Waar moet je allemaal op letten als je een begrafenisverzekering wil indexeren? Lees snel verder om er achter te komen waarom je altijd moet kiezen voor een indexatie en maak de beste keuze in 2020.

Hoe werkt begrafenisverzekering indexeren in 2020?

Veel mensen weten niet precies waar we het over hebben als het over de begrafenisverzekering indexatie gaat. We beginnen daarom met een korte uitleg over dit begrip. De kosten voor een gemiddelde begrafenis stijgen elk jaar, het verzekerde bedrag bij het afsluiten van een polis is na 30, 40 of 50 jaar misschien niet meer hoog genoeg  om de kosten van de begrafenis te dekken. 

Direct kiezen bij het afsluiten van een polis

Je wordt bij het kiezen van een polis eigenlijk direct geconfronteerd met de indexatie van een polis. Je moet namelijk kiezen voor een geïndexeerde of waardevaste polis. Meer weten? Krijg direct antwoord op de vraag wat kost een begrafenisverzekering precies in 2020?

Alles over de indexatie lezen

Doorgaans bieden de meest begrafenisverzekeraars je de mogelijkheid om een polis direct te indexeren. Dit kan doorgaans op 2 manier en worden ingevuld. Wil je echt alles weten over de indexatie? Lees dan snel verder want in dit artikel behandelen we alle onderdelen die van belang zij bij de begrafenisverzekering indexatie.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

  • Oude polissen zijn vaak niet geïndexeerd. Het is daardoor mogelijk dat bij overlijden slechts een bedrag van een paar honderd euro wordt uitgekeerd. Kijk dit altijd goed na, zeker als je al lang verzekerd bent.
  • Veel verzekeraars passen de polis automatisch aan tijdens de looptijd van de verzekering. Meestal wordt dan gelijktijdig de premie verhoogd. Dit is een aanrader, zo voorkom je vervelende verassingen.
  • Het is mogelijk om zelf het verzekerde bedrag aan te passen. Je moet dan wel rekening houden met een stijging van de maandelijkse premie van je polis.

Hoe kun je een begrafenisverzekering indexeren?

Er zijn dus een aantal mogelijkheden om een indexering  van het verzekerde bedrag te activeren. Het prettige is dat je volledig zelf kunt bepalen hoe je een indexering wil activeren, er zijn echter wel een aantal uitsluitingen van indexatie. Lees snel verder om te zien welke mogelijkheden en uitsluitingen er allemaal zijn.

Automatische indexatie

De meeste verzekeraars maken het makkelijk, je kunt daar direct gebruik maken van automatische indexatie. Deze service zorgt er voor dat het verzekerde bedrag automatisch meegroeit aan de hand van een gemiddelde begrafenis. Dit betekent wel dat de maandelijkse premie ook meestijgt.

Je kunt bij het afsluiten van een polis zelf aangeven of je wil dat er een automatische indexatie plaatsvind. Het is ook mogelijk om tijdens de looptijd een automatische indexatie van de polis aan- of uit te zetten.

Indexeren met een vast percentage

Een andere manier om je polis te indexeren is om dit met een vastgesteld percentage te doen. Het verzekerde bedrag op je begrafenisverzekering polis stijgt iedereen jaar met een vast percentage mee, dit percentage varieert vaak van 1 tot 3% per jaar. Deze manier van indexatie wordt vaak gekozen in combinatie met een kapitaal begrafenisverzekering.

Indexatie is niet altijd mogelijk

In sommige gevallen is het niet mogelijk om het verzekerde bedrag te indexeren. Als je de premie in een keer betaald hebt aan de verzekeraar is dit bijvoorbeeld niet mogelijk. Ook als je de polis premievrij hebt gemaakt kun je deze niet meer indexeren.

  • Als de volledige looptijd van de polis is verstreken kun je deze ook niet meer indexeren(je bent dan uiteraard nog wel verzekerd). Als je er voor gekozen hebt om de resterende premie in een keer te voldoen kun je ook geen aanspraak maken op indexatie.
  • De laatste uitsluiting van indexatie is als het verzekerde bedrag zijn maximum heeft bereikt. Dit is wel afhankelijk van de polisvoorwaarden, maar over het algemeen wordt er bij een bedrag van 20.000 euro een limiet bereikt.

Nadelen van indexatie met een percentage

Je hebt natuurlijk het voordeel dat je precies de waarde van het uit te keren bedrag weet, dit ervaren veel mensen als erg prettig. Toch zitten er wel wat nadelen aan het indexeren van je polis met een percentage. Het kan namelijk zijn dat je afgesproken percentage lager ligt dan het inflatiepercentage.

In deze situatie ben je onder of over verzekerd, dit is vaak niet zo voordelig voor de verzekerde. Let hier dus goed op bij de keuze voor het indexeren van je polis met een vast percentage. Zo weet je zeker dat je weinig tot geen risico loopt voor onderverzekering.

Waardevast of niet?

Helaas zijn niet alle polissen in Nederland waardevast, dit wordt door de verzekeraars vaak als keuzemogelijkheid geboden. Een andere naam voor het waardevast maken van je polis is dan ook indexeren.

Wij raden het iedere verzekerde aan om hun begrafenispolis waardevast af te sluiten of waardevast te maken. Je hebt namelijk te maken met inflatie, dit zorgt ervoor dat je met het huidige verzekerde bedrag in de toekomst minder gedekt bent in vergelijking met dit moment. Simpel gezegd wordt je geld minder waard.

Dat kan er toe leiden dat je bij overlijden een te laagbedrag uitgekeerd krijgt met als gevolg dat je bij moet betalen voor diensten en producten. Zaken waar je je nabestaanden in deze lastige periode niet mee wilt lastig vallen.

En een aanvullende polis dan?

Wanneer je bij het afsluiten niet hebt gekozen voor een waardevaste polis dan kun je ook op een andere manier je dekking verhogen. Je kunt ook altijd een aanvullende polis afsluiten. Dit een extra dekking bovenop je eerder afgesloten polis.

Vooral de mensen die al langer dan 20 jaar een begrafenisverzekering bezitten zullen goed moeten kijken of hun polis waardevast is of niet. Kunnen ze bij hun huidige verzekeraar niet meer indexeren dan kunnen ze altijd nog kiezen voor een aanvullende begrafenisverzekering bij een andere verzekeraar. Je ziet het regelmatig voorkomen dat mensen 2 verschillende polissen hebben lopen om onderverzekering uit te sluiten.

Indexatie begrafenisverzekering bekijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op