Hoe werkt de kapitaal uitvaartverzekering precies en waar moet ik op letten? Lees direct onze gids en bekijk alle voor- en nadelen van deze polis in 2020

Wat is een kapitaal uitvaartverzekering precies?

Een van de meest gekozen polissen is de kapitaal uitvaartverzekering. Met deze polis zorg je er voor dat er een geldbedrag wordt uitgekeerd aan de nabestaanden. Een andere naam voor deze polis is ook wel de uitvaartverzekering in geld. Je ontvangt met deze polis geen pakket aan diensten zoals het geval is bij een natura uitvaartverzekering, je bouwt door maandelijks premie te betalen een vooraf afgesproken kapitaal op.

Een uitkering in geld voor de nabestaanden

Zodra u komt te overlijden wordt het vooraf gekozen verzekerde bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden, dit bedrag kan gebruikt worden om de uitvaart volledig naar eigen wens in te richten. De uitvaartkosten kunnen allemaal betaald worden met het uitgekeerde bedrag.

Veel keuzevrijheid en ondersteuning

De meest Nederlanders kiezen voor een kapitaal uitvaartverzekering omdat je veel keuzevrijheid hebt. Daarnaast kun je de wensen volledig laten uitvoeren door de nabestaanden. Indien je vooraf goed besproken hebt wat je specifieke wensen voor de uitvaart zijn kunnen de nabestaanden deze zo goed mogelijk invullen met hulp van de uitvaartverzekeraar.

Wensen goed in kaart brengen

Het is dus wel belangrijk dat je de wensen goed in kaart brengt voordat je een uitvaartverzekering kapitaalverzekering gaat afsluiten. Zo weet je zeker dat je het juiste verzekerde bedrag kiest, een uitvaart wordt namelijk steeds duurder en de kosten nemen elk jaar toe. Meer weten? Lees dan snel onze gids over de kapitaal uitvaartverzekering en kijk of deze polis ook naadloos aansluit op je eigen wensen.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

  • Een van de grote voordelen van een kapitaal uitvaartverzekering is het vaste verzekerde bedrag dat gecombineerd wordt met grote flexibiliteit voor nabestaanden
  • Je hebt een vrije besteding van het verzekerde bedrag en je kunt altijd de eigen keuze maken voor een uitvaartondernemer.
  • Je betaalt alleen voor de wensen die je daadwerkelijk wil uitvoeren, daardoor betaal je vaak een gunstige premie voor deze polis.
  • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van de beste uitvaartverzekering in Nederland.

Waarom kiezen voor de kapitaal uitvaartverzekering?

Bij het kiezen voor een kapitaalverzekering bepaal je namelijk helemaal zelf welk bedrag je graag wil verzekeren voor je uitvaart. Het werkt zo, kies je voor een relatie laag kapitaal, dan betaal je ook weinig premie, kies je voor een groter kapitaal, dan betaal je natuurlijk meer premie.

Zo heb je zelf in de hand welk bedrag je precies wil verzekeren en heb je de maandelijkse kosten van je uitvaartverzekering volledig zelf in de hand. Nog een groot voordeel van dit soort uitvaartverzekering is dat je niet vast zit aan een vast dienstenpakket of uitvaartcentrum.

Bij een natura uitvaartverzekering heb je namelijk bepaalde diensten en producten afgesloten en moet je deze gebruiken omdat dat de voorwaarden zijn voor deze polis.

Vrij te besteden verzekerd bedrag

Dit is niet zo bij een kapitaal uitvaartverzekering, omdat je een geldbedrag krijgt uitgekeerd dat gespendeerd kan worden op iedere mogelijke manier, de nabestaanden hebben daardoor de volledige controle over de uitgave van het geld dat beschikbaar komt.

Het is mogelijk om de kapitaal uitvaartverzekering bij verschillende uitvaartverzekeraars in Nederland af te sluiten,dit kun je bijvoorbeeld doen bij DELA, Yarden, Monuta of Ardanta.

Nadelen van deze polis

Zoals een van de meest bekende Nederlanders ooit zei, elk voordeel heeft zijn nadeel is dat ook het geval bij de kapitaal uitvaartverzekering. Zo is het met de kapitaal uitvaartverzekering zo dat de volledige verantwoordelijkheid van de uitvaart bij de nabestaanden ligt en dat is best wel een verantwoordelijkheid.

Er moet namelijk veel geregeld worden bij een uitvaart, bij een naturapolis wordt dit geregeld door de uitvaartondernemer en dat is bij de kapitaalverzekering niet zo. Natuurlijk kan een deel van het bedrag dat uitgekeerd gebruikt worden voor een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger om zo de moeilijkste taken uit te besteden.

Uitgekeerde bedrag kan minder zijn als verzekerde bedrag

Nog een nadeel kan zijn dat het bedrag dat uitgekeerd wordt door de uitvaartverzekering lager ligt dan het verzekerde bedrag. Je moet er namelijk rekening mee houden dat er jaarlijks gekeken wordt naar de indexatie, winstdeling en de totale looptijd van de premie. Al deze factoren hebben invloed op de uitkering van het totale bedrag van de kapitaal uitvaartverzekering.

Indexatie is mee te verzekeren

Gelukkig kun je de indexatie meeverzekeren om jezelf tegen bepaalde prijsstijgingen te beschermen. Daarbij kun je ook kiezen voor een winstdeling die de uitvaartverzekeraar boekt.

Ook dit heeft natuurlijk een risico, als er namelijk weinig winst wordt gemaakt heeft dit ook invloed op de uitkering als je gekozen hebt voor een winstdeling. Zorg er voor dat je alle aanbieders vergelijkt, zo verkrijg je de goedkoopste kapitaal uitvaartverzekering.

Denk goed na over de nabestaanden

Als je kiest voor een uitvaartverzekering in geld is het belangrijk om goed na te denken over de nabestaanden. Op het moment van overlijden moeten deze namelijk alles regelen met het verzekerde bedrag dat uitgekeerd wordt.

Op dat moment kan het best een lastig uitvoerbare taak zijn tijdens de rouwperiode. Het is dus van groot belang dat de nabestaanden worden betrokken tijdens de keuze voor het afsluiten van een uitvaartverzekering in kapitaal.

Over- of onderverzekering

Zoals we net besproken kan het zijn dat het verzekerde bedrag lager uitvalt als de kosten van een uitvaart. Het tekort moet daarna worden aangevuld door de nabestaanden, indien de kosten van de uitvaart minder zijn als het tot dan toe opgebouwde kapitaal mogen de nabestaanden het bedrag houden.

Het is niet mogelijk om bij iedere uitvaartverzekeraar een uitvaartverzekering in geld af te sluiten. Let hier dus goed op als je gaat vergelijken, indien je een kapitaalverzekering wil afsluiten kun je dus niet overal terecht.

Afkopen

Het kan zijn dat je de kapitaal uitvaartverzekering afkopen nodig acht. Ben je bijvoorbeeld niet tevreden over de service of de dienstverlening van een uitvaartverzekeraar, of is je financiele situatie dermate veranderd dat de uitvaart anders gefinancierd kan worden? Het is dan mogelijk om te beginnen met het afkopen van de uitvaartverzekering in geld.

De kans is wel groot dat je minder geld zal ontvangen dan het tot dan toe opgebouwde kapitaal. Je hebt een vast afgesproken kapitaal opgebouwd bij de uitvaartverzekeraar, dat kapitaal is bij het afkopen nog niet direct beschikbaar. Van de totale premie die je tot dan toe hebt opgebouwd worden de kosten die gemaakt worden door de uitvaartverzekeraar afgetrokken.

Kapitaal uitvaartverzekering vergelijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op