WAT KOST EEN CREMATIE UITVAART?

De keuze voor een crematie neemt toe. Crematie is in Nederland al een vaker genomen keuze dan begraven worden. Maar wat houd het dan precies in en hoe gaat het in zijn werking tijdens de uitvaart? Een crematie kost in Nederland gemiddeld tussen de 7.000 en de 10.000 euro.

Dit hangt helemaal af van de persoonlijke wensen van de verzekerde. Een uitvaartverzorger rekent al snel 1500 euro voor een crematie en als er gewerkt wordt in het weekend of in de avond wordt er een toeslag gebruikt. Maar er zijn natuurlijk nog een aantal kosten waar je mee te maken krijgt.

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies van een uitvaart.

Op 1 centrale plaats crematie kosten vergelijken

Betaal minder premie voor je crematieverzekering

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

De basiskosten van een crematie

De laatste verzorging van een overledene kost ongeveer 150 euro. Opbaren in een uitvaartcentrum kost ongeveer 600 euro terwijl thuis opbaren rond de 400 euro kost. Als nabestaanden graag rouwkaarten willen verzenden dan kost dit al snel tussen de 150 en 550 euro.

Het vervoer van de overledene ligt op 400 euro en iedere volgauto die nodig is kost 200 euro. De uiteindelijke crematie kost tussen de 1.000 en 1.500 euro. Dit betaalt u voor het gebruik van het crematorium en de aula. Als u graag een basis rouwbloemstuk koopt betaalt u 100 euro. Voor een advertentie in een landelijk dagblad betaalt u al snel 1.000 euro.

Eenvoudig kosten crematie besparen

Zijn de kosten voor een crematie tegengevallen? Je kunt heel eenvoudig besparen op crematiekosten door bepaalde opties te kiezen. Als nabestaanden genoeg tijd en kunde hebben om een deel van de werkzaamheden uit te voeren en volgauto’s huren is niet verplicht.

De allergrootste kostenposten van een uitvaart zijn vaak de rouwadvertenties en dankbetuigingen. Het is mogelijk om deze zelf te ontwikkelen of om ervoor te kiezen om niets te plaatsen en/of te versturen.

Waar precies moet de herdenkingsdienst gehouden worden?

Als nabestaanden mogen jullie kiezen waar de herdenkingsdienst gehouden wordt. Je mag kiezen voor een andere locatie maar het mag ook in het crematorium zelf zijn. Vaak is een familiekamer aanwezig, hier kunnen de naasten bij elkaar komen om gevoelens te delen.

Hier krijg je ook alle rust om afscheid te nemen. Hoe het verloop van de afscheidsplechtigheid is wordt bepaald door de wensen van de nabestaanden en overledene. Zo mag je kiezen welke muziek er gedraaid wordt, wat voor bloemen er gebruikt worden, foto’s van de overledene en noem maar op.

Hoe gaat een crematie precies in zijn werk?

Is de afscheidsplechtigheid afgelopen dan wordt de overledene naar de ovenruimte gebracht. Het is gebruikelijk dat er een vuurvast steentje op de kist wordt geplaatst, dit unieke nummer is nodig zodat ze altijd weten van wie de restanten zijn. Een vergissing zou natuurlijk uit den boze zijn.

De overledene wordt met speciaal vervoer de over inbracht waar de de persoon gecremeerd wordt op een temperatuur van ongeveer 800 graden. ja mag als nabestaanden kiezen of je bij dit proces aanwezig wilt zijn. Zo zijn er veel uitvaartmaatschappijen die dit doen zoals Nuvema uitvaarten, Yarden uitvaarten, Monuta uitvaarten, DELA uitvaarten en Ardanta uitvaarten.

crematie kosten
crematiekosten aftrekbaar

Aanvullende kosten van een crematie

Het komt regelmatig voor dat er een crematie in het weekend wordt gehouden. De kosten voor een crematie in het weekend liggen doorgaans hoger als bij een crematie die doordeweeks plaats vindt. Dat komt door de weekendtoeslag, andere kosten zoals het rouwvervoer zorgen er ook vaak voor dat de kosten oplopen.

Er worden ook kosten gerekend voor de bestemming van de as na de crematie. Het kan zo zijn dat nabestaanden de as willen uitstrooien in de zee of op een strooiveld. Dat kost gemiddeld 90 euro.

Daarnaast kunt u ook besluiten om de as in een urn te bewaren. Een urn heeft ook geen gevarieerde prijs. Je kunt een urn al aanschaffen voor 70 euro tot ongeveer 500 euro. De urn kan in een urnenmuur op de begraafplaats of bij het crematorium worden voor vijf jaar. De kosten hiervoor bedragen 340 euro. Lees hier meer over de totale uitvaartkosten.

De crematiekosten aftrekbaar van de erfbelasting die betaald wordt?

Als je aangifte gaat doen van de erfbelasting is het handig om te weten dat sommige uitvaartkosten aftrekbaar zijn. Het gaat dan over de kosten die niet onder een uitvaart vallen. Belangrijk is dat de crematiekosten gedragen worden door de erfgenamen. De crematiekosten mogen dus niet worden gedekt door de uitvaartverzekering.

Wat gebeurt er na de crematie?

Vaak hebben mensen de behoeften om na de herdenkingsdienst samen te komen. Dit bijeenkomen vind vaak plaats in de condoleanceruimte. het ook mogelijk om zelf een locatie te vinden.

Eten en drinken is vaak aanwezig. het meest gangbare is dat er koffie en thee aanwezig is, eenvoudige broodjes zijn ook vaak aanwezig maar als je wilt kan de catering altijd uitgebreid worden

De keuze na een crematie, de as uitstrooien of bijzetten?

De nabestaanden mogen een maand na de crematie het as in bezit nemen. hiervoor is wel een asbus vereist. Je kan het as vervolgens in een urn plaatsen, maar ook kan je ervoor kiezen het as op een speciale plaats te begraven.

Wil je ook bloemen of kaarsen bij de urn plaatsen moet je voor een urnenmuur kiezen. Uitstrooien is ook een veel gekozen mogelijkheid, je kan dit bijvoorbeeld doen op een speciale aangewezen plek. Ook wordt er veel gekozen voor plekken die een speciale betekenis hadden voor de overledene zoals de zee, de duinen of die ene boom bovenaan de heuvel. 

Een crematieverzekering? Waar zorgt deze precies voor?

Als u ervoor wilt zorgen dat uw nabestaanden niet opdraaien voor de kosten van uw crematie dan is het verstandig om een zogeheten crematieverzekering af te sluiten. Je kunt deze online afsluiten of in onze crematieverzekering vergelijker kijken welke dekking het beste op uw wensen aansluit.

Veel Nederlanders maken gebruik van een crematieverzekering. Je hebt deze in diverse vormen maar de meest populaire is de kapitaal crematieverzekering. Deze zorgt er voor dat er een uitkering in natura wordt achtergelaten voor de nabestaanden.

Deze kunnen op hun beurt volledig naar eigen wens de uitvaart invullen. Er is ook nog een andere optie, de natura crematieverzekering waarbij er een vaste set diensten wordt geleverd na de crematie. De vrije keuze die je daardoor hebt is wat minder groot.

Wat zijn de kosten van een crematieverzekering?

Wij krijgen regelmatig de vraag wat een crematieverzekering kost, maar deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Dit is zoals bij de meeste verzekeringen. Enerzijds hangt de prijs af van de leeftijd waarop u deze verzekering afsluit. In dit geval: hoe jonger u start, hoe minder u zal moeten betalen voor de verzekering.

Daar komt nog eens bij dat er verschillende crematieverzekeraars zijn die dit aanbieden. Dit betekent dat er dus ook verschillende prijzen zullen gevraagd worden voor de verschillende vormen van crematieverzekeringen. Wanneer u een uitvaartpolis gaat vergelijken zal u zien dat de prijzen variëren tussen de 4 en 12 euro per maand. Alles hangt dus ook sterk af van uw eigen wensen bij deze verzekering.

crematie uitvaart
crematieverzekeringen

Het vergelijken van een crematieverzekering

Je kunt de keuze maken tussen verschillende verzekeraars en uitvaartproducten. Bereken hier de crematie kosten of vergelijk een uitvaartverzekeraar om te kijken welke kosten voor een crematie gedekt worden. Het is belangrijk om niet alleen naar de totale premie te kijken, de voorwaarden zijn vaak van veel groter belang.

Daarbij is het zo dat de crematiekosten volledig afhankelijk zijn van uw eigen persoonlijke wensen. Als je een uitgebreide dienst wil en veel gasten verwacht is het logisch dat de kosten vaak hoger uitvallen dan bij een gemiddelde crematie. Toch is het heel goed mogelijk om voor iedereen een passende crematie te realiseren

Stap 1: Zorg dat je weet welk type crematieverzekering je wil afsluiten.

Zoals hierboven besproken zijn er diverse opties mogelijk zoals de natura verzekering of de kapitaalverzekering. We raden daarbij altijd aan om uwzelf te verdiepen in de verschillende dekkingen.

Stap 2: Kies een verzekerd bedrag als je een crematieverzekering gaat afsluiten.

Dit is de allergrootste bepalende factor in de maandelijkse premie die betaald moet worden. De meeste Nederlanders kiezen een verzekerd bedrag tussen de 5.000 en de 10.000 euro voor hun crematie. Dat is vaak voldoende om alle kosten af te dekken, maar wederom als u meer wensen heeft is het verstandig om een hogere dekking te nemen.

Stap 3: Kiest u voor indexatie of niet?

Het is vaak zo dat de kosten van een crematieverzekering tussentijds stijgen door inflatie of andere redenen. Als je kiest voor indexatie zorg je er voor dat het verzekerde bedrag ieder jaar een beetje mee stijgt met de inflatie. Zo zorg je er voor dat er na het overlijden geen gat ontstaat tussen het verzekerde bedrag en de kosten van je crematie. De crematieverzekeraar vraagt voor indexatie wel ieder jaar een net wat hogere premie.

Stap 4: Welke looptijd kiest u voor de premiebetaling

Je kunt bij een crematieverzekering kiezen voor verschillende looptijden. Deze kunnen per verzekeraar verschillen en dat zorgt er voor dat het vergelijken van een crematieverzekering een stuk lastiger is.

Stap 5: Vergelijk alle voorwaarden van een crematieverzekering

Het is het allerbeste als u de keuze maakt om op polisvoorwaarden te vergelijken. Daar staat namelijk in of kinderen meeverzekerd zijn en of er aanvullende kosten zijn bij het kiezen voor een crematie. Daarbij is er nog meer aanvullende informatie aanwezig over het afkopen van een crematieverzekering of specificering van bepaalde kosten.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op de uitvaart

Een uitvaart wordt steeds duurder

Zoals we tegenwoordig wel gewend zijn, wordt alles steeds duurder. Zo ook uitvaarten. Dit heeft met meerdere zaken te maken en kan ervoor zorgen dat uw uitvaartverzekering niet meer is wat u dacht dat het was. Mocht u nu een uitvaartverzekering hebben, die u al een...

Denk tijdig aan uw grafrechten

Het mag misschien raar klinken, maar ook nadat u overleden bent neem u nog steeds ruimte in beslag. Dit mag dan niet meer uw probleem zijn, maar u kan veel moeite besparen door alvast over u grafrechten na te denken. Zo voorkomt u dat uw nabestaanden nog voor...

Een uitvaartspeech houden, hoe moet het?

Bijna elke uitvaart wordt het gedaan, het geven van een uitvaartspeech. Voor de meeste mensen is dit moeilijk, en vergt veel emotionele kracht. Het is daarom verstandig om van te voren er over na te denken wat u wilt zeggen. Omdat u natuurlijk goed voor de dag wilt...

Resomeren | Lees Er Hier Alles Over

Tegenwoordig kun je niet alleen meer een begrafenis of een crematie houden als u bent overleden, maar zijn er ook nog andere mogelijkheden. Een van deze mogelijkheden is resomeren. Op deze manier wordt u lichaam niet verbrandt of begraven, maar ontbonden door water....

Verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht, is een verklaring die wordt opgemaakt door een notaris. Hierin vermeldt hij, na controle van de gegevens, wie er overleden is, of diegene een testament heeft opgemaakt en wat er in het testament staat. Daarnaast verklaart hij wie er...

Welke uitvaartondernemer moet je nou kiezen?

Het zijn vaak onderwerpen waar je helemaal niet meer bezig wilt zijn, in deze lastige periodes. Toch is het kiezen van een goede uitvaartondernemer een belangrijk iets, je wilt tenslotte altijd dat de uitvaart tot in de puntjes goed geregeld is. De uitvaart is een...

Hoe Werkt De Verdeling Van De Erfenis?

In deze periode is het voor nabestaanden en mensen in omgeving lastig om te denken aan bijzaken zoals bijvoorbeeld de erfenis. Toch zijn het dingen die geregeld moeten worden, mensen hechten soms veel waarden aan spullen van overledene, en in sommige gevallen wilde...

Begin nu met het bekijken alle informatie over een uitvaart

Beoordeel nu!
Laatst geüpdatet op