Wat is een kapitaal uitvaartverzekering en wat zijn de voor- en nadelen?

Een van de meest gekozen polissen is de kapitaal uitvaartverzekering. Met deze polis zorg je er voor dat er een geldbedrag wordt uitgekeerd aan de nabestaanden. Een andere naam voor deze polis is ook wel de uitvaartverzekering in geld. Je ontvangt met deze polis geen pakket aan diensten zoals het geval is bij een natura uitvaartverzekering, je bouwt door maandelijks premie te betalen een vooraf afgesproken kapitaal op.

Een uitkering in geld voor de nabestaanden

Zodra je komt te overlijden wordt het vooraf gekozen verzekerde bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden, dit bedrag kan gebruikt worden om de uitvaart volledig naar eigen wens in te richten. De uitvaartkosten kunnen allemaal betaald worden met het uitgekeerde bedrag.

Veel keuzevrijheid en ondersteuning

De meest Nederlanders kiezen voor een kapitaal uitvaartverzekering omdat je veel keuzevrijheid hebt. Daarnaast kun je de wensen volledig laten uitvoeren door de nabestaanden. Indien je vooraf goed besproken hebt wat je specifieke wensen voor de uitvaart zijn kunnen de nabestaanden deze zo goed mogelijk invullen met hulp van de uitvaartverzekeraar.

Wensen goed in kaart brengen

Het is dus wel belangrijk dat je de wensen goed in kaart brengt voordat je een uitvaartverzekering kapitaalverzekering gaat afsluiten. Zo weet je zeker dat je het juiste verzekerde bedrag kiest, een uitvaart wordt namelijk steeds duurder en de kosten nemen elk jaar toe. Meer weten? Lees dan snel onze gids over de kapitaal uitvaartverzekering en kijk of deze polis ook naadloos aansluit op je eigen wensen.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

  • Een van de grote voordelen van een kapitaal uitvaartverzekering is het vaste verzekerde bedrag dat gecombineerd wordt met grote flexibiliteit voor nabestaanden
  • Je hebt een vrije besteding van het verzekerde bedrag en je kunt altijd de eigen keuze maken voor een uitvaartondernemer.
  • Je betaalt alleen voor de wensen die je daadwerkelijk wil uitvoeren, daardoor betaal je vaak een gunstige premie voor deze polis.
  • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van de beste uitvaartverzekering in Nederland.

Waarom kiezen voor de kapitaal uitvaartverzekering?

Bij het kiezen voor een kapitaalverzekering bepaal je namelijk helemaal zelf welk bedrag je graag wil verzekeren voor je uitvaart. Het werkt zo, kies je voor een relatie laag kapitaal, dan betaal je ook weinig premie, kies je voor een groter kapitaal, dan betaal je natuurlijk meer premie.

Zo heb je zelf in de hand welk bedrag je precies wil verzekeren en heb je de maandelijkse kosten van je uitvaartverzekering volledig zelf in de hand. Nog een groot voordeel van dit soort uitvaartverzekering is dat je niet vast zit aan een vast dienstenpakket of uitvaartcentrum.

Bij een natura uitvaartverzekering heb je namelijk bepaalde diensten en producten afgesloten en moet je deze gebruiken omdat dat de voorwaarden zijn voor deze polis.

Vrij te besteden verzekerd bedrag

Dit is niet zo bij een kapitaal uitvaartverzekering, omdat je een geldbedrag krijgt uitgekeerd dat gespendeerd kan worden op iedere mogelijke manier, de nabestaanden hebben daardoor de volledige controle over de uitgave van het geld dat beschikbaar komt.

Het is mogelijk om de kapitaal uitvaartverzekering bij verschillende uitvaartverzekeraars in Nederland af te sluiten, dit kun je bijvoorbeeld doen bij DELAYardenMonuta of Ardanta.

Nadelen van deze polis

Zoals een van de meest bekende Nederlanders ooit zei; “elk voordeel heeft zijn nadeel”, is dat ook het geval bij de kapitaal uitvaartverzekering. Zo is het met de kapitaal uitvaartverzekering zo dat de volledige verantwoordelijkheid van de uitvaart bij de nabestaanden ligt en dat is best wel een verantwoordelijkheid.

Er moet namelijk veel geregeld worden bij een uitvaart, bij een naturapolis wordt dit geregeld door de uitvaartondernemer en dat is bij de kapitaalverzekering niet zo. Natuurlijk kan een deel van het bedrag dat wordt uitgekeerd gebruikt worden om een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger in te schakelen om zo de moeilijkste taken uit te besteden.

Uitgekeerde bedrag kan minder zijn als verzekerde bedrag

Nog een nadeel kan zijn dat het bedrag dat uitgekeerd wordt door de uitvaartverzekering lager ligt dan het verzekerde bedrag. Je moet er namelijk rekening mee houden dat er jaarlijks gekeken wordt naar de indexatie, winstdeling en de totale looptijd van de premie. Al deze factoren hebben invloed op de uitkering van het totale bedrag van de kapitaal uitvaartverzekering. Wel is het verstandig om de uitvaartverzekering jaarlijks te indexeren om te kijken of de huidige uitkering nog voldoende is.

Indexatie is mee te verzekeren

Gelukkig kun je de indexatie meeverzekeren om jezelf tegen bepaalde prijsstijgingen te beschermen. Daarbij kun je ook kiezen voor een winstdeling die de uitvaartverzekeraar boekt.

Ook dit heeft natuurlijk een risico, als er namelijk weinig winst wordt gemaakt heeft dit ook invloed op de uitkering als je gekozen hebt voor een winstdeling. Zorg er voor dat je alle aanbieders vergelijkt, zo verkrijg je de goedkoopste kapitaal uitvaartverzekering.

Denk goed na over de nabestaanden

Als je kiest voor een uitvaartverzekering in geld is het belangrijk om goed na te denken over de nabestaanden. Op het moment van overlijden moeten deze namelijk alles regelen met het verzekerde bedrag dat uitgekeerd wordt.

Op dat moment kan het best een lastig uitvoerbare taak zijn tijdens de rouwperiode. Het is dus van groot belang dat de nabestaanden worden betrokken tijdens de keuze voor het afsluiten van een uitvaartverzekering in kapitaal.

Over- of onderverzekering

Zoals we net besproken kan het zijn dat het verzekerde bedrag lager uitvalt als de kosten van een uitvaart. Het tekort moet daarna worden aangevuld door de nabestaanden, indien de kosten van de uitvaart minder zijn als het tot dan toe opgebouwde kapitaal mogen de nabestaanden het bedrag houden.

Het is niet mogelijk om bij iedere uitvaartverzekeraar een uitvaartverzekering in geld af te sluiten. Let hier dus goed op als je gaat vergelijken, indien je een kapitaalverzekering wil afsluiten kun je dus niet overal terecht.

Afkopen

Het kan zijn dat je de kapitaal uitvaartverzekering afkopen nodig acht. Ben je bijvoorbeeld niet tevreden over de service of de dienstverlening van een uitvaartverzekeraar, of is je financiele situatie dermate veranderd dat de uitvaart anders gefinancierd kan worden? Het is dan mogelijk om te beginnen met het afkopen van de uitvaartverzekering in geld.

De kans is wel groot dat je minder geld zal ontvangen dan het tot dan toe opgebouwde kapitaal. Je hebt een vast afgesproken kapitaal opgebouwd bij de uitvaartverzekeraar, dat kapitaal is bij het afkopen nog niet direct beschikbaar. Van de totale premie die je tot dan toe hebt opgebouwd worden de kosten die gemaakt worden door de uitvaartverzekeraar afgetrokken.

Bekijk meer informatie

1
1

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.