OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING WAT IS HET PRECIES?

In Nederland kunt u zich voor vrijwel alles verzekeren. Het betreffen vooral verzekeringen die verband houden met allerlei gebeurtenissen in een leven kunnen voordoen, zoals ziekte, arbeidsongeschiktheid, veroorzaken van schade en annuleringsverzekeringen. Daarnaast is het ook mogelijk om u te laten verzekeren voor de gevolgen van uw overlijden. 

Lees verder, dan gaan we in op wat een overlijdensrisicoverzekering nu eigenlijk is…

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies van een overlijdensrisicoverzekering.

Op 1 centrale plaats overlijdensrisicoverzekeringvergelijken

Betaal minder premie voor je overlijdensrisicoverzekering

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

Overlijdensverzekeringen zijn er in elke maat & vorm

In tegenstelling tot overige verzekeringen, waarin we bepaalde risico’s in het leven afdekken, kan het overlijden zelf natuurlijk niet gedekt worden, maar wel de gevolgen.

Dit gaat dan vooral om de kosten voor een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaart. Maar wanneer de overledene eigenaar is van een woning, dan moet de hypotheek ook na overlijden gewoon betaald worden.

Hiervoor kunt u zich wel verzekeren. Het uit te keren bedrag komt dan ten goede aan de nabestaanden.

Er zijn diverse verzekeringen waarmee u zich kunt verzekeren tegen de gevolgen van overlijden, maar wel zitten er enkele verschillen tussen deze verzekeringen.

wat is een overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering

Deze verzekering wordt ook niet perse afgesloten om de uitvaart te kunnen betalen, maar wel om bij overlijden de gevolgen te kunnen dekken, zoals het betalen van de hypotheek.

Een dergelijke verzekering is dikwijls verplicht wanneer u een hypotheek gaat afsluiten. Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is ook een vorm van een levensverzekering afsluiten.

Doel overlijdensrisicoverzekering

Dit is een risicoverzekering die de nabestaanden na het overlijden van de verzekeringsnemer dekt voor de gevolgen van met name vaste lasten, zoals de hypotheek.

Er is geen garantie dat deze verzekering ook daadwerkelijk uitbetaald, bijvoorbeeld als op de einddatum de verzekeringsnemer nog leeft.

Daarom verplicht een hypotheekverstrekker in veel gevallen ook dat de hypotheeknemer deze verzekering afsluit, zodat de hypotheekverstrekker verzekerd is dat de hypotheek afbetaald gaat worden.

Looptijd overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekeringen kunnen verschillende looptijden hebben:

Tijdelijk

Dit is de meest afgesloten verzekering. Deze verzekering loopt tot een bepaalde einddatum.

Meestal volgt de verzekering de looptijd van een hypotheek, wat meestal dertig jaar is en vormt zo een onderpand voor de hypotheekverstrekker. Als de verzekerde binnen afloop van de verzekering overlijdt dan keert de verzekeraar uit.

Levenslang

We kennen dit ook als een begrafenisverzekering. De verzekering loopt gedurende het hele leven van de verzekerde.

Wanneer hij/zij overlijdt, wordt er aan de nabestaanden uitgekeerd, zodat nabestaanden de uitvaart en eventuele andere lasten kunnen betalen, zoals de erfbelasting.

Vast termijn

Deze verzekering wordt ook uitbetaald, maar alleen op de einddatum. Mocht de verzekerde voor die datum overlijden, wordt er niet direct uitgekeerd, maar pas als de einddatum bereikt is.

Dit soort verzekeringen zijn meestal goedkoper, want de verzekeraar hoeft pas uit te keren als de verzekering afloopt en dus de zekerheid heeft dat de verzekering wordt afbetaald.

overlijdensrisicoverzekering looptijden
hoogte verzekerd bedrag overlijdensrisicoverzekering

Hoogte

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten kan door de hypotheekverstrekker verplicht worden, maar officieel mag men volgens de colportagewet niet bepalen welke verzekering en hoe men het verzekerd bedrag gaat verzekeren.

Er zijn namelijk enkele mogelijkheden, wat invloed kan hebben voor het verzekerde bedrag.

Gelijkblijvende verzekeringen

Het verzekerde bedrag dat bij afsluiten wordt bepaald, blijft de hele looptijd hetzelfde. Als de verzekerde overlijdt dan wordt een gegarandeerd bedrag uitgekeerd.

Lineair dalende verzekering

Omdat normaal gesproken uw hypotheekschuld jaarlijks daalt, heeft u bij overlijden niet perse de hoogte van het bedrag nodig, zoals bij het afsluiten van de verzekering van toepassing was. Bij deze verzekeringsvorm daalt het verzekerde bedrag met een jaarlijks vast bedrag.

Annuitair dalende verzekering

Lineair dalend, wordt er jaarlijks een vast bedrag in mindering van het verzekerde bedrag afgetrokken, bij een annuitair dalende verzekering is dit gebaseerd op een percentage. Ook dit is een ideale verzekering om bij een hypotheek af te sluiten.

Belastingen

De premies die voor een overlijdensrisicoverzekering betaald worden zijn niet fiscaal aftrekbaar. Wel is het zo dat de uitkering belast wordt voor de erf belasting.

Er zijn constructies mogelijk, waardoor het mogelijk is, om de verzekering onder de schenkbelasting te laten vallen.

Verschil met een uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering is specifiek bedoeld voor het betalen van de uitvaart. Deze verzekering moet bij leven afgesloten worden en kan lopen gedurende het hele leven of tot een bepaalde leeftijd. Er is een natura uitvaartpolis.

Daarbij wordt er geen bedrag aan de nabestaanden uitgekeerd, Hierbij draait het vooral om het feit dat de uitvaart geregeld en betaald wordt door de verzekeringsmaatschappij.

De grootste verzekeraars, zijn vaak ook een uitvaartbedrijf. Bij deze verzekering worden dus vooral de diensten gedekt.

Ook kunt u een kapitaal uitvaartverzekering afsluiten, waarbij de nabestaanden het verzekerde bedrag uitgekeerd krijgen en daarmee zelf de uitvaart kunnen betalen.

Levensverzekering

Een levensverzekering hoeft geen uitvaartverzekering te zijn. Een levensverzekering wordt namelijk gegarandeerd uitbetaald op een bepaalde datum, ook bij leven van de verzekerde.

Wel is het zo, dat wanneer de verzekerde overlijdt voor de uitkeringsdatum, het bedrag vrij komt, waarmee de nabestaande de uitvaart kunnen betalen.

We hopen dat we uw vraag “wat is een overlijdensrisicoverzekering?” goed hebben kunnen beantwoorden. Heb je nog een vraag? Laat dan een berichtje achter in de comment sectie. Ben je benieuwd naar het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering terwijl je rookt? Klik dan gauw op de link.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op overlijdensrisicoverzekering

Premievrije waarde, wat is het?

Wanneer u als een heeft gekeken naar een levensverzekering, dan bent u dit woord vast tegengekomen; premievrije waarde. Veel mensen vragen zichzelf dan ook af, wat betekent dit? Wij leggen het hieronder voor je uit. Wanneer u ervoor kiest om uw polis stop te zetten,...

Levensverzekering – Alles van A-Z!

U heeft de keus uit veel verschillende soorten en vormen van levensverzekeringen. Echter hebben ze een ding gemeen met elkaar, het draait in alle gevallen om het leven van de desbetreffende verzekerde. Een verzekeraar keert namelijk pas uit, wanneer de verzekerde...

Begin nu met het vergelijken van een overlijdensrisicoverzekering

Beoordeel nu!
Laatst geüpdatet op