Wat kost een crematie precies in 2020? Lees onze MEGA gids en kom alles te weten over de verschillende crematie kosten, of begin direct met berekenen.

Wat kost een crematie in 2020?

Een crematie kost in Nederland tussen de 4000 en 7000 euro. De keuze voor een crematie neemt flink toe in Nederland. De persoonlijke wensen van de verzekerde bepalen grotendeels de totale crematie kosten.

Wat kost een crematie gemiddeld

Gemiddeld kost een crematie dus rond de 6000 euro in Nederland. Je moet dan denken aan basiskosten zoals de laatste verzorging van de overledene, het opbaren van de overledene in het uitvaartcentrum of thuis en de rouwkaarten die verzonden moeten worden. 

Wat is een crematie precies?

Als je de keuze maakt voor een crematie wordt het stoffelijk overschot verbrand tot as. In Nederland wordt dit altijd via een crematorium gedaan. Tijdens een crematie kunnen nabestaanden in een aula afscheid nemen van de overledene, de invulling is vaak persoonlijk en speciaal ingericht zoals de overledene of nabestaanden hebben besloten.

Wat gebeurt er na de crematie?

Is de afscheidsplechtigheid afgelopen dan wordt de overledene naar de ovenruimte gebracht. Het is gebruikelijk dat er een vuurvast steentje op de kist wordt geplaatst, dit unieke nummer is nodig zodat ze altijd weten van wie de restanten zijn.

Een vergissing zou natuurlijk uit den boze zijn. De overledene wordt met speciaal vervoer de over inbracht waar de de persoon gecremeerd wordt op een temperatuur van ongeveer 800 graden. je mag als nabestaande kiezen of je bij dit proces aanwezig wilt zijn. Wil je meer weten over de gehele uitvaart kosten of moet je nog onderzoek doen? Lees dan onze handige gids over wat kost een uitvaart.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

  • Hoeveel kost een crematie is niet altijd de juiste vraag, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over goede voorwaarden, een ruime dekking en een scherpe premie.
  • Zorg er altijd voor dat je verschillende verzekeraars en het type uitvaartverzekering goed langs elkaar legt tijdens het vergelijken.
  • Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
  • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van een goedkope crematieverzekering in Nederland.

Hoe werkt een crematie?

Een crematie werkt als volgt. Op de gekozen dag van crematie wordt s’ochtends de oven aangestoken, zodra de oven een temperatuur van 800 graden heeft bereikt kan de eerste kist worden verbrand.

De oven moet een temperatuur van 1200 graden bereiken om het lichaam te verbanden. Het gehele proces van het cremeren van een lichaam duurt ongeveer anderhalf uur.

Het gebruik van de kist heeft een extra functie, het hout van de kist zorgt er namelijk voor dat het verbrandingsproces versnelt wordt. Na het cremeren worden de asresten voor de nabestaanden verzameld. Als er grove resten achterblijven worden deze waar mogelijk fijn gemalen door de cremulator, een zogenoemde asmolen.

De basiskosten van een crematie

De laatste verzorging van een overledene kost ongeveer 150 euro. Opbaren in een uitvaartcentrum kost ongeveer 600 euro terwijl thuis opbaren rond de 400 euro kost. Als nabestaanden graag rouwkaarten willen verzenden dan kost dit al snel tussen de 150 en 550 euro.

Het vervoer van de overledene ligt op 400 euro en iedere volgauto die nodig is kost 200 euro. De uiteindelijke crematie kost tussen de 1.000 en 1.500 euro. Dit betaalt u voor het gebruik van het crematorium en de aula. Als u graag een basis rouwbloemstuk koopt betaalt u 100 euro. Voor een advertentie in een landelijk dagblad betaalt u al snel 1.000 euro.

Kosten eenvoudige crematie

De kosten voor een eenvoudige crematie liggen liggen tussen de 3500 en 5000 euro. Je kunt namelijk besparen op de crematie kosten door als nabestaanden zelf veel zaken uit handen te nemen. Je kunt bijvoorbeeld beslissen om geen volgauto’s te huren, de catering zelf te verzorgen of de crematie kleinschalig houden.

Aanvullende kosten van een crematie

Het komt regelmatig voor dat er een crematie in het weekend wordt gehouden. De kosten voor een crematie in het weekend liggen doorgaans hoger als bij een crematie die doordeweeks plaats vindt. Dat komt door de weekendtoeslag, andere kosten zoals het rouwvervoer zorgen er ook vaak voor dat de kosten oplopen.

Er worden ook kosten gerekend voor de bestemming van de as na de crematie. Het kan zo zijn dat nabestaanden de as willen uitstrooien in de zee of op een strooiveld. Dat kost gemiddeld 90 euro.

Daarnaast kunt u ook besluiten om de as in een urn te bewaren. Een urn heeft ook geen gevarieerde prijs. Je kunt een urn al aanschaffen voor 70 euro tot ongeveer 500 euro. De urn kan in een urnenmuur op de begraafplaats of bij het crematorium worden voor vijf jaar. De kosten hiervoor bedragen 340 euro. Lees hier meer over de totale uitvaartkosten.

Hoe duur is een crematie? Alle kosten bij elkaar.

Onderdeel crematieKosten
Basistarief uitvaartverzorger€ 1500
Overledenen verzorging en opbaren€ 150
Opbaren in een uitvaartcentrum€ 600
Opbaren thuis€ 400
Rouwbloemstuk€ 100
Rouwkaarten € 150 – € 550
Rouwadvertentie in een landelijk dagblad€ 1.000
Volgauto’s (per stuk) € 200
Vervoer naar het uitvaartcentrum en crematorium€ 400
Dragers (4 personen)€ 150 – € 500
Standaard kist€ 500
Afscheidsbijeenkomst€ 100 – € 1200
Crematorium kosten€ 1000 – € 1500
Urn€ 70 – € 500
Plaatsen urn in urnenmuur voor 5 jaar€ 340
Uitstrooien as€ 90
Crematie filmen€ 300 – € 700
Uitvaartfotografie€ 350 – € 700

Hoe lang duurt crematie ongeveer?

Een crematie duurt 3 kwartier tot 1 uur. Na de herdenkingsdienst wordt het lichaam overgebracht naar de ovenkamer. De duur van de crematie hangt van een aantal factoren af, het type oven, het totale gewicht van de overledene en de kist bepalen hoe lang het verbrandingsproces duurt. Doorgaans duurt dit 55 minuten tot 1,5 uur.

Waar moet de herdenkingsdienst gehouden worden?

Als nabestaanden mogen jullie kiezen waar de herdenkingsdienst gehouden wordt. Je mag kiezen voor een andere locatie maar het mag ook in het crematorium zelf zijn. Vaak is een familiekamer aanwezig, hier kunnen de naasten bij elkaar komen om gevoelens te delen.
Hier krijg je ook alle rust om afscheid te nemen.

Hoe het verloop van de afscheidsplechtigheid is wordt bepaald door de wensen van de nabestaanden en overledene. Zo mag je kiezen welke muziek er gedraaid wordt, wat voor bloemen er gebruikt worden, foto’s van de overledene en noem maar op.

Wat gebeurt er na de crematie?

Vaak hebben mensen de behoeften om na de herdenkingsdienst samen te komen. Dit bijeenkomen vind vaak plaats in de condoleanceruimte. het ook mogelijk om zelf een locatie te vinden.

Eten en drinken is vaak aanwezig. het meest gangbare is dat er koffie en thee aanwezig is, eenvoudige broodjes zijn ook vaak aanwezig maar als je wilt kan de catering altijd uitgebreid worden

De keuze na een crematie, de as uitstrooien of bijzetten?

De nabestaanden mogen een maand na de crematie het as in bezit nemen. hiervoor is wel een asbus vereist. Je kan het as vervolgens in een urn plaatsen, maar ook kan je ervoor kiezen het as op een speciale plaats te begraven.

Wil je ook bloemen of kaarsen bij de urn plaatsen moet je voor een urnenmuur kiezen. Uitstrooien is ook een veel gekozen mogelijkheid, je kan dit bijvoorbeeld doen op een speciale aangewezen plek.

Ook wordt er veel gekozen voor plekken die een speciale betekenis hadden voor de overledene zoals de zee, de duinen of die ene boom bovenaan de heuvel.

Crematie kosten aftrekbaar van de erfbelasting?

Als je aangifte gaat doen van de erfbelasting is het handig om te weten dat sommige uitvaartkosten aftrekbaar zijn. Het gaat dan over de kosten die niet onder een uitvaart vallen. Belangrijk is dat de crematiekosten gedragen worden door de erfgenamen. De crematiekosten mogen dus niet worden gedekt door de uitvaartverzekering.

Goedkope crematie

Een crematie hoeft natuurlijk niet altijd duur te zijn. Veel mensen denken dat het moeilijk wordt om een goedkope crematie te realiseren die waardig, smaakvol en persoonlijk is. Er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden om samen met een uitvaartverzorger een crematie te realiseren tegen een scherpe prijs.

Het is natuurlijk logisch dat elke toevoeging aan de crematie een prijskaartje heeft, maar door goed te kijken naar alle aspecten van de crematiekosten kun je zelf de regie houden.

Doorgaans heb je met de goedkoopste crematie de beschikking over een half uur in de aula, een half uur in de condoleance ruimte en de mogelijkheid om een condoleanceregister te tekenen. Daarnaast kun je zelf nog een goede invulling maken met uitvaartondernemer.

Een crematieverzekering kiezen?

Als u ervoor wilt zorgen dat uw nabestaanden niet opdraaien voor de kosten van uw crematie dan is het verstandig om een zogeheten crematieverzekering af te sluiten. Je kunt deze online afsluiten of in onze crematieverzekering vergelijker kijken welke dekking het beste op uw wensen aansluit.

Veel Nederlanders maken gebruik van een crematieverzekering. Je hebt deze in diverse vormen maar de meest populaire is de kapitaal crematieverzekering. Deze zorgt er voor dat er een uitkering in natura wordt achtergelaten voor de nabestaanden.

Deze kunnen op hun beurt volledig naar eigen wens de uitvaart invullen. Er is ook nog een andere optie, de natura crematieverzekering waarbij er een vaste set diensten wordt geleverd na de crematie. De vrije keuze die je daardoor hebt is wat minder groot.

Wat kost een crematie als je niet verzekerd bent?

Als je niet verzekerd bent kost een crematie op zijn minst 1300 euro. Maar dan moet je echt alles zelf regelen. Alleen een crematie kost al 1250 euro, indien je er een uitvaartverzorger bij nodig hebt ben je al snel 3500 euro verder.

Daarnaast is een crematie vaak persoonlijk, daardoor is een (simpele) kist, een rouwboeket en een rouwadvertentie vaak gewenst. Als je niet verzekerd bent komen al deze kosten voor eigen rekening. Bekijk het schema van de crematiekosten hierboven, of maak een berekening met de kostentool om te zien wat een crematie kost als je niet verzekerd bent.

Wat zijn de kosten van een crematieverzekering?

Wij krijgen regelmatig de vraag wat een crematieverzekering kost, maar deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Dit is zoals bij de meeste verzekeringen. Enerzijds hangt de prijs af van de leeftijd waarop u deze verzekering afsluit. In dit geval: hoe jonger u start, hoe minder u zal moeten betalen voor de verzekering.

Daar komt nog eens bij dat er verschillende crematieverzekeraars zijn die dit aanbieden. Dit betekent dat er dus ook verschillende prijzen zullen gevraagd worden voor de verschillende vormen van crematieverzekeringen. Wanneer u een uitvaartpolis gaat vergelijken zal u zien dat de prijzen variëren tussen de 4 en 12 euro per maand. Alles hangt dus ook sterk af van uw eigen wensen bij deze verzekering.

Crematieverzekering vergelijken

Je kunt de keuze maken tussen verschillende verzekeraars en uitvaartproducten. Bereken hier de crematie kosten of vergelijk een uitvaartverzekeraar om te kijken welke kosten voor een crematie gedekt worden. Het is belangrijk om niet alleen naar de totale premie te kijken, de voorwaarden zijn vaak van veel groter belang.

Daarbij is het zo dat de crematiekosten volledig afhankelijk zijn van uw eigen persoonlijke wensen. Als je een uitgebreide dienst wil en veel gasten verwacht is het logisch dat de kosten vaak hoger uitvallen dan bij een gemiddelde crematie. Toch is het heel goed mogelijk om voor iedereen een passende crematie te realiseren

Stap 1: Welk type crematieverzekering afsluiten?

Zoals hierboven besproken zijn er diverse opties mogelijk zoals de natura verzekering of de kapitaalverzekering. We raden daarbij altijd aan om uwzelf te verdiepen in de verschillende dekkingen. Ook kun je gebruik maken van de koopsom polis of combinatieverzekering.

Stap 2: Verzekerd bedrag crematieverzekering

Dit is de allergrootste bepalende factor in de maandelijkse premie die betaald moet worden. De meeste Nederlanders kiezen een verzekerd bedrag tussen de 5.000 en de 10.000 euro voor hun crematie. Dat is vaak voldoende om alle kosten af te dekken, maar wederom als u meer wensen heeft is het verstandig om een hogere dekking te nemen.

Stap 3: Kiest u voor indexatie of niet?

Het is vaak zo dat de kosten van een crematieverzekering tussentijds stijgen door inflatie of andere redenen. Als je kiest voor indexatie zorg je er voor dat het verzekerde bedrag ieder jaar een beetje mee stijgt met de inflatie. Zo zorg je er voor dat er na het overlijden geen gat ontstaat tussen het verzekerde bedrag en de kosten van je crematie. De crematieverzekeraar vraagt voor indexatie wel ieder jaar een net wat hogere premie.

Stap 4: Welke looptijd kiest u voor de premiebetaling

Je kunt bij een crematieverzekering kiezen voor verschillende looptijden. Deze kunnen per verzekeraar verschillen en dat zorgt er voor dat het vergelijken van een crematieverzekering een stuk lastiger is.

Stap 5: Vergelijk voorwaarden crematieverzekering

Het is het allerbeste als u de keuze maakt om op polisvoorwaarden te vergelijken. Daar staat namelijk in of kinderen meeverzekerd zijn en of er aanvullende kosten zijn bij het kiezen voor een crematie. Daarbij is er nog meer aanvullende informatie aanwezig over het afkopen van een crematieverzekering of specificering van bepaalde kosten.

Crematie kosten vergelijken in 2020

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op