Hoe kun je op de juiste manier begrafenisverzekering afkopen zonder allerlei gedoe? Lees onze gids en bekijk alle ins- en outs over dit soms lastige onderwerp en maak de juiste keuze.

Hoe kun je een begrafenisverzekering afkopen in 2020?

In sommige gevallen is het wenselijk om het proces van een begrafenis verzekering afkopen in werking te stellen. Als je hier voor kiest dan vervallen de premie en dekking van de polis die je hebt afgesloten. Je moet er dan natuurlijk wel rekening mee houden dat je daarna geen uitkering of vergoeding meer ontvangt voor eventuele begrafeniskosten.

Het kan zijn dat je recht hebt op een zogenoemde afkoopwaarde als deze aanwezig is. Als je een begrafenisverzekering wil afkopen wordt er vooral gekeken naar deze afkoopwaarde, die wordt berekend door de verzekeraar en na het afkopen weer overgemaakt naar de bankrekening van de verzekerde.

Waarom beginnen met afkopen?

Maar waarom kiezen mensen er eigenlijk voor om te beginnen met het afkopen van een polis? Nou dat kan een aantal simpele redenen hebben. Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een kapitaalverzekering is het bijna altijd mogelijk om je polis af te kopen.

Ook kan het zijn dat je als verzekerde naar het buitenland verhuist, daardoor wil de verzekeraar het risico vaak niet meer dekken omdat dit vermeld staat in de polisvoorwaarden. Op dat moment is het ook nodig om te beginnen met het afkopen van de polis. Overstappen naar een andere polis? Begin dan eerst met begrafenisverzekering vergelijken om de beste keuze te maken.

Snelle tips als je een begrafenisverzekering wil afkopen

 • Informeer eerst bij de eigen verzekeraar of het mogelijk is om de polis af te kopen. Daarna kun je kijken naar alle verschillende mogelijkheden.
 • Kijk goed naar het type polis dat je op dit moment hebt, je kunt niet altijd zomaar beginnen met afkopen.
 • Zorg er voor dat je de berekening van de afkoopwaarde inzichtelijk hebt, deze berekening kan namelijk per verzekeraar verschillen.
 • Zorg er voor dat je informeert naar de eventuele afkoopkosten die in rekening worden gebracht door de verzekeraar, ook deze kunnen verschillen.

Let goed op de huidige polis die je afgesloten hebt

Het is belangrijk om goed te kijken naar het type polis dat je hebt afgesloten. De eerste stap die je moet nemen als je wil beginnen met het afkopen van je polis is dus vaststellen welk type verzekering je hebt afgesloten. Doorgaans hebben verzekeraars behoorlijk strenge regels op het gebied van afkopen, om je een goed beeld te geven van alle mogelijkheden hebben we deze op een rijtje gezet voor je.

Afkopen alleen mogelijk bij kapitaalverzekering

Over het algemeen kun je stellen dat het eigenlijk alleen mogelijk is om een kapitaal begrafenisverzekering af te kopen, als je gekozen hebt voor een natura begrafenisverzekering wordt het bijna onmogelijk om deze af te kopen. Dat komt omdat het niet mogelijk is om de diensten die geleverd worden bij een naturapolis af te kopen. Toch zijn er wel uitzonderingen als je beschikt over een naturapolis.

Permanent verhuizen of uitzonderingen

Indien je permanent gaat verhuizen naar het buitenland is het in sommige gevallen wel mogelijk om een natura begrafenisverzekering af te kopen. Ook worden er uitzonderingen gemaakt voor mensen die niet meer door het acceptatiebeleid van een verzekeraar heenkomen, dat kan bijvoorbeeld voorkomen als je een overstap wil maken naar een andere verzekeraar en je gezondheidssituatie veranderd is.

Verhuizen naar het buitenland

Als je in een ander land wil gaan wonen is het een stuk makkelijker om je polis af te kopen. Als je kiest voor een land waar op dat moment oorlog is wordt het vaak verplicht om je polis af te kopen. Dat komt omdat het risico op overlijden in dat soort landen een stuk groter is, doorgaans willen verzekeraars dat risico niet lopen.

Nadelen afkopen begrafenisverzekering

Als je er voor kiest om te beginnen met begrafenisverzekering afkopen is het wel slim om alle nadelen inzichtelijk te hebben. Een van de grootste nadelen is namelijk dat de actuele waarde van veel polissen behoorlijk laag is.

Daardoor is het verzekerde bedrag over het algemeen minder als de ingelegde premie, daardoor ben je eigenlijk altijd onvolledig gedekt en kom je geld tekort aan het einde van je looptijd. Doorgaans is het bedrag van de afkoopwaarde dus niet genoeg om een begrafenis mee te dekken.

Om dit grote nadeel af te dekken is het verstandig om een ander soort begrafenisverzekering af te sluiten, daarnaast kun je dan nog zelf geld sparen voor een begrafenis.

Nu vraag je jezelf misschien af, maar hoe kan dit nadeel ontstaan? Nou, dat is vrij simpel. De afkoopwaarde van je polis wordt namelijk vastgesteld op basis van de betaalde premie en het rendement dat hierop behaald kan worden door de begrafenisverzekeraar.

Rekenmethode verzekeraars vaak niet transparant

De meeste verzekeraars maken gebruik van een actuariële rekenmethode voor het bepalen van de waarde van de polis. Deze waarde is dus niet gemakkelijk te berekenen door een optelling te maken van de reeds betaalde premie. Vervelend genoeg is deze rekenmethode vaak niet openbaar, je kunt in het polisblad of de financiële bijsluiter vaak meer informatie terugvinden.

Wat is de afkoopwaarde?

Als je gekozen hebt voor begrafenispolis kan deze verzekering een bepaalde waarde hebben opgebouwd. Deze waarde wordt ook wel de afkoopwaarde genoemd. Zodra de looptijd van de polis is afgelopen ontvang je een geldsom, ook wel de afkoopwaarde genoemd.

De waarde van deze polissen valt in de praktijk vaak tegen omdat er nog niet veel waarde is opgebouwd, daarnaast maakt de verzekeraar ook kosten en als deze worden afgetrokken van de betaalde premie blijft er vaak weinig opgebouwde waarde over.

Dat is natuurlijk ook wel logisch, het kan namelijk zo zijn dat je een begrafenisverzekering hebt van € 10.000 waar al 12 jaar premie voor betaald is. Deze heeft uiteraard een hogere afkoopwaarde dan een begrafenisverzekering van € 4000 die pas 2 jaar loopt. Lees hier een voorbeeld van iemand die niet goed op de afkoopwaarde heeft gelet, de gevolgen kunnen soms oplopen.

Premievrij maken is vaak voordeliger

De kosten die door de verzekeraar gemaakt om het risico op overlijden af te dekken. Over het algemeen kunnen we dus stellen dat het vaak ongunstig is om te beginnen met afkopen. De afkoopwaarde is vaak lager dan de totale premie die tot dan toe is betaald. Het is doorgaans een stuk voordeliger om je begrafenisverzekering premievrij te maken.

Als je een begrafenisverzekering premievrij maakt stop je met het betalen van premie, de verzekering blijft echter actief. Als er sprake is van een overlijden bepaalt de begrafenisverzekeraar aan de hand van de betaalde premie welke waarder er aan de polis wordt toegewezen en welk bedrag er uitgekeerd kan worden.

Berekening afkoopwaarde

Het berekenen van de afkoopwaarde wordt niet bij iedere verzekeraar op dezelfde manier gedaan. Neem hiervoor contact op met uw uitvaartverzekeraar. Vaak wordt gekeken naar de totale hoeveelheid betaalde premie, de actuele rente en de kosten die de uitvaartverzekeraar heeft gemaakt, zoals risico-, administratie- en distributiekosten.

Waarom begrafenisverzekering afkopen?

We kunnen een aantal redenen voor je bedenken waarom iemand met een begrafenisverzekering zijn of haar polis wil afkopen, we hebben een kort rijtje voor je opgesteld:

 • De verzekerde beschikt over een andere/dubbele begrafenisverzekering en is over verzekerd. Beide begrafenisverzekeringen vergelijken is in deze situatie een goede oplossing.
 • Het vermogen van de verzekerde is zodanig gestegen dat eventuele kosten vanuit het eigen kapitaal gedekt kunnen worden. Een begrafenisverzekering is niet meer nodig en het is dan ook voordelig om zo snel mogelijk je uitvaartpolis af te kopen.
 • De verzekerde is in financiële problemen terecht gekomen en is niet meer in staat om de volledige maandelijkse premie te kunnen betalen, het afkopen van een begrafenisverzekering is een goede korte termijn oplossing.
VerzekeraarBerekening afkoopwaardeAfkoopkosten
DELAEen onbekende actuariële rekenmethode. €150,-
YardenBerekening op basis van reeds betaalde premie.Geen vaste afkoopkosten
MonutaEen onbekende actuariële rekenmethode.€255,-
ArdantaOpgebouwde waarde op basis van de betaalde premie en behaalde rente. €50,-
NuvemaOnbekende rekenmethode. €250,-
KlaverbladBetaalde premie + de rekenrente - het risico op overlijden dat Klaverblad heeft gelopen. Daarbij worden de gemaakte kosten meegenomen en worden er administratiekosten in rekening gebracht.Kosten kunnen verschillen per situatie
TAF50% van de totaal betaalde verzekeringspremie vanaf het vijfde verzekeringsjaar.Geen vaste afkoopkosten

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op