Verpanding overlijdensrisicoverzekering, wat moet je erover weten? | Lees het nu!

Een overlijdensrisicoverzekering verpanden komt vaak voor wanneer je een nieuwe hypotheek gaat afsluiten. Dit betekent dat een hypotheekverstrekker kan eisen dat de beste overlijdensrisicoverzekering kan worden verpand aan de bank. Dat wil zeggen dat de bank het bedrag krijgt uitgekeerd bij overlijden van de verzekerde. Hiermee wordt de hypotheek afgelost, zodat nabestaanden geen last hebben van een overgebleven schuld.

Hier draag jij als verzekerde zorg bij aan de financiële situatie van nabestaanden nadat je komt te overlijden. Wat je verder allemaal moet weten over verpanding overlijdensrisicoverzekering lees je op deze pagina, zodat je de keuze voor de overlijdensrisicoverzekering verpanden wel of niet goed kunt maken.

Verpanding levensverzekering verplicht in Nederland?

Een overlijdensrisicoverzekering verpanden bij een hypotheek geeft de bank meer zekerheid. Zodra er bij overlijden een partner achterblijft en er een overlijdensrisicoverzekering is afgesloten wordt de kans kleiner dat hij of zij deze hypotheek niet meer kan betalen. Daarnaast voorkom je ook gelijk dat je partner in de financiële problemen komt.

Is er geen sprake van een partner? Dan kan het verhalen van een mogelijke restschuld op nabestaanden een hoop gedoe met zich meebrengen. Hierdoor is vaak het geval dat het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek verplicht is. Bovendien zorgt dit niet alleen voor meer zekerheid bij de bank, maar vooral ook voor zekerheid bij de nabestaanden.

Overlijdensrisicoverzekering verpanden aan hypotheek

Zoals je misschien al hebt kunnen lezen kan de hypotheekverstrekker als voorwaarde stellen dat je de overlijdensrisicoverzekering verpand aan de hypotheek. Om dit daadwerkelijk te laten lukken verpand je de rechten in de hypotheek- of pandakte aan de hypotheekverstrekker om deze vervolgens te laten ondertekenen.

Vervolgens wordt deze hypotheek- of pandakte afgehandeld door een notaris. Wil je de overlijdensrisicoverzekering verpanden aan hypotheek? Houdt dan rekening met de hieronder benoemde situaties.

Verpanding overlijdensrisicoverzekering bij oversluiten van hypotheek

Ben jij van plan om jouw huidige hypotheek over te sluiten door bijvoorbeeld een beter aanbod van een andere hypotheekverstrekker of een verhuizing? Dan zal de geldverstrekker van je hypotheek vragen aan de verzekeraar of zij de verpanding willen laten vervallen. Hiervoor worden doorgaans vaak kosten voor in rekening gebracht door hypotheekverstrekkers. (overlijdensrisicoverzekering oversluiten)

Deze kosten zijn wel fiscaal aftrekbaar, maar deze bedragen gemiddeld €225,-. Is het gelukt om de hypotheek over te sluiten? Dan is het verstandig om vervolgens te controleren of dit daadwerkelijk goed is gegaan en de verpanding ook echt is komen te vervallen. Je kunt heel erg makkelijk controleren door contact op te nemen met je verzekeraar.

Lees ook: NHG hypotheek en de overlijdensrisicoverzekering

Verpanding overlijdensrisicoverzekering bij overstappen van verzekeraar

Heb je een hypotheek afgesloten, waarbij je een overlijdensrisicoverzekering hebt verpand? Denk dan altijd aan de verpanding levensverzekering wanneer je overstapt van verzekeraar. Tijdens de looptijd is het namelijk gewoon mogelijk om over te stappen van verzekeraar.

Hierbij is het alleen van belang dat je er rekening mee houdt om de verpanding van je levensverzekering om te zetten bij de nieuwe verzekeraar. De hypotheekverstrekker wil de nieuwe levensverzekering natuurlijk eerst beoordelen voordat ze akkoord gaan en daarom moet je dit altijd eerst overleggen.

Het kan namelijk zijn dat de oudere verpanding beter in hun voordeel werkt, waardoor ze deze niet zo makkelijk willen loslaten. Als de hypotheekverstrekker wel akkoord gaat is er geen probleem, maar controleer achteraf wel even of de verpanding levensverzekering juist is omgezet.

Gedeeltelijk verpanden levensverzekering

Als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit in combinatie met een hypotheek, dan wil het wel eens voorkomen dat er een hoger bedrag is verzekerd dan daadwerkelijk nodig is voor het aflossen van de hypotheek. Dit kan onder andere voorkomen wanneer de nabestaande na overlijden van zijn/haar partner wilt blijven wonen in de huidige woning. (hypotheek bij overlijden)

Met het overgebleven bedrag van de overlijdensrisicoverzekering kan de nabestaande de hypotheeklasten en andere kosten blijven betalen. Dit bedrag wordt dan altijd gepasseerd op het inkomen van de nabestaande. Daarom wordt het deel van de overlijdensrisicoverzekering dat de hypotheekverstrekker daadwerkelijk nodig heeft om de hypotheek af te lossen verpand aan de lening.

Het grootste voordeel hiervan is dat er meer flexibiliteit is voor de nabestaande. Zo worden er minder poliskosten in rekening gebracht en kan de nabestaande gebruik maken van een aantal fiscale voordelen, omdat je de woningsschuld niet direct in het totale verzekerd bedrag aflost.

Waardering

8.5 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

100.000,-

Kinder dekking?

Ja

Maandelijkse premie

€ 6,91

Premielooptijd van 20 jaar

€ 10,50 eenmalige kosten

Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

Waardering

8.5 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 100.000,-

Kinder dekking?

Nee

Maandelijkse premie

€ 7,20

✓ Premielooptijd van 20 jaar

€ 69,00 eenmalige kosten

✓ Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

  • Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 01-01-1983 (36 jaar), niet-roker.
  • Laatste keer gecontroleerd: 10-05-2020
Laatst geüpdatet op