WAT KOST EEN UITVAART? LEES HET SNEL IN DIT ARTIKEL

U stelt uzelf misschien de vraag al, wat kost een uitvaart? Een uitvaart is een hele persoonlijke aangelegenheid. De kosten van een uitvaart zijn daarom vaak afhankelijk van de wensen van de overledene of die van de nabestaanden.

De gemiddelde prijs van een crematie en een begrafenis verschillen daarom ook vaak. Ook als de basiskosten bij verzekeraars als DELA en Ardanta hetzelfde zijn. Direct alle uitvaartkosten vergelijken? Klik dan hier rechts op de button!

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies van een uitvaart.

Op 1 centrale plaats uitvaartkosten berekenen

Betaal minder premie voor je uitvaartpolis

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

Wat kost een uitvaart in 2019?

De uitvaartkosten varieren behoorlijk. Een begrafenis kost al snel tussen de € 8.500,- en € 11.000. Een crematie kost vaak tussen de € 6.500,- en € 9.000. Maar wat kost een gemiddelde uitvaart nu precies? Dat is wat u in dit artikel gaan uitleggen, de diverse uitvaart kosten zoals grafkosten(de grafkosten verschillen sterk per gemeente en liggen tussen de € 800,- en € 7.000), rouwvervoer, overlijdensadvertenties en andere basiskosten.

Veel mensen onderschatten hoe duur een uitvaart is, de kosten blijven daarbij jaarlijks stijgen. Alle uitvaarten hebben een aantal basiskosten. Zo heeft de uitvaartverzorger bijvoorbeeld een vast tarief voor zijn of haar diensten, de kosten zijn gelijk voor zowel een crematie als een begrafenis.

De basispakketten van de uitvaartondernemingen verschillen wel van elkaar. Bij de ene uitvaartonderneming zit een de rouwauto, simpele kist, het opbaren en verzorgen van de overledene en een condoleanceregister in het basispakket. Terwijl andere uitvaartverzekeraars extra kosten rekenen voor het opbaren, de kist, de auto en het regelen van de wettelijke formaliteiten.

wat kost een uitvaart
wat kost een uitvaart gemiddeld

Wie betaalt de uitvaart precies?

Dat ligt aan de verzekering die u gekozen hebt. Doorgaans betaald de uitvaartverzekeraar alle kosten van de uitvaart. Het kan zijn dat u een andere dekking hebt gekozen waarbij de nabestaanden een kapitaal krijgen uitgekeerd na overlijden. Op dat moment betalen de nabestaanden zelf de uitvaart.

Wat kost een uitvaart minimaal? Dat kunt u volledig zelf bepalen

Hoe duur je het wilt maken, ligt aan de nabestaanden zelf. Wil of kun je niet heel veel geld uitgeven en probeer je de kosten zo laag mogelijk te houden, dan kies je voor een eenvoudige kist, beperk je rouwadvertenties in de kranten, beperk je je wat betreft catering tot een kop koffie of kies je voor een uitvaart in besloten kring.

Wat kost een eenvoudige uitvaart? Dit is vaak persoonlijke voorkeur

Meer en meer wordt een kist zelf gemaakt of wordt daar zelf voor gezorgd. Zeker als men dus voor een goedkope uitvaart kiest. Hoe duur of goedkoop het wordt, ligt dus voor een groot deel bij de nabestaanden zelf. Is een kwestie van persoonlijke voorkeur of de laatste wens van de overledene.

De kist speelt een grote rol in de totale kosten van een uitvaart
De kist blijft ook een grote factor van belang in de totstandkoming van de uitvaartkosten. Ook kisten zijn er in heel dure en meer goedkope modellen. De dag waarop de uitvaart plaatsvind is ook nog van belang.

Wat kost een uitvaart gemiddeld?

Opbaren in een uitvaartcentrum € 600
Rouwkaarten (100 stuks) € 150 – € 550
Rouwbloemstuk € 100
Gemiddeld basistarief uitvaartverzorger € 1.500
Werk in het weekend of ’s avonds Toeslag
Overledenenverzorging en opbaren € 150
Kosten voor opbaren thuis € 400
Dragers (4 personen) € 150 – € 500
Kosten uitvaart Volgauto’s (per stuk) € 200
Rouwadvertentie kosten in plaatselijke krant € 300
Rouwadvertentie kosten in een landelijk dagblad € 1.500
Vervoer naar het uitvaartcentrum en crematorium € 400

Een uitvaart in het weekend kost doorgaans meer
Indien er gekozen wordt voor een uitvaart in het weekend, dan weet je zeker dat de rekening hoger uitvalt. Dan namelijk wordt een weekendtoeslag gerekend, een toeslag die geldt voor meer elementen van een uitvaart zoals voor bijvoorbeeld vervoer. Wilt u graag reviews lezen over de diensten van verzekeraars zoals Ardanta uitvaart, Monuta uitvaart ,Yarden uitvaart, DELA uitvaart & Nuvema uitvaart.

kosten uitvaart berekenen
wie betaalt de uitvaart als er geen geld is

Wie betaalt de uitvaart als er geen geld is?

Het kan natuurlijk zo zijn dat er geen geld beschikbaar is voor een uitvaart. Doorgaans regelt de gemeente waar de overledene woonde een eenvoudige uitvaart. Op deze manier kunnen eventuele familieleden zich nog melden om een laatste groet te doen aan de overledene. Indien er vast is gelegd dat de overledene gecremeerd wilde worden dan wordt deze uitdrukkelijk wens uitgevoerd door de gemeente.

Het komt ook wel eens voor dat er kinderen zijn die niet in staat zijn om de uitvaart betalen. De gemeente zal ook in dat geval de uitvaart regelen en betalen, toch moeten nabestaanden er wel rekening mee houden dat deze uitvaart zeer sober is. Er wordt bijvoorbeeld geen plechtigheid gegeven en de kosten mogen uiteindelijk altijd verhaald worden op de echtgenoot en de kinderen.

De gemeente maakt namelijk altijd kosten om een uitvaartonderneming in te schakelen. Het is daarom vaak veel goedkoper om toch zelf een uitvaart te regelen
Er zijn ook gevallen waarbij er wel kinderen zijn, maar waarbij deze kinderen niet in staat zijn (of niet willen) om de uitvaart te betalen.

Ook in dat geval zal de gemeente de uitvaart regelen en betalen. Nabestaanden moeten er overigens wel rekening mee houden dat dit consequenties heeft voor de uitvaart. Vaak is er geen plechtigheid vooraf omdat de uitvaart zo sober als mogelijk wordt gehouden.

Kosten uitvaart aftrekbaar in 2018?

Veel mensen willen weten of de kosten van de uitvaart aftrekbaar zijn in 2018. Het was in Nederland tot 2009 mogelijk om uitvaartkosten af te trekken van de inkomstenbelasting. Tegenwoordig is dat niet meer mogelijk in 2018, de kosten van het overlijden kunnen nog wel afgetrokken worden van de nalatenschap in de aangifte van erfbelasting. Het is dus nog wel mogelijk om iets van kosten aftrekbaar te maken, het is alleen niet meer mogelijk om dit bij uw inkomstenbelasting aan te geven.

Aftrekbare kosten 2018 bij aangifte erfbelasting

Als je aangifte van erfbelasting doet in 2018 dan zijn de kosten van de uitvaart aftrekbaar. Het gaat dan om verschillende kosten zoals rouwkaarten, bloemen en de voorbereiding van de uitvaart. De kosten voor een condoleance register en het versturen van dankbetuigingen worden ook aftrekbaar. Kosten die niet onder de uitvaart vallen worden niet afgetrokken van de belasting. Het is daarom altijd slim om de uitvaartkosten inzichtelijk te maken door een kostenberekening, je kunt dan direct kijken welke kostenwel of niet onder de noemer overlijdenskosten vallen.

Het is belangrijk te weten dat kosten alleen aftrekbaar zijn als ze niet gedekt worden

De kosten van de uitvaart zijn alleen aftrekbaar als deze niet worden gedekt door de uitvaartverzekering. De voorwaarde dat kosten gedragen worden door de erfgenamen is bij deze soort verzekering ook normaal, als dat het geval is zijn de kosten van een uitvaart namelijk aftrekbaar. De kosten die onder deze regeling vallen zijn de kosten die gemaakt worden om de overledene een respectvolle crematie of begrafenis te geven. Het is wel belangrijk om jezelf te realiseren dat de kosten niet buitensporig mogen zijn. Dat wordt vastgesteld aan de hand van het vermogen van de overledene.

Kosten uitvaart berekenen

De kosten berekenen van een uitvaart hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Gebruik onze uitvaartkosten tool om direct alle kostenposten van een begrafenis of crematie in kaart te brengen zodat je een goed idee hebt van de totale kosten van uw gewenste uitvaart.

uitvaart kosten aftrekbaar

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op uitvaarten

Een uitvaart wordt steeds duurder

Zoals we tegenwoordig wel gewend zijn, wordt alles steeds duurder. Zo ook uitvaarten. Dit heeft met meerdere zaken te maken en kan ervoor zorgen dat uw uitvaartverzekering niet meer is wat u dacht dat het was. Mocht u nu een uitvaartverzekering hebben, die u al een...

Denk tijdig aan uw grafrechten

Het mag misschien raar klinken, maar ook nadat u overleden bent neem u nog steeds ruimte in beslag. Dit mag dan niet meer uw probleem zijn, maar u kan veel moeite besparen door alvast over u grafrechten na te denken. Zo voorkomt u dat uw nabestaanden nog voor...

Een uitvaartspeech houden, hoe moet het?

Bijna elke uitvaart wordt het gedaan, het geven van een uitvaartspeech. Voor de meeste mensen is dit moeilijk, en vergt veel emotionele kracht. Het is daarom verstandig om van te voren er over na te denken wat u wilt zeggen. Omdat u natuurlijk goed voor de dag wilt...

Resomeren | Lees Er Hier Alles Over

Tegenwoordig kun je niet alleen meer een begrafenis of een crematie houden als u bent overleden, maar zijn er ook nog andere mogelijkheden. Een van deze mogelijkheden is resomeren. Op deze manier wordt u lichaam niet verbrandt of begraven, maar ontbonden door water....

Verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht, is een verklaring die wordt opgemaakt door een notaris. Hierin vermeldt hij, na controle van de gegevens, wie er overleden is, of diegene een testament heeft opgemaakt en wat er in het testament staat. Daarnaast verklaart hij wie er...

Welke uitvaartondernemer moet je nou kiezen?

Het zijn vaak onderwerpen waar je helemaal niet meer bezig wilt zijn, in deze lastige periodes. Toch is het kiezen van een goede uitvaartondernemer een belangrijk iets, je wilt tenslotte altijd dat de uitvaart tot in de puntjes goed geregeld is. De uitvaart is een...

Hoe Werkt De Verdeling Van De Erfenis?

In deze periode is het voor nabestaanden en mensen in omgeving lastig om te denken aan bijzaken zoals bijvoorbeeld de erfenis. Toch zijn het dingen die geregeld moeten worden, mensen hechten soms veel waarden aan spullen van overledene, en in sommige gevallen wilde...

Begin nu met het bekijken van alle informatie over uitvaarten

Beoordeel nu!
Laatst geüpdatet op