Grafsteenverzekering

Een grafsteenverzekering of grafmonumentenverzekering wordt aangeboden door een verzekeraar met uitvaartverzekering. Op deze pagina leggen we alles uit over deze verzekering en waar u precies op moet letten tijdens het afsluiten van de grafsteenverzekering.

Wat is een grafsteenverzekering?

Een grafsteenverzekering is er om schade of diefstal na plaatsing van een grafsteen of grafsteenmonument te dekken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken dekt de grafsteenverzekering niet de kosten van de grafsteen, hiervoor moet u een uitvaartverzekering afsluiten.

Helaas is de begraafplaats niet voor iedereen heilig en komt het nog vaak voor dat grafstenen of grafmonumenten worden beschadigd of meegenomen. Wanneer iemand aan de spullen van een dierbare overledene komt is dit een emotionele maar ook een financiële klap.

Een grafsteen is niet goedkoop, reparatie en vervangingskosten kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s. Een grafsteenverzekering afsluiten is voor velen een goed idee.

Wat is er verzekerd?

Een grafsteenverzekering is in het leven geroepen om schade en diefstal aan het grafmonument en bijbehorende accessoires te dekken. Om niet voor onverwachte kosten te staan wanneer het kwaad heeft geschied is het goed om te weten wat er precies gedekt wordt.

Schade aan grafsteen of accessoires

Met de grafsteenverzekering bent u zeker van een schadedekking aan de grafsteen, de urn of andere gedenktekens. De schade wordt na het voorval op vakkundige wijze hersteld.

De oorzaak van de schade is van grote invloed op de uit te keren dekking bij schade. Doorgaans wordt de schade door een storm of vandalisme volledig gedekt. Daarbij heb je bij een aantal verzekeraars de keuze voor een extra dekking voor verkeerde reiniging of fouten tijdens een reparatie.

Diefstal van grafmonumenten

Naast schade is diefstal ook een veelvoorkomend problemen bij grafmonumenten, gelukkig is ook hier een dekking voor. De waarde van grafmonumenten kan oplopen tot meer dan €2.000,- waardoor ze erg populair zijn onder dieven. De grafsteenverzekering dekt de totale schade van de diefstal voor de aankoop van een nieuw grafmonument.

Wat is er niet verzekerd?

Net als bij alle andere verzekeringen heeft de grafsteenverzekering ook te maken met uitzonderingen voor een dekking, we hebben de meest voorkomende onder elkaar gezet:

 • Schade als gevolg van een terroristische aanslag
 • Schade als gevolg van constructiefouten of graf verzakking
 • Schade als gevolg van slijtage, corrosie of oxidatie
 • Binnen 48 uur na plaatsing
 • Schade als gevolg van reparatie of reiniging (dit is afhankelijk van de gekozen verzekeraar)

Er wordt veelal ook alleen uitgekeerd als de schade daadwerkelijk gerepareerd wordt of een nieuw grafmonument wordt geplaatst. Het uitgekeerde bedrag kunt u dus niet vrij besteden. 

Ook wordt er gekeken naar de leeftijd van het grafmonument welke maximaal 5 jaar oud mag zijn. Het is raadzaam om te kiezen voor een looptijd van maximaal 10 jaar, zonder automatische verlenging.

Wat kost een grafsteenverzekering?

Een uitvaartverzekering met grafsteen is afgesloten door de overledene. Wanneer er een grafsteenverzekering wordt afgesloten is dit gedaan door de nabestaanden. Om de kosten op waarde te kunnen schatten is het belangrijk om te weten wat er wel en niet gedekt wordt.

Houd altijd rekening met de kleine lettertjes om onverwachte verrassing te voorkomen, stel u zelf minstens de volgende vragen:

 1. Vallen alle grafmonumenten onder de dekking van de grafsteenverzekering?
 2. Welke grafmonumenten vallen wel en niet onder de dekking?
 3. Welke vergoeding ontvang ik per schadegeval?

Verder is het slim om naar de volgende punten in de voorwaarden te raadplegen:

 • De maximale dekking
 • De looptijd
 • De premie

Heb ik een grafsteenverzekering wel of niet nodig?

Hebt u een grafsteenverzekering wel of niet nodig? We staan in Nederland bekend om het oververzekeren en afdekken van zoveel mogelijk risico’s. Logischerwijs brengt dit kosten met zich mee in de vorm van maandelijkse premies. Het hangt sterk af van uw eigen situatie.

Nabestaanden met een financiële buffer hebben minder baat bij een dekking, zij kunnen namelijk zelf de kosten vergoeden bij eventuele schade of diefstal. Vindt u het risico te groot? Dan is het slim om te gaan kijken naar de dekking van de grafmonumentenverzekering.

De premie kosten van deze verzekering liggen relatief laag en wegen over het algemeen op tegen de schade die veroorzaakt kan worden. Kijk wel goed naar de bijbehorende voorwaarden zodat u precies weet welke grafmonumenten zijn verzekerd:

 • Grafzerk
 • Grafsteen
 • Urn
 • Urnengraf
 • Monumenten van glas, RVS of ander materiaal
 • Fotolijstjes
 • Kaarsen

Niet alle verzekeraars hanteren een volledige vergoeding bij schade of diefstal. Vaak is een maximale vergoeding vastgesteld die stelt dat alle kosten boven dit bedrag zelf vergoed moeten worden.

Grafsteenverzekering afsluiten

Wilt u een grafsteenverzekering afsluiten dan is het raadzaam om rekening te houden met de voorwaarden van deze verzekering.

Zorg dat u de premie, de looptijd en maximale dekking inzichtelijk hebt. Doorgaans geldt er voor de grafsteenverzekering een looptijd van vijf tot tien jaar. Dit is de basis van de verzekering. 

Daarnaast is het raadzaam om extra dekkingen inzichtelijk te maken, denk hierbij aan dekkingen voor accessoires, fotolijstjes of LCD schermpjes.

Bent u op zoek naar een verzekering die de aanschafwaarde van een grafsteen dekt? U zult moeten kiezen voor een begrafenisverzekering waarbij je de keuze hebt uit een aantal vormen:

Het loont altijd om uw verzekeringen te vergelijken. Middels een onafhankelijk overzicht bent u op de hoogte van verschillen in premies en voorwaarden. Zo maakt u de beste keuze met goede dekking tegen een scherpe premie.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.