Wat kost een uitvaart precies in 2022? Lees onze MEGA gids en kom alles te weten over de verschillende uitvaartkosten, of begin direct met kosten uitvaart berekenen.

Wat kost een uitvaart in 2022? Lees onze GIDS!

De uitvaartkosten varieren behoorlijk. Een begrafenis kost al snel tussen de € 8.500,- en € 11.000. Een crematie kost vaak tussen de € 6.500,- en € 9.000. Maar wat kost een gemiddelde uitvaart nu precies? Dat is wat u in dit artikel gaan uitleggen, de diverse uitvaart kosten zoals grafkosten(de grafkosten verschillen sterk per gemeente en liggen tussen de € 800,- en € 7.000), rouwvervoer, overlijdensadvertenties en andere basiskosten.

Kosten uitvaart stijgen jaarlijks

Veel mensen onderschatten hoe duur een uitvaart is, de kosten blijven daarbij jaarlijks stijgen. Alle uitvaarten hebben een aantal basiskosten. Zo heeft de uitvaartverzorger bijvoorbeeld een vast tarief voor zijn of haar diensten, de kosten zijn gelijk voor zowel een crematie als een begrafenis.

De basispakketten van de uitvaartondernemingen verschillen wel van elkaar. Bij de ene uitvaartonderneming zit een de rouwauto, simpele kist, het opbaren en verzorgen van de overledene en een condoleanceregister in het basispakket. Terwijl andere uitvaartverzekeraars extra kosten rekenen voor het opbaren, de kist, de auto en het regelen van de wettelijke formaliteiten.

Wie betaalt de uitvaart precies?

Dat ligt aan de verzekering die u gekozen hebt. Doorgaans betaald de uitvaartverzekeraar alle kosten van de uitvaart. Het kan zijn dat u een andere dekking hebt gekozen waarbij de nabestaanden een kapitaal krijgen uitgekeerd na overlijden. Op dat moment betalen de nabestaanden zelf de uitvaart.

Wat kost een uitvaart minimaal?

Een uitvaart kost minimaal 2500 euro. Hoe duur je het wilt maken, ligt aan de nabestaanden zelf. Wil of kun je niet heel veel geld uitgeven en probeer je de kosten zo laag mogelijk te houden, dan kies je voor een eenvoudige kist, beperk je rouwadvertenties in de kranten, beperk je je wat betreft catering tot een kop koffie of kies je voor een uitvaart in besloten kring.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

 • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Zorg er altijd voor dat je verschillende verzekeraars en het type verzekering goed langs elkaar legt tijdens het uitvaartverzekering vergelijken.
 • Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
 • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen om inzicht te krijgen in uitvaartkosten berekenen

Wat kost een eenvoudige uitvaart?

Een eenvoudige uitvaart kost tussen de 4.500 – 6500 euro. De basiskosten zijn bijvoorbeeld de diensten van de uitvaartverzorger, de verzorging van de overledene en de kist die gebruikt moet worden. De basiskosten zijn doorgaans tussen de de 2.200 en 3.000 euro, maar er zijn plaatselijk prijsverschillen in bepaalde regio’s.

Als je toevallig al onderzoek hebt gedaan en alle kostenposten al van de uitvaartverzorger hebt ontvangen kun je ook een optelsom maken. Voor het bovenstaande bedrag zijn de basisbehoeften die veel mensen hebben bij een uitvaart afgedekt. Denk daarbij aan de uitvaartverzorging, het vervoer, de koffie bij de ontvangst en het opbaren van de overledene als dit gewenst is.

Specifieke wensen uitvaart

Wil je meer specifieke wensen toevoegen aan de uitvaartdienst dan zitten hier additionele kosten aan verbonden. Ook is de keuze voor een crematie of begrafenis een belangrijk onderdeel van het totale kostenplaatje.

De kosten van een begrafenis zijn op de lange termijn namelijk een stuk duurder. Daarbij varieren de kosten voor een begrafenis ook een stuk meer omdat je te maken hebt met grafrecht en gemeentelijke kosten die overal anders zijn.

Hoe kun je allerlei kosten besparen op de uitvaart?

Veel mensen vragen zich af hoe ze kosten kunnen besparen op de uitvaart, dat is ook wel logisch want tegenwoordig betaal je een behoorlijke som geld voor diverse uitvaartdiensten. Als je meer wil weten over het besparen op je uitvaart raden we je aan om even verder te lezen

Met iemand anders meerijden

Je kunt veel geld besparen door bijvoorbeeld met iemand anders mee te rijden, het vervoer bij een uitvaart is namelijk een kostbare zaak. Nog een grote kostenpost zijn de bloemen, je kunt veel beter een los boeket kopen als je de kosten wil drukken.

Zelf boeket maken

Zelf een boeket maken is daarbij ook nog eens een stuk persoonlijker, je kunt daarbij nog meer besparen als je de linten achterwege laat. Als je nog de uitvaart nog goedkoper wil maken dan kun je een hoop extra’s weglaten die wellicht niet nodig zijn. Zaken en diensten die je makkelijk kunt vervangen of weglaten zijn bijvoorbeeld:

 • Dure kist
 • Koffietafel door het uitvaart bedrijf geregeld
 • Lunch die door de uitvaart branche wordt geregeld
 • Dure bloemstukken
 • Extra tijd in een aula doorbrengen
 • Rouwadvertenties
 • Volgauto’s
 • Dragers van de kist door het uitvaart bedrijf geregeld
 • Rouwkaarten als drukwerk
 • Kosten na de uitvaartdienst

Kosten na de uitvaart

Daarbij zijn er nog allerlei kosten na de uitvaart, zo gaan veel families na de uitvaart informeel uit eten. Als je een grote familie hebt kan dat erg veel geld kosten, we raden daarom aan om te kiezen voor een cateraar of om zelf maaltijden te bereiden als je echt in de kosten wil snijden. Zoals je ziet zijn er talloze manieren om de kosten te drukken. Ook kiezen voor een duurzame uitvaart, dit kost vaak wel wat meer maar het is nog altijd goedkoper als een normale uitvaartdienst.

Uitvaart vergelijken voor de beste prijs

Om uiteindelijk de beste prijs voor je uitvaart te realiseren heb je waarschijnlijk een uitvaartpolis nodig. De premie die je daar voor betaalt staat in directe relatie met de wensen van je uitvaart. Het is dan ook handig om vooraf te beginnen met een uitvaartverzekering vergelijken als je een goed beeld wil hebben van de totale kosten.

Hoeveel kost een uitvaart, alle kosten bij elkaar

Onderdeel uitvaartKosten
Opbaren in een uitvaartcentrum
€ 600
Rouwkaarten (100 stuks)
€ 150 – € 550
Rouwbloemstuk € 100
Gemiddeld basistarief uitvaartverzorger € 1.500
Overledenen verzorging en opbaren € 150
Kosten voor opbaren thuis € 400
Dragers (4 personen) € 150 – € 500
Kosten uitvaart Volgauto’s (per stuk) € 200
Rouw advertentie kosten in plaatselijke krant € 300
Rouwadvertentie kosten in een landelijk dagblad € 1.500

Vervoer naar het uitvaartcentrum en crematorium
€ 400

Waar op letten bij een uitvaart organiseren?

Er zijn een aantal zaken die je goed in de gaten moet houden als je een uitvaart moet organiseren. Om je op gang te helpen hebben we een aantal standaardzaken op een rijtje gezet, zo weet je precies wat je kunt verwachten.

Hoe zit het met de overlijdensadvertentie of rouwkaarten

Als er een dierbare overlijdt is het belangrijk dat alle gasten hier snel van op de hoogte worden gesteld. Dat kan tegenwoordig op veel verschillende manieren, je kunt dit via de post doen, via de krant of online. De kosten en de manier van communiceren verschilt alleen behoorlijk.

Een rouwadvertentie of overlijdensadvertentie is van belang, door al het verdriet en het geregel rondom een uitvaart kan het zijn dat je iemand vergeet uit te nodigen voor een uitvaartplechtigheid.  Daarna moet je nog een aantal belangrijke zaken regelen, lees hier meer over wat er na het overlijden van een persoon geregeld moet worden.

Een overlijdensadvertentie per post, krant of online

Je kunt een rouwkaart per post en via een overlijdensadvertentie in de krant plaatsen, als mensen deze lezen weten ze precies wanneer de dienst is en wat de verwachtingen zijn van de familie van de overledene

Speciale wensen voor uw rouwkaart

Vindt u het lastig om een passende tekst te vinden voor de rouwadvertentie? Standaard wordt informatie vermeld als de datum waarop en de plaats waar de uitvaart plaatsvindt. Ook kunnen er nog speciale wensen op worden gezet.

Een rouwadvertentie online plaatsen

Tegenwoordig zien we ook steeds vaker dat kennissen en vrienden worden ingelicht via social media.Ook kunt u op de website Sterrenhemel een ster plaatsen voor uw overleden dierbare. Deze ster kunt u vervolgens met uw familie en/of vrienden delen op Facebook of Twitter. Wilt u meer weten over social media en overlijden? Het verwijderen van accounts is voortaan een discutabel onderwerp.

Wat als iemand in het buitenland te overlijden komt?

Het kan natuurlijk zijn dat iemand in het buitenland te overlijden komt, het is dan belangrijk om direct te kijken onder welke omstandigheden dit gebeurd is. Een aantal situaties komen vaak voor, denk daarbij aan een overlijden in het ziekenhuis, een overlijden buiten het ziekenhuis en een niet-natuurlijk overlijden door bijvoorbeeld een ongeluk.

In het geval van overlijden in het ziekenhuis wordt er door een arts ter plekke een akte van overlijden opgesteld, daarnaast wordt er aangifte gedaan van overlijden in de gemeente waarde overledene woonde.

Het is belangrijk om direct na te gaan of de overledene verzekerd is, als dat het geval is raden we je aan om de alarmcentrale van de verzekeraar te informeren over het overlijden.

Het is slim om daar eerst te informeren of de reisverzekering van de overledene de repatriëring kosten vergoedt. Ook kun je de reisorganisatie waarmee de overledene overleden is contacteren om deze om hulp te vragen bij de repatriëring.

Hoe ziet een uitvaart er uit?

De uitvaart blijft natuurlijk een lastig onderwerp, weinig mensen praten hier graag over maar het is erg belangrijk om goed na te denken over de laatste reis. Je hebt namelijk te maken met een hoop keuzes en het is wel slim om vooraf na te denken over bepaalde vraagstukken.

Keuze begraven of crematie

Een keuze voor een begrafenis of crematie is vaak heel persoonlijk en wordt vaak gemaakt op basis van emotie en cultuur. Doorgaans zien we terug dat veel families bepaalde gebruiken hebben. De begrafenis is een plek om altijd even terug te gaan naar de overledene.

Sommige mensen vinden het prettiger om gecremeerd te worden, dat is soms uit gebruik en soms om de kosten laag te houden. Een begrafenis is doorgaans namelijk een stuk duurder dan een crematie. Dat komt onder andere door het grafrecht en gemeentelijke kosten.

De uitvaartspeech is vaak een belangrijk onderdeel van een uitvaart.

Persoonlijke toespraken zijn natuurlijk een waardevolle toevoeging op het afscheid van de overledene. Toch vinden heel veel mensen het moeilijk om een toespraak te houden voor een groot aantal mensen en dat is natuurlijk ook niet zo gek als je weet wat voor emoties er allemaal bij een uitvaart komen kijken. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons artikel over de uitvaartspeech.

Een uitvaart in het weekend kost doorgaans meer

Indien er gekozen wordt voor een uitvaart in het weekend, dan weet je zeker dat de rekening hoger uitvalt. Dan namelijk wordt een weekendtoeslag gerekend, een toeslag die geldt voor meer elementen van een uitvaart zoals voor bijvoorbeeld vervoer.

Wie betaalt de uitvaart als er geen geld is?

Het kan natuurlijk zo zijn dat er geen geld beschikbaar is voor een uitvaart. Doorgaans regelt de gemeente waar de overledene woonde een eenvoudige uitvaart.

Op deze manier kunnen eventuele familieleden zich nog melden om een laatste groet te doen aan de overledene. Indien er vast is gelegd dat de overledene gecremeerd wilde worden dan wordt deze uitdrukkelijk wens uitgevoerd door de gemeente.

Het komt ook wel eens voor dat er kinderen zijn die niet in staat zijn om de uitvaart betalen. De gemeente zal ook in dat geval de uitvaart regelen en betalen, toch moeten nabestaanden er wel rekening mee houden dat deze uitvaart zeer sober is. Er wordt bijvoorbeeld geen plechtigheid gegeven en de kosten mogen uiteindelijk altijd verhaald worden op de echtgenoot en de kinderen.

 • De gemeente maakt namelijk altijd kosten om een uitvaartonderneming in te schakelen. Het is daarom vaak veel goedkoper om toch zelf een uitvaart te regelen
 • Er zijn ook gevallen waarbij er wel kinderen zijn, maar waarbij deze kinderen niet in staat zijn (of niet willen) om de uitvaart te betalen.

Ook in dat geval zal de gemeente de uitvaart regelen en betalen. Nabestaanden moeten er overigens wel rekening mee houden dat dit consequenties heeft voor de uitvaart. Vaak is er geen plechtigheid vooraf omdat de uitvaart zo sober als mogelijk wordt gehouden.

Kosten uitvaart aftrekbaar in 2018?

Veel mensen willen weten of de kosten van de uitvaart aftrekbaar zijn in 2018. Het was in Nederland tot 2009 mogelijk om uitvaartkosten af te trekken van de inkomstenbelasting.

Tegenwoordig is dat niet meer mogelijk in 2018, de kosten van het overlijden kunnen nog wel afgetrokken worden van de nalatenschap in de aangifte van erfbelasting. Het is dus nog wel mogelijk om iets van kosten aftrekbaar te maken, het is alleen niet meer mogelijk om dit bij uw inkomstenbelasting aan te geven.

Aftrekbare kosten 2018 bij aangifte erfbelasting

Als je aangifte van erfrecht doet in 2018 dan zijn de kosten van de uitvaart aftrekbaar. Het gaat dan om verschillende kosten zoals rouwkaarten, bloemen en de voorbereiding van de uitvaart.

De kosten voor een condoleance register en het versturen van dankbetuigingen worden ook aftrekbaar. Kosten die niet onder de uitvaart vallen worden niet afgetrokken van de belasting. Het is daarom altijd slim om de uitvaartkosten inzichtelijk te maken door een kostenberekening, je kunt dan direct kijken welke kosten wel of niet onder de noemer overlijdenskosten vallen.

Kosten alleen aftrekbaar zijn als ze niet gedekt worden

De kosten van de uitvaart zijn alleen aftrekbaar als deze niet worden gedekt door de uitvaartverzekering. De voorwaarde dat kosten gedragen worden door de erfgenamen is bij deze soort verzekering ook normaal, als dat het geval is zijn de kosten van een uitvaart namelijk aftrekbaar.

De kosten die onder deze regeling vallen zijn de kosten die gemaakt worden om de overledene een respectvolle crematie of begrafenis te geven. Het is wel belangrijk om jezelf te realiseren dat de kosten niet buitensporig mogen zijn. Dat wordt vastgesteld aan de hand van het vermogen van de overledene.

Kosten uitvaart berekenen

De kosten berekenen van een uitvaart hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Gebruik onze uitvaartkosten tool om direct alle kostenposten van een begrafenis of crematie in kaart te brengen zodat je een goed idee hebt van de totale kosten van uw gewenste uitvaart.

Laatst geüpdatet op