BEGRAFENISVERZEKERING AFKOPEN, HOE WERK HET PRECIES?

Het kan natuurlijk zijn dat je van je begrafenisverzekering af wil, dat is gelukkig ook mogelijk want je kunt de verzekering afkopen. Als je een begrafenisverzekering wil afkopen komt de verplichte premie te vervallen, onderhevig daaraan is natuurlijk ook dat je geen uitkering meer ontvangt als je overlijdt. Als je een begrafenisverzekering wil afkopen wordt er vooral gekeken naar de afkoopwaarde, deze wordt berekend door de verzekeraar en na het afkopen weer overgemaakt naar de bankrekening van de verzekerde.

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies van een begrafenisverzekering.

Op 1 centrale plaats begrafenisverzekeringen vergelijken

 

Betaal minder premie voor je begrafenisverzekering

 

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

 

Kapitaal of Natura begrafenisverzekering afkopen

Maar waar moet je nu allemaal op letten als je een begrafenisverzekering wil afkopen? De eerste stap die je moet zetten is om te kijken naar het type verzekering dat je afgesloten hebt. In principe is het alleen mogelijk om de verzekering af te kopen als je een kapitaal begrafenisverzekering hebt.

Dit type verzekering keert geld uit aan de nabestaanden na het overlijden. Als je gekozen hebt voor een naturapolis worden er alleen producten geleverd zoals een kist of diensten.

Het is niet mogelijk om deze diensten of producten af te kopen. Het afkopen van een naturapolis is eigenlijk alleen toegestaan als er bijvoorbeeld iemand naar het buitenland verhuist of als het acceptatiebeleid niet doorgezet kan worden.

Verhuizen naar het buitenland

Het kan ook voorkomen dat je er voor kiest om in een land te gaan wonen waar op dat moment oorlog is. Het risico dat je daar overlijdt is een stuk groter en de verzekeraar kan er dan voor kiezen om de begrafenisverzekering te laten doorlopen. 

afkoopwaarde begrafenisverzekering
nadelen begrafenisverzekering afkopen

Begrafenisverzekering afkopen nadelen

Het afkopen van een begrafenisverzekering heeft bepaalde nadelen. Zo is de actuele waarde van veel polissen behoorlijk laag en het verzekerde bedrag is over het algemeen minder als de ingelegde premie waardoor je eigenlijk altijd geld tekort komt aan het einde van je contract met de begrafenisverzekeraar. Het bedrag van de afkoopwaarde is vaak niet genoeg om een begrafenis in een keer te betalen.

Daarom kan het verstandig zijn om een andere soort begrafenisverzekering af te sluiten of om zelf geld te sparen voor een begrafenis. Dit komt omdat de afkoopwaarde namelijk bepaald wordt de betaalde premie en het rendement dat hierop behaald kan worden door de begrafenisverzekeraar.

Afkoopwaarde begrafenisverzekering

Ook worden de kosten van de verzekeraar nog in rekening gebracht bij de afkoopwaarde. Er wordt op dat moment gekeken naar hoe lang er premie betaald is en welke kosten de verzekeraar op dat moment heeft gemaakt.

Dat is natuurlijk ook wel logisch, het kan namelijk zo zijn dat je een begrafenisverzekering hebt van € 10.000 waar al 12 jaar premie voor betaald is. Deze heeft uiteraard een hogere afkoopwaarde dan een begrafenisverzekering van € 4000 die pas 2 jaar loopt.

Waarom begrafenisverzekering afkopen?

We kunnen een aantal redenen voor je bedenken waarom iemand met een begrafenisverzekering zijn of haar polis wil afkopen, we hebben een kort rijtje voor je opgesteld:

  • De verzekerde beschikt over een andere/dubbele begrafenisverzekering en is over verzekerd. Beide begrafenisverzekeringen vergelijken is in deze situatie een goede oplossing.
  • Het vermogen van de verzekerde is zodanig gestegen dat eventuele kosten vanuit het eigen kapitaal gedekt kunnen worden. Een begrafenisverzekering is niet meer nodig en het is dan ook voordelig om zo snel mogelijk je uitvaartpolis af te kopen.
  • De verzekerde is in financiële problemen terecht gekomen en is niet meer in staat om de volledige maandelijkse premie te kunnen betalen, het afkopen van een begrafenisverzekering is een goede korte termijn oplossing.

Het kan ook zijn dat je een partner of levensgezel over een begrafenisverzekering beschikt, let in deze situatie goed op. Meer weten over de begrafenisverzekering met een levensgezel? Klik op de link.

afkoopwaarde berekenen begrafenisverzekering

Begin nu met het vergelijken van een begrafenisverzekering

Beoordeel nu!
Laatst geüpdatet op