Hoe kun je de goedkoopste begrafenisverzekering vinden? Lees onze gids om er achter te komen waar je allemaal op moet letten om de beste keuze te maken in 2022.

Goedkoopste begrafenisverzekering vinden in 2022

Het vinden van een goedkope begrafenisverzekering kan behoorlijk lastig zijn. Je hebt tegenwoordig behoorlijk veel aanbieders, de kosten kunnen behoorlijk variëren en je hebt te maken met verschillende dekkingen en pakketten. Daarnaast spelen er nog een aantal factoren mee die de uiteindelijke premie bepalen.

Kortom, het is dus lastig om een polis definitief de goedkoopste begrafenisverzekering te noemen. Gelukkig is het wel mogelijk om wat onderzoek te doen, daarna wordt het in een keer een stuk gemakkelijker om de goedkoopste begrafenisverzekering te vinden. Geen zin om onderzoek te doen? Klik dan hier en begin direct met begrafenisverzekering afsluiten.

Er spelen een hoop verschillende factoren mee

Het is namelijk belangrijk om te weten dat een lage prijs niet meteen betekent dat je een polis hebt gekozen die goed bij je past. We raden je bij voorbaat al aan om een polis te kiezen die over een goede prijs-kwaliteitsverhouding beschikt.

Doe goed onderzoek naar de goedkoopste optie

Bovendien is het belangrijk dat de polis goed aansluit op al je wensen en behoeften. Goed, het zal duidelijk zijn. Een goedkope begrafenisverzekering vinden is dus moeilijker als je misschien denkt.

Om je op gang te helpen hebben wij al het huiswerk al voor je gedaan, lees onze gids door en bekijk alle factoren die meespelen in de hoogte van je premie. Lees snel verder om er achter te komen waar je allemaal op moet letten als je de goedkoopste begrafenisverzekering wil vinden.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

 • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Zorg er altijd voor dat je verschillende verzekeraars en het type verzekering goed langs elkaar legt tijdens het vergelijken.
 • Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
 • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van een goedkope begrafenisverzekering in Nederland.

Factor 1, de leeftijd van een verzekerde

Leeftijd is een van de belangrijkste factoren als we op zoek zijn naar de goedkoopste begrafenisverzekeringen. Dat is zo omdat de kans op overlijden statistisch toeneemt naarmate je ouder wordt.

Als je jong bent zul je merken dat het prijsvoordeel vrij groot, zeker als je dat vergelijkt met mensen die boven de 35 zijn. Daarnaast betaal je als jong persoon een stuk minder premie omdat je over een langere looptijd beschikt. Daardoor wordt het premiebedrag meer verspreid en is het makkelijker om de totale kosten te dragen.

Gemiddelde leeftijd

Over het algemeen ligt de gemiddelde leeftijd van iemand die op zoek is naar een polis tussen de 28 en 35 jaar.

 • Bij de meest goedkope begrafenisverzekeringen ligt de premie in deze leeftijdscategorie vaak onder de 10 euro per maand.

Maximale leeftijd

Er is bijna altijd sprake van een maximale leeftijd voor de meeste polissen, je zult merken dat de meest verzekeraars een maximum van 80 tot 85 jaar hanteren.

 • Indien je nog ouder bent en je toch wil beschikken over een goedkope begrafenisverzekering kun je wellicht beter kiezen voor een deposito oplossing waarbij je maandelijks geld apart zet voor de begrafenis. Het is namelijk zeker niet vanzelfsprekend dat mensen boven de 80 geaccepteerd worden door de verzekeraar.

Factor 2, het verzekerde bedrag in de polis

Het verzekerde bedrag van de totale begrafenis speelt natuurlijk ook een grote rol bij het vinden van een goedkope begrafenisverzekering. Omdat deze factor behoorlijk kan variëren is het een van de belangrijkste onderdelen om onderzoek naar te doen.

Iedereen heeft verschillende wensen bij een begrafenis en allerlei onderdelen kunnen invloed hebben op de totale prijs van een begrafenis. Heb je bijvoorbeeld vrij veel wensen? Dan is de kans groot dat je een hoger verzekerd bedrag moet kiezen, dit resulteert daarna uiteraard in een hogere maandelijkse premie.

Totale kosten

Zeker als je kiest voor een begrafenis is het erg belangrijk om goed te kijken naar de totale kosten, denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een grafsteen, het betalen van grafrechten en het verzorgen van rouwboeketten.

Doorgaans ben je voor een gemiddelde begrafenis al snel tussen de 9.000 en 12.000 euro kwijt. De dekking is dus erg belangrijk.

Stelregel voor vinden van goedkope begrafenisverzekering

De volgende stelregel is meestal van kracht en kan je helpen bij het vinden van de goedkoopste begrafenisverzekering die bij je past. Hoe groter de specifieke wensen, hoe hoger het verzekerde bedrag, hoe hoger de maandelijkse premie.

 • Als je dus echt op zoek bent naar de meest goedkope oplossing is de kans groot dat je water bij de wijn moet doen op het gebied van je wensen. Wil je toch al je specifieke wensen doorvoeren? Dan is de kans groot dat je een hogere maandpremie moet betalen omdat het verzekerde bedrag hoger ligt.
VerzekeraarPolisVerzekerde bedragDistributiekostenPremie
1. DELADienstenpakket (€ 5.750) + Vrij te besteden (€ 3.000)€ 8.750€ 11,50 (eenmalig)€ 9,24
2. YardenVrij te besteden (€ 8.000)€ 8.000In de premie verwerkt€ 9,32
3. ArdantaVrij te besteden (€ 8.000)€ 8.500In de premie verwerkt€ 10,46
4. MonutaDienstenpakket (€ 5.400) + Vrij te besteden (€ 3.100)€ 8.500In de premie verwerkt€ 10,48

Factor 3, keuze voor het type polis

Zoals we eerder al besproken hebben zijn er tegenwoordig behoorlijk veel verschillende polissen beschikbaar. Dat is aan de ene kant prettig omdat je een ruime keuze kunt maken die bij je wensen past, aan de andere kant maakt het de keuze voor een specifieke polis ook direct een stuk moeilijker.

 • De keuze voor een specifiek type polis heeft ook invloed op de maandelijkse premie. Om je een goed beeld te geven nemen we kort alle verschillende polissen door.

Goedkoper uit met een natura begrafenisverzekering

Als je kiest voor begrafenisverzekering in natura ben je gemiddeld een stuk goedkoper uit in vergelijking met andere polissen. Dat is ook logisch, als je voor de natura variant kiest heeft de begrafenisverzekeraar namelijk vaste afspraken gemaakt over de vergoeding van diensten en producten die nodig zijn voor de begrafenis.

 • Een aantal zaken waar je dan aan kunt denken zijn de kist, bloemen en de verzorging van de begrafenis. Doordat er vooraf afspraken zijn gemaakt kan de verzekeraar precies zien wat er ingekocht moet worden, daardoor kan de premie een stuk lager blijven.

Kapitaal begrafenisverzekering is vaak duurder

Als je kiest voor begrafenisverzekering met kapitaal krijgen de nabestaanden na het overlijden een geldbedrag uitgekeerd. Met dit geldbedrag kan zelfstandig een keuze worden gemaakt uit allerlei diensten en producten zoals bijvoorbeeld een begrafenisondernemer. Je hebt dus een stuk meer keuzevrijheid, maar dit heeft ook invloed op de premie, die ligt namelijk een stuk hoger in vergelijking met de natura variant.

Factor 4, de voorwaarden van de polis

De voorwaarden van een goedkope begrafenisverzekering zijn ook van groot belang. Doorgaans gaat het vaak om een aantal vaste voorwaarden die je bij de meest verzekeraars ziet terugkomen. Om je op gang te helpen hebben we de belangrijkste voorwaarden op een rijtje gezet:

Looptijd van premiebetaling

De premiebetaling heeft een flinke invloed op je maandelijkse premie. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat een kortere looptijd altijd een hogere maandpremie tot gevolg heeft. Andersom is het net zo geregeld, hoe langer de looptijd, hoe lager de maandelijkse premie zal zijn.

Om een perfect beeld te krijgen raden we je echter aan om te kijken naar het totale premiebedrag. Dit bedrag kun je makkelijk uitrekenen door de premie die je per maand betaalt te vermenigvuldigen met 12, daarna vermenigvuldig je deze met de looptijd in jaren.

De En-Bloc clausule

Het kan zijn dat er een zogenoemde en-bloc clausule is opgenomen in de begrafenispolis. Dat betekent dat een begrafenisverzekeraar het recht heeft om wijzigingen aan te brengen in de polisvoorwaarden die bij ingang van het contract zijn vastgelegd. Als je bijvoorbeeld kiest voor een waardevaste verzekering is dit noodzakelijk omdat de uitkering anders niet kan meestijgen. Een recent voorbeeld van het activeren van deze en-bloc clausule zagen we laatst nog gebeuren bij Yarden.

In bijna alle andere gevallen is een en-bloc clausule alleen maar nadelig. Als je op zoek bent naar een goedkope begrafenisverzekering kan het zijn dat je een polis kiest die een actieve en-bloc clause heeft, kijk hier dus goed naar als je denkt dat je een goedkope begrafenispolis hebt gevonden.

Een waardevaste verzekering

Als je kiest voor een waardevaste verzekering is een ding zeker. Je gaat een stuk hogere maandpremie betalen voor je begrafenispolis, dat komt omdat de uitkering ieder jaar wordt verhoogd naarmate de kosten van een begrafenis bijvoorbeeld toenemen. Deze kosten kunnen jaarlijks stijgen door conjunctuur, inflatie of veranderingen in vraag en aanbod in de uitvaartmarkt.

Goedkoopste begrafenisverzekering bekijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op