering. Je kunt de premie voor de loonbelasting niet aftrekken. Als je nabestaanden na je overlijden een uitkering krijgen, hoeven ze daarover geen inkomstenbelasting te betalen.

Uitkering overlijdensrisicoverzekering erfbelasting

De betaling van de overlijdensrisicoverzekering is echter wel onderworpen aan successierechten. Erfbelasting is de belasting die nabestaanden moeten betalen over het vermogen die zij ontvangen bij het overlijden van de verzekerde.
Je kunt de successierechten / erfbelastingen vermijden door je polis kruislings af te sluiten in de volgende situaties:

  • Je bent getrouwd met een huwelijkscontract.
  • Je hebt een geregistreerd partnerschap met een huwelijkscontract.
  • Je woont samen en hebt geen verdere afspraken gemaakt.

Het aangaan van een kruiselingse overeenkomst betekent dat jij en je partner de overlijdensrisicoverzekering op elkaars leven afsluiten. Jullie hebben beiden een verzekering.

Soms kun je de erfbelastingen niet ontlopen. In sommige situaties telt de betaling van een overlijdensrisicoverzekering mee voor de erfbelastingen:

  • Je bent getrouwd in een gemeenschap van goederen.
  • Je hebt een geregistreerd partnerschap in een gemeenschap van goederen.

Wist je dat je kunt overstappen naar een goedkopere overlijdensrisicoverzekering

De verzekeringspremies voor overlijdensrisico’s veranderen regelmatig. Deze nieuwe premies zijn dan alleen voor nieuwe polissen. Het verlagen van de premie betekent dat bestaande polissen te duur zijn geworden. Vaak is het dan goedkoper om een nieuwe polis af te sluiten. Je kunt dus ook profiteren van de verlaagde premies! Daarom is het goed om de verschillende overlijdensrisicoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Dit kun je online doen. Zo weet je zeker dat je een goede ORV hebt.

Waardering

8.5 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

100.000,-

Kinder dekking?

Ja

Maandelijkse premie

€ 6,91

Premielooptijd van 20 jaar

€ 10,50 eenmalige kosten

Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

Waardering

8.5 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 100.000,-

Kinder dekking?

Nee

Maandelijkse premie

€ 7,20

✓ Premielooptijd van 20 jaar

€ 69,00 eenmalige kosten

✓ Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

  • Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 01-01-1983 (36 jaar), niet-roker.
  • Laatste keer gecontroleerd: 10-05-2020
Laatst geüpdatet op