Wat is een multiculturele uitvaart?
We hebben in Nederland een multiculturele samenleving met veel verschillende culturen, religies en nationaliteiten. Door deze reden zijn er multiculturele uitvaarten ontstaan waarbij rekening gehouden wordt met speciale gebruiken en rituelen die verbonden zijn aan een bepaalde cultuur.
Er zijn veel uitvaartverzekeraars die je kunnen helpen bij het organiseren en verzorgen van een multiculturele uitvaart. Deze uitvaart kan plaatsvinden in Nederland, maar ook in het buitenland. De meeste verzekeraars hebben de beschikking over faciliteiten zoals crematoria, begraafplaatsen of uitvaartcentrums. Op deze faciliteiten kan de uitvaart worden verzorgd volgens de gebruiken en cultuur van de overleden persoon.
Kiezen van een geschikte uitvaartverzekering
Wanneer je een multiculturele uitvaart wilt organiseren is het belangrijk om de juiste uitvaartverzekering te kiezen. Het kan verstandig zijn om te kijken naar een kapitaal uitvaartverzekering. Dit type polis heeft namelijk een aantal voorwaarden die goed van pas komen voor het organiseren van een multiculturele uitvaart:
- Je kunt zelf kiezen wat er met de uitkering van de uitvaartverzekering gebeurd
- Je kunt zelf de hoogte van de uitkering bepalen en vastleggen
Naast deze voorwaarden bestaat er ook de mogelijkheid om alle uitvaartwensen vast te leggen, op deze manier kan de uitvaartverzorger op een goede en snelle manier helpen bij het regelen van de uitvaart.
We snappen dat je nu nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn rondom een multiculturele uitvaart. In de rest van dit artikel krijg je een overzicht van soorten multiculturele uitvaarten met de rituelen en gebruiken die hieraan verbonden zijn.
Chinese uitvaart
In de Chinese cultuur zijn er verschillende soorten tradities en gebruiken en dat is niet anders voor een Chinese begrafenis. Om een beter beeld te krijgen leggen we je uit hoe dit over het algemeen in zijn werk gaat. Het begin van de uitvaart start in een rouwcentrum, op deze plek hebben nabestaanden de mogelijkheid om voor de laatste keer afscheid te nemen. Vervolgens zal de kist worden gesloten om vervoerd te worden naar een begraafplaats.
Tijdens het vervoer naar de begraafplaats is het gebruikelijk om met de gehele rouwstoet te stoppen bij het huis van de overleden persoon. Tijdens dit gebruik worden er ook speciale rituelen uitgevoerd, een voorbeeld hiervan is het aansteken van wierook.
De volgende stap die wordt ondernomen is het plaatsen van de kist bij het graf, vervolgens krijgt de familie de gelegenheid om een Chinees ritueel uit te voeren. Namelijk het achterlaten van mooie geschenken, dodengeld (wat vaak nep geld is) of voedsel voor de overleden persoon in het hiernamaals. Een ander ritueel wat ook vaak plaatsvindt is het bestrooien van de kist met rijst.
Andere kenmerken van een Chinese uitvaart zijn:
- De kleur wit is vaak terug te vinden, het is de kleur van dood, rouw en verdriet in China.
- Crematies komen vrijwel niet voor, in de meeste gevallen wordt er gekozen voor een begrafenis.
- Gebruik van doodskisten die geen lucht of vocht doorlaten
Islamitische uitvaart
Ook de islam heeft veel soorten rituelen en gebruiken als het gaat om de uitvaart. We leggen het je uit. In de islam staat een boodschap centraal: Allah die het geeft en Allah die het leven neemt. Maar wat houdt dit in? Lees snel verder.
Moslims worden vrijwel direct na het overlijden door hun familie en vrienden gewassen, dit is een speciaal ritueel wat wordt uitgevoerd. Vervolgens wordt het gewassen lichaam in doeken gewikkeld om zo snel mogelijk begraven te worden, wel wordt er eerst een dodengebed uitgevoerd voordat de overleden persoon wordt begraven.
Nadat het dodengebed heeft plaatsgevonden wordt het lichaam op de rechterzijde gelegd, ook ligt het gezicht richting Mekka en wordt het graf besproeid met water voordat het graf definitief gesloten wordt. Binnen de islam wordt er altijd gekozen voor een begrafenis en nooit voor een crematie. Tegenwoordig zijn er speciale islamitische uitvaartverzekeringen waardoor je altijd goed verzekerd bent voor eventuele uitvoer van rituelen en gebruiken.
Joodse uitvaart
In de Joodse cultuur en geloof is er een ding wat centraal staat en dat is het leven. Je zult dus ook merken bij een Joodse uitvaart dat er altijd met veel eer en respect wordt omgegaan met overleden personen. Dit is dan ook te merken aan de vele regels en voorschriften rondom de uitvaart. We hebben een aantal kenmerken voor je opgesomd:
- In de Joodse cultuur wordt nooit gekozen voor een crematie, een overleden persoon wordt altijd begraven volgens rituelen en gebruiken.
- De laatste verzorging van het lichaam wordt gedaan door familie of vrienden, dit wordt ook wel een rituele wassing genoemd.
- De begrafenis moet zo snel mogelijk gebeuren, gewenst is binnen 36 uur na overlijden.
Hindoestaanse uitvaart
In de Hindoestaanse cultuur en geloof staat een ding centraal en dat is de Brahman. Maar wat betekent dit? Het staat voor: Alles dat ontstaat en terugkeert naar en terug uit de bron. Een groot verschil met andere culturen die we hebben besproken is dat er gekozen wordt voor een crematie en dat dit op korte termijn gebeurd. Het cremeren van de overleden persoon wordt namelijk gezien als de snelste manier om het lichaam te reïncarneren.
Qua gebruiken en rituelen zijn er een aantal zaken. De overleden persoon wordt overgebracht naar een rouwcentrum waar bepaalde rituelen worden uitgevoerd. Hierbij moet gedacht worden aan het uitvoeren van gebeden en plechtigheden, ook wordt er een wassing uitgevoerd en mantra’s gezongen. In de Hindoestaanse cultuur is het zo dat enkel een mannelijk familielid deze rituelen mag uitvoeren, het is de bedoeling dat deze persoon hiervoor zijn hoofd kaal scheert.
Tot slot is het van belang dat nabestaanden tijdens de crematie het lichaam in brand zien staan, waarbij de oudste zoon in de familie de verantwoordelijkheid heeft om de doodskist in de crematieoven te schuiven. Vervolgens kiest de familie er vaak voor om het as uit te strooien in stromend water.
Boeddhistische uitvaart
In de Boeddhistische cultuur is bewustzijn een hoofd pilaar. Om deze reden wil een boeddhist zijn leven op een bewust volle manier afsluiten. Net zoals in de Hindoestaanse cultuur wordt er geloofd in reïncarnatie, want zolang er geen verlichting is, zal je opnieuw geboren worden. Wat gebeurt na 49 dagen als de rouwperiode voorbij is.
In het Boeddhistische geloof heb je te maken met verschillende rituelen en gebruiken tijdens de uitvaart. Vaak wordt er door boeddhisten gekozen voor een crematie in plaats van een begrafenis. Een ander fenomeen wat plaatsvindt is dat het lichaam van de overleden persoon niet aangeraakt mag worden. Vervolgens zullen er enkele gebeden en andere rituele plechtigheden worden uitgevoerd, daarna zal het lichaam worden gecremeerd of begraven. Lees meer over de Boeddhistische uitvaart in onze uitgebreide artikel over dit onderwerp.
Afro-Surinaamse uitvaart
Tijdens een Afro-Surinaamse uitvaart wordt er veel gebruik gemaakt van rituelen en tradities. Een uitvaart wordt namelijk als intens en erg uitbundig ingericht, en net zoals bij veel andere culturen wordt een overlijden niet als laatste plek gezien.
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen