Waar moet je allemaal op letten als je naar dekking van een begrafenisverzekering kijkt? Lees onze gids en kom er achter wat de voor- en nadelen zijn en maak de beste keuze in 2020.

Alles over de dekking begrafenisverzekering in 2020

De begrafenisverzekeringen dekking is misschien wel het belangrijkste onderwerp. De dekking is namelijk de grootste reden om een polis af te sluiten. De dekking kan per polis verschillen en je hebt de mogelijkheid om deze meer of minder uitgebreid te maken gedurende de looptijd. We raden je aan om op een vroege leeftijd te beginnen met het doorspreken van eventuele wensen met de nabestaanden. Dat voelt wellicht wat vreemd, maar het is noodzakelijk om de juiste dekking te kiezen.

Gemiddelde dekking

Als je de begrafenisverzekering kosten inzichtelijk hebt kun je namelijk een polis kiezen die specifiek aansluit op de wensen die je hebt, de dekking is van groot belang om er voor te zorgen dat nabestaanden niet met hoge kosten achterblijven. Om je een goed beeld te geven van een gemiddelde dekking hebben we een opsomming gemaakt:

 • Een standaard graf
 • Een kleine koffietafel
 • Het opbaren
 • De lijkwagen
 • Een standaardkist
 • Een volgauto
 • Ongeveer 50 – 75 rouwkaarten

De begrafenisverzekering dekking kan echter behoorlijk varieren, dat komt omdat deze volledig aangepast is op bepaalde wensen. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de dekking, daardoor weet je namelijk dat je de scherpste premie betaalt voor de beste dienstverlening.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

 • Kijk altijd eerst naar je eigen specifieke wensen, als die inzichtelijk zijn kun je gaan kijken naar de dekking die nodig is om dit te realiseren.
 • Denk goed na over het type dekking dat je wil kiezen, wil je dat de dekking bestaat uit bedragen die worden uitgekeerd in contanten? Of ontvang je liever diensten en producten in natura.
 • De dekking kan per polis verschillen. Wat de dekking van jouw polis is, kun je in de algemene voorwaarden of op het polisblad nalezen.

Dekking van een natura begrafenisverzekering

Je hebt verschillende soorten polissen, dus ook twee verschillende dekkingen. Allereerst bespreken we de dekking van de natura begrafenisverzekering.  Met een natura polis worden de kosten van de begrafenisproducten en diensten uitgekeerd nadat de verzekerde is overleden.

Helaas kunnen we niet altijd de dekking van een natura verzekering vaststellen, dit komt namelijk doordat de begrafenisverzekeraars alleen de producten en diensten vermelden in de begrafenispolis. De specifieke kosten per dienst of product worden niet vermeld.

Het kan zo zijn dat de prijzen voor bepaalde diensten of producten lokaal kunnen verschillen. We raden dan ook aan om goede afspraken te maken en duidelijk te hebben welke kosten er vergoed worden als je een natura begrafenispolis afsluit. Zo heb je gegarandeerd de beste dekking.

Dekking kapitaal begrafenisverzekering

Met de dekking van een kapitaal begrafenisverzekering zit het anders. Hierbij is is de dekking namelijk het verzekerde bedrag dat je hebt afgesproken met de begrafenisverzekeraar. In de meeste gevallen worden er afspraken gemaakt over geldbedragen van € 2.000 tot € 12.000. Dit is dan dus ook automatisch je dekking. Het verzekerde bedrag wordt met een kapitaal polis na overlijden uitgekeerd aan de nabestaanden.

Inflatie en dekking

Het gedekte bedrag staat in principe vast, maar het kan zijn dat de waarde in jaren veranderd. Dat komt door de inflatie en toenemende kosten, gelukkig kun je tegenwoordig een polis laten indexeren zodat deze gelijkmatig meestijgt.

 • Ook is het mogelijk om bij sommige verzekeraars kapitaal op te bouwen. Omdat je bij een kapitaal polis een bedrag afdekt is het aan de verzekerde zelf om te berekenen of het verzekerde bedrag voldoende is om de begrafenis te betalen.

Wat moet je doen als de dekking te laag is?

Het kan zijn dat je een polis hebt afgesloten en dat je later het gevoel krijgt dat de dekking binnen de verzekering te laag is. Blijf hier niet mee zitten en doe hier tijdig iets aan door bijvoorbeeld contact op te nemen met de begrafenisverzekeraar.

U kunt dan bijvoorbeeld de dekking verhogen zodat de nabestaanden geen extra kosten hoeven te betalen nadat u komt te overlijden. Wat gebeurt er als de dekking te laag is? Op dat moment is de begrafenisverzekering niet volledig dekkend en kiest u ervoor dat u zelf kosten bij dient te betalen, indien u bepaalde wensen in vervulling wilt laten gaan.

Het verhogen van de dekking

Als u nog eens goed nagedacht heeft en toch extra wensen heeft tijdens de begrafenis zoals een luxe kist, meer volgauto’s of een advertentie in de krant? Dan is het verstandig om de kosten uit te rekenen en goed naar de dekking te kijken. Op deze manier kunt u met een gerust hart verder omdat alle kosten netjes worden gedekt.

Bekijk de dekking en de polisvoorwaarden goed

We raden je aan om de polisvoorwaarden goed na te kijken op alle dekkingen. Als je een nieuwe polis afsluit bij een uitvaartverzekeraar gelden de genoemde dekking natuurlijk, als je echter een oudere polis hebt kan het zijn dat je te maken hebt met oude voorwaarden.

 • Zo zijn er polissen met een looptijd tot 16 jaar of een maximum verzekerd bedrag van €2500. Soms denken mensen dat kinderen gratis worden meeverzekerd terwijl dit achteraf niet zo blijkt te zijn in de oudere polisvoorwaarden.

Kijk je dekking en polisvoorwaarden dus altijd goed op eventuele rare uitsluitingen of oude polisvoorwaarden. Er zijn pijnlijke gevallen bekend van mensen die dachten dat de baby meeverzekerd was, na het doorkijken van de polisvoorwaarden blijkt dan dat een baby pas na 30 dagen verzekerd is. Als de baby ten overlijden komt wordt er pijnlijk genoeg niets uitgekeerd, kijk dus altijd goed of er geen addertjes onder het gras zitten.

Dekking bij specifieke wensen

Als u de voorkeur heeft voor een bepaalde begraafplaats in Nederland omdat u familie daar ligt of u zich gewoon fijn voelt bij de omgeving van de begraafplaats dan is het slim om voor een begrafenispolis te kiezen die deze vrije keuze biedt.

Het is belangrijk om de polissen goed met elkaar te vergelijken op vrije keuze indien je goed verzekerd wil zijn. Kies daarom niet altijd voor de goedkoopste premie maar kijk vooral naar je specifieke wensen. Er kunnen namelijk behoorlijke verschillen zijn in dekking en prijs.

Zelf gekozen begraafplek

Je kunt in Nederland in principe zelf kiezen waar je begraven wil worden. Maar houd er rekening mee dat er bepaalde plaatsen in Nederland zijn waar een beperkt aantal begraafplaatsen aanwezig is. Deze plaatsen zijn vaak bestemd voor de inwoners in een dorp en u heeft dan niet zomaar de mogelijkheid om u daar te laten begraven.

Gelukkig komt dit niet vaak voor  en zijn er in het totaal bijna 3000 begraafplaatsen beschikbaar. Je hebt dus een grote keuze om uzelf te laten begraven in Nederland. Het is verstandig om goed te kijken naar de vrije keuze optie tijdens het vergelijken van de polis. Er zijn veel aanbieders die je de vrije keuze geven in de keuze van begraafplaatsen.

Dekking begrafenisverzekering bekijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op