Uitvaart regelen, lees hier de uitvaart organiseren checklist en kom er alles over te weten!

Uitvaart regelen kan lastig zijn

Een uitvaart regelen is iets wat moet gebeuren bij een overlijden en er moet een hoop voor geregeld worden. Tegenwoordig komt het niet meer zo vaak voor dat nabestaanden ervoor kiezen om de gehele uitvaart zelf te regelen, dit kost namelijk vaak veel tijd en energie in een periode waar je liever gewoon afscheid wilt nemen van de persoon die is komen te overlijden.

Echter kun je nog steeds zelf een uitvaart regelen, maar vaak kiezen nabestaanden er toch voor om hulp in te schakelen van een uitvaartondernemer.

Maar wat moet je nou precies regelen voor, tijdens en na de uitvaart? En wat kost een uitvaart nou? We hebben de belangrijkste punten hieronder voor je uiteengezet, zo ben je ervan verzekerd dat de uitvaart goed en naar wens verloopt. Lees snel verder als je er meer over wil weten!

Aangifte van overlijden doen en een verklaring opstellen

Wanneer er iemand is overleden is het de bedoeling dat je allereerst contact opneemt met de huisarts. Als dit is gebeurt dan komt de huisarts langs om een verklaring van overlijden op te stellen. Bij overlijden in het ziekenhuis wordt dit proces geregeld door de behandelende arts en hoef je hierbij zelf geen actie te ondernemen.

Ook is het de bedoeling dat je aangifte van overlijden doet bij de gemeente waarin de overleden persoon woonde, hierna krijg je van een ambtenaar van de burgerlijke stand een akte van overlijden waarin alles is vastgelegd. We raden je altijd aan om van deze akte een kopie te maken, deze is namelijk erg belangrijk voor zaken die later nog geregeld moeten worden. Vaak wordt er namelijk gevraagd om de akte op te sturen, stuur dan de kopie op en nooit de originele akte.

Wanneer je de uitvaart regelt met een uitvaartondernemer dan wordt aangifte bij de gemeente vaak door hun gedaan, dit bespaart je weer tijd en energie. Vaak wordt er ook direct gevraagd door de uitvaartverzorger of de overledene begraven of gecremeerd moet worden. De uitvaartverzorger heeft per se de verklaring van overlijden nodig om toestemming te krijgen voor begraven of cremeren. Ga je een uitvaart regelen zonder uitvaartondernemer dan moet je dit zelf regelen, houdt er rekening mee.

Heeft de overledene al enkele zaken vooraf geregeld?

Het is belangrijk om te bekijken of de overledene al zaken heeft geregeld toen hij of zij nog leefde. Hierdoor weet je precies wat er allemaal nog geregeld moet worden voor de uitvaart en ben je geen tijd aan het verspillen aan zaken die eigenlijk al geregeld of bekend zijn. Om het je wat duidelijker te maken hebben we hieronder een aantal punten die je hiermee kunnen helpen:

 • Ga na of de wensen van de overledene over de uitvaart bekend zijn, vaak staat dit op papier of is het van te voren al geregeld met de uitvaartondernemer. Wil de overledene bijvoorbeeld speciale muziek of een mooie fotocollage?
 • Beschikt de overledene over een uitvaartverzekering?
 • Beschikt de overledene al over andere financiële middelen om de uitvaart te bekostigen?
 • Heeft de overledene een testament of wilsbeschikking laten opstellen voor overlijden?
 • Is de overledene lid van een uitvaartvereniging?
 • Bekijk of er een lijst is met adressen van de overledene om rouwkaarten te kunnen versturen.

Hierboven lees je dat je moet kijken of de overledene gebruik maakte van een uitvaartverzekering, maar in sommige gevallen weten de nabestaanden dit helaas niet uit onwetendheid of ze kunnen simpelweg gewoon niet meer het polisblad vinden. Je kunt hier meer informatie lezen over uitvaartverzekeringen door op de link te klikken.

Geen paniek, je kunt namelijk bij het Verbond van Verzekeraars een aanvraag doen om te bekijken of de overledene gebruik maakte van een uitvaartverzekering. Zij gaan vervolgens navraag doen waarna je binnen enkele dagen antwoord kunt verwachten.

Ga contact opnemen met uitvaartverzorgers tijdens uitvaart regelen

Als je een uitvaart gaat regelen dan komt hier vaak veel bij kijken en uit ervaring sprekende zijn er veel mensen die een gehele uitvaart niet zelf willen regelen. Je kunt dan altijd nog kiezen voor een uitvaart die helemaal of voor een gedeelte wordt verzorgd door een uitvaartverzorger.

Het is belangrijk om tijdens het kiezen van een uitvaartverzorger te letten op het Keurmerk Uitvaart. Uitvaartondernemers met dit keurmerk voldoen aan bepaalde eisen waardoor je ervan bent verzekerd dat alles netjes wordt geregeld. Ook is het van belang om de kosten van de uitvaart in kaart te brengen, zo kun je waarschijnlijk zelf zien welke zaken je zelf kunt regelen.

Doe eerst goed onderzoek en vergelijk

We raden je aan om eerst goed onderzoek te doen voordat je daadwerkelijk een uitvaartverzorger gaat uitkiezen, vaak zit er groot verschil in prijzen en kun je een hoop geld besparen door te vergelijken en goed onderzoek te doen.

Veel nabestaanden denken dat ze zo snel mogelijk contact op moeten nemen met een uitvaartondernemer bij een overlijden, maar dit is niet het geval en vaak ook niet slim om te doen.

zelf uitvaart regelen

Wat kun je verder nog regelen voor de uitvaart?

Zelf uitvaart regelen is mogelijk maar je kunt er dus ook voor kiezen om een uitvaartverzorger in handen te nemen, deze verzorgt eigenlijk heel de uitvaart zodat je nergens meer naar om hoeft te kijken. Maar het is wel van belang dat je weet wat je wilt tijdens de uitvaart.

Wil je bijvoorbeeld graag zelf een afscheidsspeech geven op de uitvaart of willen andere nabestaanden graag nog een woordje zeggen over de overledene?

Moet er specifieke muziek gedraaid worden of wil je graag een album van foto’s laten zien op de uitvaart? Een duurzame uitvaart of toch een traditionele uitvaart? Allemaal zaken waar je aan moet denken bij het regelen van een uitvaart.

uitvaart regelen bij leven

Uitvaartspeech regelen

Misschien wil je wel een laatste woord doen op de uitvaart en dan is het verstandig om van tevoren al even een uitvaartspeech voor te bereiden. Zo kun je eerst thuis even oefenen voordat je op de uitvaart zelf moet spreken. Wil je graag meer informatie over de uitvaartspeech, klik dan op de link om er meer over te lezen.

Rouwkaarten regelen

Als je een uitvaart gaat organiseren dan is het slim om alvast wat aandacht te besteden aan de rouwkaarten. Met de rouwkaarten kun je mensen informeren over de uitvaart. Wil je graag alles lezen over rouwkaarten? Klik dan op de link om er snel meer over te lezen.

Vervoer naar de uitvaart

Wanneer je een uitvaart regelt komt vanzelf het vervoer naar de uitvaart aan bod. Je kunt kiezen uit verschillende soorten vervoer. Zo zit er altijd wel eentje tussen die het best past bij de wensen van de overledene. Als je graag meer informatie wilt over de vervoersmogelijkheden dan raden we je aan om op de link te klikken.

Wat tijdens de uitvaart regelen?

Er zijn een aantal zaken waar je tijdens de uitvaart op moet letten en nog moet regelen. Het komt bijvoorbeeld helaas vaak voor dat er wordt ingebroken bij mensen thuis die bij een uitvaart zijn, dit komt namelijk doordat er vaak persoonlijke adresgegevens worden gedeeld in rouwadvertenties, social media of kranten.

Inbrekers kunnen op deze manier direct zien wie er wel en niet thuis zullen zijn, gebruik daarom altijd het adres van de uitvaartondernemer. Ook kun je vragen aan buurtbewoners of de buren om tijdens de uitvaart een oogje in het zeil te houden, zo ben je er zeker van dat je rustig afscheid kunt nemen.

Wat na de uitvaart regelen?

Ook nadat de uitvaart heeft plaatsgevonden zijn er nog een aantal zaken die geregeld moeten worden. Vaak zijn dit veel administratieve zaken die nog afgerond moeten worden. Hieronder enkele zaken waar je op moet letten:

 • Ga kijken naar de betaalrekeningen van de overledene, vaak moet deze stopgezet worden en moet je aan de bank laten weten dat de rekeninghouder overleden is. Bankzaken regelen na overlijden neemt wel een aantal regeltjes met zich mee, lees je hier over in.
 • Het informeren over overlijden aan verschillende soorten organisaties zoals pensioenfondsen, werkgevers of verenigingen waarbij de overledene was aangesloten.
 • Bekijk ook de mogelijke lidmaatschappen van de overledene en zet deze vervolgens stop, ook kun je kijken naar sociale media accounts na het overlijden.

We raden zeker aan om dit te doen want nog steeds komt het vaak voor dat nabestaanden met kosten komen te zitten van abonnementen en dergelijke, dit is natuurlijk niet de bedoeling. We hopen dat je iets hebt gehad aan deze informatie over een uitvaart regelen.

Uitvaart regelen zonder verzekering, is het mogelijk?

Een uitvaart regelen zonder verzekering is zeker mogelijk in Nederland. Je bent niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten om je uitvaart te financieren. Er zijn mensen die liever geen verzekering hiervoor afsluiten, maar er zelf voor willen sparen tijdens hun leven.

Ben er wel van bewust dat een uitvaart qua kosten best hoog kan zijn, daarom moet je vaak flink sparen om de gehele kosten te dekken. Ook is dit belangrijk omdat je bij het overlijden nabestaanden niet wil opzadelen met hoge kosten.

Je kunt bijvoorbeeld iedere maand geld aan de kant zetten of een speciale rekening openen waar je niet bij kan om een mogelijke uitvaart in de toekomst te financieren.

Uitvaart regelen bij leven

We raden eigenlijk altijd aan iedereen aan om de uitvaart te regelen wanneer je nog in leven bent. Je kunt namelijk beter nu al enkele wensen op papier zetten of aan nabestaanden vertellen wat je wensen zijn bij een uitvaart die kan plaatsvinden in de toekomst.

Uitvaart regelen bij leven heeft meerdere voordelen, zo kunnen de nabestaanden zich volledig focussen op het rouwproces en hoeven ze niet veel aandacht te besteden aan de uitvaart zelf. Je wensen zijn immers bekend waardoor het een stuk gemakkelijker wordt.

Aanbod van uitvaartverzekeraars bekijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op