Wat te doen bij overlijden in het buitenland?

Onder de Nederlandse inwoners komt overlijden in het buitenland regelmatig voor. Jaarlijks zijn er tientallen Nederlanders die buiten de landsgrenzen het leven laten. Wanneer dit gebeurt is het natuurlijk extra vervelend dat het in het buitenland gebeurt.

Het gebeurt soms natuurlijk ook dat ongevallen zorgen voor overlijden in het buitenland. Als je een uitvaartverzekering hebt afgesloten moeten er een aantal stappen worden doorlopen. Lees verder om erachter te komen waar je allemaal op moet letten bij overlijden in buitenland.

Welke verzekering biedt dekking voor het overlijden in het buitenland?

Het overlijden in buitenland neemt natuurlijk extra kosten met zich mee in vergelijking met het overlijden in het vaderland. De procedure overlijden in het buitenland is dan ook anders dan in het thuisland. Gelukkig ben je in de mogelijkheid om je met 3 verschillende verzekeringen het risico op overlijden buitenland te dekken voor alle kosten.

Je kunt namelijk de keuze maken uit een reis-, zorg- of uitvaartverzekering. Als de overledene zich begeeft in het buitenland wordt, indien afgesloten, de reisverzekering aangesproken voor het vervoer naar het vaderland, dit wordt ook wel repatriëring genoemd. Beschik je ook nog over een uitvaartverzekering dan zal deze verzekeraar de zorg overnemen wanneer je aankomt in Nederland. Het nodige vervoer zal dan ook klaar staan.

Overlijden buitenland en verschillende soorten dekkingen

Afhankelijk van de gekozen uitvaartverzekering kan het ook zijn dat nabestaanden dit regelen. Bij een natura uitvaartverzekering wordt alles automatisch geregeld door de verzekeraar, maar bij een kapitaal uitvaartverzekering beslissen de nabestaanden wat er gebeurd.

Procedure overlijden in het buitenland

De procedure overlijden in het buitenland gaat anders te werk dan het overlijden in het thuisland. Een klein voorbeeld is het melden overlijden buitenland bij de Nederlandse ambassade in het land waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Daarnaast moet er processen omtrent het vervoer in werking worden gezet. Hieronder zullen we de belangrijkste stappen van de procedure overlijden in het buitenland met je bespreken. Lees zeker mee!

Aangifte overlijden buitenland

De eerste stap die gezet moet worden is dat een arts officieel de dood vaststelt. Ook wel de aangifte overlijden buitenland genoemd. Na het melden overlijden buitenland wordt er een overlijdensakte afgegeven waarbij de laissez-passer wordt gegeven.

Dat is het document dat toestemming geeft om de overledene naar Nederland te vervoeren. Dit is een zeer belangrijke stap in de procedure van overlijden in het buitenland. Houd rekening met het feit dat het vaststellen van de dood en de oorzaak in sommige landen langer kan duren. De aangifte overlijden buitenland zal je vervolgens aan je uitvaartverzekeraar in Nederland moeten geven.

In de meeste gevallen wordt dit vervoer per vliegtuig geregeld. De overledene wordt dan met zorg in het ruim geplaatst. Het gehele proces wordt meestal door een uitvaartondernemer uit Nederland geregeld, dit is erg fijn want er komt nogal wat papierwerk kijken bij al deze zaken. Zo kun je als nabestaande zich bezig houden met de uitvaart en het rouwproces zelf.

Aangekomen in Nederland na overlijden in buitenland

Als de overledene in Nederland aan is gekomen wordt alles volgens de normale procedures ingezet. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de tijd die dit proces overlijden in buitenland inneemt. Het kan normaal langer dan 5 dagen duren voordat de uitvaart plaats kan vinden omdat de laissez-passer doorgaans behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen.

Veel gestelde vragen over overlijden buitenland

Er bestaan een flink aantal vragen over het overlijden in buitenland. Omdat we willen dat jij voorbereid op reis gaat zullen we deze vragen uiteraard nog even met je bespreken. Lees nog even met ons mee. Zo weet je precies waar je aan toe bent in deze zeer vervelende situatie. Echter weet je met een uitvaartverzekering dat je er niet alleen voor staat.

Ik woon in het buitenland en wil begraven worden in Nederland, wat nu?

Het kan natuurlijk zijn dat je als Nederlander een aantal jaren in het buitenland woont. Het kan zijn dat er in het testament aangegeven is dat deze Nederlander begraven wil worden in het land waar hij nu inwoner van is.

De wet en voorwaarden zijn duidelijk over deze situatie, er is geen regel die bepaald dat er gekozen moet worden voor een vaste locatie van begraven. Overlijden in het buitenland maakt dan ook niet uit voor je uiteindelijke rustplaats. Echter kiezen ook veel mensen voor het ter plekke begraven en hechten ze niet veel waarde aan een rustplek in Nederland.

Het is wel belangrijk om je te realiseren dat nabestaanden daarbij veel moeten samenwerken met lokale bedrijven die helpen bij de uitvaart regelen. Het kan zijn dat dit in het desbetreffende land enorm verschilt met Nederland. Mocht het een land buiten Europa zijn dan raden we je aan om vooraf goed onderzoek te doen.

Hoe zit het met het testament en erfrecht bij het overlijden in het buitenland?

Het kan zijn dat iemand die lang in het buitenland heeft gewoond daar ook overlijdt. Het erfrecht is dan vaak anders dan je gewend bent in Nederland. Het is zo geregeld dat het testament altijd leidend is. Maar in gevallen waarbij dit niet aanwezig is of niet voldoende aanwijzingen geeft kan het lokale erfrecht worden toegepast.

De tijd die hierbij gehanteerd wordt is als de overledene langer dan vijf jaar in het buitenland heeft gewoond. Leg alles goed vast want de verdeling erfenis kan in de praktijk nog wel eens problemen opleveren, aangezien het opstellen van de verklaring erfrecht hierdoor belemmerd kan worden.

Wat als er geen reisverzekering is afgesloten voor de overlijden buitenland repatriëring?

De kans is dan groot dat de kosten van overlijden buitenland voor de nabestaanden zijn. Echter zal er eerst worden gekeken naar de dekkingen van je eventuele afgesloten zorg- of uitvaartverzekering. Je kunt namelijk een aanvullende dekking hebben gekozen voor overlijden in het buitenland. Daarnaast zijn er een aantal uitvaartverzekeraars die de kosten voor het vervoer naar het vaderland vergoeden. Houd wel rekening dat dit wordt afgeschreven van het maximale verzekerde bedrag. Echter zijn er ook veel verzekerden die niet precies weten hoe zit het met de vergoeding voor repatriëring vanuit het buitenland.

Bekijk meer informatie

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.