EEN BEGRAFENISVERZEKERING AFSLUITEN

Wel of geen begrafenisverzekering afsluiten? Dit is de vraag die veel mensen zich stellen. Bij het afsluiten van een begrafenisverzekering weet u in ieder geval zeker dat u er gebruikt van gaat maken, het klinkt als een cliché maar het is heel belangrijk om na te denken over deze beslissing in uw leven. 

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies van een begrafenisverzekering.

Op 1 centrale plaats begrafenisverzekeringen vergelijken

Betaal minder premie voor je begrafenispolis

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

Afsluiten begrafenisverzekering

Maar wat zijn nou de punten om extra op te letten bij het afsluiten van een begrafenisverzekering?

Het klinkt misschien een beetje vreemd maar bij het afsluiten van een begrafenisverzekering, een andere naam voor begrafenisverzekering, weet u zeker dat u er gebruik van gaat maken wat betekent dat het nooit verspild geld is. Ook is er altijd een medische acceptatie bij een begrafenisverzekering, en de leeftijd speelt natuurlijk ook een grote rol.

Een begrafenisverzekering afsluiten is niet hetzelfde als andere verzekeringen zoals bijvoorbeeld zorgverzekeringen, reisverzekeringen en autoverzekeringen. Je moet begrafenisverzekeringen zien als aparte producten met andere voorwaarden. 

Het vergelijken, overstappen en besparen op deze verzekeringen is niet hetzelfde, de meeste verzekerden veranderen nooit meer van begrafenisverzekering. 

“De begrafenispolis wordt ver opgeborgen, alle reden dus om onafhankelijk en zorgvuldig alle aanbieders van verzekeringen te vergelijken.”

begrafenisverzekering afsluiten

Maar waarom dan een begrafenisverzekering afsluiten?

De keuze om een begrafenisverzekering af te sluiten is een vrije keuze en niet in alle gevallen noodzakelijk, maar waarom dan een begrafenisverzekering afsluiten? 

Een waardig afscheid

De voornaamste reden om een begrafenisverzekering te nemen is om uw nabestaanden te ontzorgen van de bijkomende financiële kosten. Helaas lopen de kosten van begrafenissen hoog op, tot in duizenden euro’s.

Natuurlijk is het ook een fijne gedachte dat u weet dat uw nabestaanden zich ook niet druk hoeven te maken over de kosten. U wilt natuurlijk ook een waardig afscheid. Toch is het slim om niet altijd voor de goedkoopste begrafenisverzekering te gaan. De polisvoorwaarden zijn veel belangrijker omdat die bepalen hoe u uw begrafenis wil organiseren.

Crematie of een begrafenis?

De keuze voor een crematie in plaats van een begrafenis is goedkoper. Dit heeft vooral te maken met de grafrechten die niet aangeschaft hoeven worden, helaas kost een crematie nog steeds tot in de duizenden euro’s. Direct een begrafenisverzekering vergelijken, doe het gemakkelijk door het klikken op de groene button.

Begrafenisverzekering afsluiten bij ziekte

Veel mensen vragen het zich af, kan ik een begrafenisverzekering afsluiten bij ziekte? We kunnen je vertellen dat het vaak geen probleem is om een begrafenisverzekering af te sluiten tijdens ziekte. Echter is het wel zo dat je vaak een hogere premie moet betalen door ziekte. Ook is het zo, dat niet elke uitvaartverzekeraar verzekeringen verleent aan mensen met een ziekte.

Er geldt geen acceptatieplicht voor begrafenisverzekeraars

Waarschijnlijk weet u dit al, de uitvaartverzekeraar is niet verplicht om iedereen een begrafenisverzekering te verlenen. Het is dus mogelijk tijdens de aanvraag van een verzekering dat u wordt afgewezen. Je krijgt moeilijker een begrafenisverzekering wanneer u ziek bent of een handicap heeft.

De begrafenisverzekeraar doet dit omdat ze een hoger risico lopen. Je kunt namelijk tijdens een ziekte of handicap sneller overlijden, de verzekeraar houdt hier rekening mee en vraagt of meer premie of er wordt u geen uitvaartverzekering gegeven.

Wat zijn ‘carenzjaren’?

U kunt in Nederland een begrafenisverzekering afsluiten met ziekte bij een aantal begrafenisverzekeraars. Echter is het wel dat deze verzekeraars vaak gebruik maken van ‘carenzjaren’. Dit is in feite de wachttijd.

Dus als u komt te overlijden in deze wachttijd, dan hoeft de verzekeraar niet uit te betalen of vaak maar een klein deel. Komt u te overlijden in deze ‘carenzjaren’, dan krijgt u uw betaalde premie teruggestort op de rekening voor uw erfgenamen.

begrafenisverzekering ziekte

Zelf sparen of toch een begrafenisverzekering afsluiten

U kunt ervoor kiezen om zelf jaarlijks of maandelijks geld aan de kant te leggen voor uw latere begrafenis of crematie. Zelf sparen vergt veel discipline en loopt niet altijd uit tot een succes. Bovendien moet je over je eigen opgebouwde kapitaal vermogensrendementsheffing betalen, mits je onder de vrijstelling uit komt.

Hiernaast weet je niet wanneer je precies komt te overlijden, het kan elk moment zijn. Bij sparen kan het dan wel is zijn dat je nog niet het benodigde kapitaal hebt gespaard. U wil natuurlijk uw nabestaanden niet opzadelen met financiële kosten. Lees hier extra informatie over wat een begrafenisverzekering precies is.

Kosten afsluiten begrafenisverzekering

De kosten die komen kijken bij het afsluiten van een begrafenisverzekering hangt van verschillende zaken af. Zo is de prijs voornamelijk afhankelijk van uw persoonlijke wensen, wilt u bijvoorbeeld een uitgebreide koffietafel of toch een extra lange uitvaartdienst, dan kan dit vaak zorgen voor wat hogere kosten.

Echter is het wel zo dat de meeste uitvaartverzorgers standaard een goed basispakket aanbieden. Ideaal voor de mensen die geen uitgebreide uitvaart willen of weinig geld willen besteden aan de uitvaart. Dus de kosten van het afsluiten van een begrafenisverzekering hangen groot en deels van uw wensen af.

Overstappen of bij dezelfde begrafenisverzekering blijven?

Zoals al eerder benoemd komt het niet vaak voor dat verzekerden overstappen naar een andere begrafenisverzekering.

Dit heeft te maken met het feit dat je opgebouwd kapitaal bij verzekeraar A niet mag meenemen bij een overstap naar verzekeraar B, of terwijl verspild geld. Wij raden dan ook sterk aan om onafhankelijk en zorgvuldig alle begrafenisverzekeringen te vergelijken.

kosten afsluiten begrafenisverzekering
begrafenisverzekering met eigen kapitaal afsluiten

Uw begrafenis betalen met uw eigen kapitaal

Natuurlijk is er de keuze om uw uitvaart volledig met uw eigen kapitaal te betalen. Dit geld staat dan ook vaak op een spaarrekening. Maar dit zou vervelende processen met zich mee kunnen brengen. U moet hier bijvoorbeeld denken aan de vraag of uw nabestaanden wel aan uw geld kunnen komen. Vaak worden bankrekeningen van overledenen geblokkeerd.

Na het overlijden is het zaak om de erfgenamen vast te stellen, het is dus niet mogelijk om geld van de rekening af te pinnen, zelfs niet voor de begrafenis. Het is dan dus mogelijk dat nabestaanden de begrafenis volledig uit eigen zak moeten betalen.

Een uitvaartverzorger 

Een andere goede beweegreden om niet met uw eigen kapitaal te betalen maar door middel van een begrafenisverzekering, is het feit dat de uitvaartverzekeraar een uitvaartverzorger stuurt om samen met uw nabestaanden de uitvaart te regelen en begeleiden. Ook in moeilijke situaties waarbij mensen bijvoorbeeld voor euthanasie kiezen is het belangrijk dat een uitvaartverzorger goede ondersteuning biedt.

Bij welke verzekering kun je een begrafenisverzekering afsluiten?

Er zijn verschillende aanbieders van begrafenisverzekeringen zoals Nuvema, Dela, Monuta, Yarden en Ardanta. De premie van uw verzekering wordt vastgesteld door uw wensen en uw leeftijd.

Begrafenisverzekeringen vergelijken

Bij ons kunt u precies voor uw leeftijd de premies vergelijken van alle begrafenisverzekeringen, druk op de button vergelijken om uw premie te bekijken.

Hoe jonger, hoe goedkoper

Hoe jonger je bent, hoe goedkoper de premie. Wanneer uw hogere wensen hebt zal de premie logischerwijs stijgen. Uit berekeningen van het Nibud bureau in 2016 is gekomen dat een persoon op zijn twintigste een premie van maar 5 euro per maand betaalt. Deze persoon is dan verzekerd tot een kapitaal van maar liefst 5000 euro.

Een persoon die op zijn zestigste precies dezelfde begrafenisverzekering afsluit betaalt maar liefst 19 euro per maand. Deze cijfers komen uit 2016 en kunnen inmiddels verhoogd zijn, of terwijl hoe jonger u uw begrafenisverzekering afsluit des te goedkoper de premie wordt. Een meerderheid van de Nederlanders kiest voor een begrafenisverzekering.

De gemiddelde begrafeniskosten lopen anno 2018 op tot een gemiddelde van 6.500 euro.

begrafenisverzekeraars

Onafhankelijk en snel begrafenisverzekeringen vergelijken

Op onze website kunt u eenvoudig en onafhankelijk alle aanbieders van begrafenisverzekeringen vergelijken. Door een paar simpele klikken komt u er snel achter welke verzekeraar het beste bij uw wensen past.

Het is bij het vergelijken wel zo handig om de verschillen tussen de aanbieders van begrafenisverzekeringen gemakkelijk inzichtelijk te hebben. Wil je reviews lezen over de verzekeraars?

Zijn er verschillende soorten begrafenisverzekeringen?

Je kunt de keus maken uit verschillende begrafenisverzekeringen om af te sluiten, we hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Kapitaalverzekering

Binnen de begrafenisverzekeringen heb je drie soorten. Bij een kapitaalverzekering krijgen uw nabestaanden een geldbedrag uitgekeerd om alle kosten van uw gewenste uitvaart te betalen. Ook kunnen ze van deze uitkering een uitvaartverzorger inhuren, zo kunt u uw nabestaanden nog meer ontlasten.

Naturaverzekering

Hiernaast heb je ook de zogenaamde natura verzekeringen, hierbij verleent die begrafenisverzekeraar een dienstpakket voor een begrafenis of de crematie. Deze diensten worden bij het afsluiten van een begrafenisverzekering vastgesteld.

Kiest u liever voor een grotere en luxere kist? Of hebt u het liever zo goedkoop mogelijk? Luxe volgauto’s? Of geen? Het dienstenpakket wordt helemaal naar uw wensen vastgesteld. Hierna wordt er aan de hand van uw wensen wordt er een maandelijkse premie vastgesteld.

Naturasommenverzekering

De derde soort begrafenisverzekering is de naturasommen verzekering. Deze verzekering heeft veel gelijkenissen met de kapitaalverzekering, het enigste verschil is dat de uitgekeerde som geld verplicht aan de uitvaart uitbesteed moet worden. 

Ook is er een combinatie mogelijk tussen de kapitaalverzekering en de natura verzekering. Er zijn begrafenisverzekeraars zoals Yarden die u de keuze bieden of je de uitkering in geld of diensten wilt. Ook hierin is een combinatie mogelijk

Betalingsmogelijkheden premie

De gekozen premie kun je periodiek voldoen, ook zijn er verzekeraars die koopsompolissen aanbieden. Door middel van deze polissen is er de mogelijkheid om de volledige premie voor een begrafenisverzekering in één keer af te lossen.

Begin nu met het vergelijken van een begrafenisverzekering

Beoordeel nu!
Laatst geüpdatet op